Sei sulla pagina 1di 6

Test 3. Subiect 1. Construirea unui test docimologic prezentand in scris toate etapele necesare elaborarii acestuia Subiect 2.

Prezentarea unui material detaliat referitor la organizarea timpului si stilul dvs de invatare (in curand veti primi si grila ajutatoare realizarii subiectului 2) Ghid orientativ in realizarea subiectului 2

Loc de studiu (la masa, in pat, in bucatarie, in biblioteca scolii, in parc) Poziie de studiu Muzica/ radio/ TV/ etc Pauze (frecventa, timp etc) Intervalul orar cel mai potrivit pt a studia eficient Ore studiu pe zi Timp mediu de studiu pt fiecare curs Ce materiale utilizati in invatare (notele dvs curs, cursuri in varianta electronica, cursuri cumparate, carti de specialitate .... ) Ore de somn pe zi si pe noapte Utilizati culori pt a sublinia materialul de invatat? Daca da, ce culori? Obisnuiti sa sintetizati cursurile sub forma unor scheme? Preferati sa luati notite (sau sa scrieti nu conteaza ce) in timp ce invatati? Discutati cu colegii problemele pe care nu le intelegeti? Obisnuiti sa invatati sau sa repetati cu voce tare materia invatata? Dormiti in noaptea precedenta examenului? Ce alte obiceiuri mai aveti cand invatati?

6.1. Testul docimologic instrument de evaluare a cunotinelor Evaluarea cunotinelor este una din activitile cele mai frecvent ntlnite n practica pedagogic i mult studiat de cercettorii din domeniul tiinelor socio-umane. Cu toate acestea numrul profesorilor care cunosc bine regulile de construire a unui test de cunotine este nc mic, iar erorile ntlnite n practica evalurii sunt numeroase. n rndurile de mai jos ncercm o prezentare succint a regulilor care ar trebui ndeplinite pe parcursul realizrii unui test de cunotine. Atunci cnd un test de cunotine se utilizeaz pentru examinare, rezultatele sale servind ca baz pentru notare, el este denumit test docimologic. Criteriile tiinifice pe baza crora se evalueaz un instrument de evaluare (i n general orice test) sunt: - validitatea (msura n care se evalueaz ceea ce se pretinde c se evalueaz); - fidelitatea (constana rspunsurilor la aplicri diferite sau la evaluatori diferii);

- sensibilitatea (capacitate discriminatorie asupra persoanelor evaluate). Eficiena (comoditatea) este un alt criteriu de apreciere a testelor docimologice, viznd timpul necesar, costurile i rezultatele obinute.

Testele docimologice trebuie s fie standardizate, adic: - pentru toi subiecii se administreaz aceleai probe i n aceleai condiii, - cotarea se face dup aceleai reguli, stabilite nc din etapa construirii testului, - interpretarea rezultatelor fiecrui subiect se bazeaz pe compararea acestora cu cele ale unui grup determinat. Scopul final al utilizrii unui test docimologic este clasificarea subiecilor. Construirea unui test docimologic Existnd mijloace de apreciere a calitii unui test docimologic exist i proceduri bine stabilite de construire a acestora. Astfel, pentru elaborarea unui test docimologic se parcurg urmtorii pai: 6.1.1. Realizarea unei liste cu competenele ce trebuiesc evaluate Pentru nceput se stabilete partea de materie care urmeaz a fi verificat. Aceasta poate fi un curs sau un ansamblu de cursuri referitoare la o anumit tem. Se analizeaz coninutul materiei ce urmeaz a fi evaluat i se selecteaz problemele cele mai importante, care trebuiesc cunoscute de cursani. Pentru fiecare asemenea problem se noteaz obiectivele educaionale care au fost formulate nainte de predarea lor. Obiectivele stabilite au avut n vedere formarea unor competene cu dominant cognitiv, social sau motorie, iar fiecare obiectiv stabilit viza o competen care urma s fie achiziionat. Majoritatea testelor de cunotine utilizeaz competene doar cu dominant cognitiv. La sfritul acestei etape se va face o list cu toate competenele ce se doresc a fi evaluate. 6.1.2. Alctuirea unui tabel de specificaii. n aceast etap construim un tabel care va conine pe linii, obiectivele operationale fixate pentru competenele care vor fi verificate prin test, iar pe coloane, categoriile de obiective educaionale. Am luat spre exemplificare cele ase categorii de obiective cognitive din taxonomia lui B.S.Bloom (vezi tab 6)

Obiective cognitive
Cunoaterea nelegerea Aplicarea ea Analiza Sinteza Evaluareaa

C1 Obv. operationale C2 C3 C4 C5 C6 Cn total %

3 1 2 2 1 3 2 N1= 3 N2 = 2 N3 = 2 N4 = 2 N5 = 3 N6 = 2

Tabel nr 6 Tabel de specificaii n care obiectivele operaionale (competenele) sunt raportate la taxonomia obiectivelor cognitive stabilit de B.Bloom

6.1.3. Stabilirea numrului de ntrebri Dei impresia general este c evaluarea este cu att mai corect cu ct numrul ntrebrilor este mai mare, stabilirea numrului adecvat de ntrebri trebuie s in cont de mai multe criterii, i anume: - de complexitatea competenei evaluate (cu ct complexitatea este mai mare cu att numrul ntrebrilor trebuie s fie mai mare); - de timpul avut la dispoziie (pentru o or nu se recomand mai mult de 60 de ntrebri, pentru o or i jumtate nu mai mult de 80 de ntrebri i pentru chestionarele de dou ore nu mai mult de 100 de ntrebri). innd cont de condiiile mai sus prezentate, n aceast faz se va decide cte ntrebri vor fi formulate pentru fiecare competen i pentru fiecare categorie de obiective educaionale, iar rezultatele acestor decizii vor fi trecute n tabelul de specificaii. 6.1.4. Formularea ntrebrilor chestionarului Prima problem care trebuie stabilit nainte de formularea efectiv a ntrebrilor se refer la alegerea tipului de ntrebri pe care vrem s le folosim. Existnd mai multe tipuri de ntrebri, vom opta pentru acelea care se potrivesc cel mai bine cunotinelor ce se doresc a fi evaluate (disciplinei de studiu), innd cont, bineneles i de mrimea grupului. O prim alegere trebuie s o facem ntre ntrebrile cu rspuns deschis i ntrebrile cu rspuns nchis. i unele i altele prezint i avantaje, dar au i inconveniente. ntrebrile cu rspuns deschis sau ntrebrile cu rspuns liber permit evaluarea unor performane complexe (creativitatea, capacitatea de organizare, judecata, spiritul critic, capacitatea de sintez), iar modalitatea de rspuns este familiar oricrei persoane evaluate. Inconvenientul utilizrii acestora deriv din dificultatea corectrii rspunsurilor i imprecizia msurrii lor. Din aceast cauz concordana intra i inter-evaluatori este sczut i implicit fidelitatea chestionarului.

ntrebrile cu rspuns deschis pot fi: ntrebri cu rspuns formulat laconic ntrebri cu rspuns scurt ntrebri cu rspuns lung ntrebrile cu rspuns nchis sunt ntrebrile cu alegere forat din mai multe variante de rspuns. Avantajul acestora vizeaz n special aspectul practic deoarece se corecteaz rapid, i au i validitate i fidelitate crescut. ns, n cazul acestora nu pot fi evaluate orice categorii de performane i nu se pot obine informaii detaliate despre cunotinele achiziionate. ntrebrile cu rspuns nchis pot fi i ele de mai multe tipuri: ntrebri cu alegere multipl (se recomand oferirea a cel puin 4 variante de rspuns dintre care doar unul s fie corect ); ntrebri sau imagini ntre care s se stabileasc asocieri; fraze de completat (cu condiia realizrii unor rspunsuri scurte i unice); propoziii cu alegere ntre acord i dezacord; ntrebri cu rspunsuri da sau nu ntrebri cu rspunsuri adevrat , fals; list exhaustiv de rspunsuri posibile dintre care evaluatul poate alege mai multe rspunsuri corecte Stabilirea modului de cotare pentru fiecare ntrebare i pentru ntregul test. n funcie de dificultatea ntrebrilor se pot stabili anumite ponderi care pot fi atribuite acestora. ntrebrilor dificile li se va atribui o pondere mai mare, iar celor uoare o pondere mai mic. Dar utilizarea unui sistem de cotare sofisticat nu face dect s ngreuneze corectarea chestionarului. 6.1.5.Experimentarea chestionarului (pre-testul) Se administreaz chestionarul unui eantion de cursani din categoria celor cruia i este destinat chestionarul, pentru a verifica dac ntrebrile sunt corect nelese, dac nivelul de dificultate este bine stabilit i pentru a verifica dac chestionarul este adaptat populaiei vizate. De asemenea se urmrete identificarea i eliminarea formulrilor greoaie, ambigue sau chiar eronate. n stabilirea eantionului folosit la pretestarea chestionarului trebuie s se in cont: - de mrimea acestuia; - de caracteristicile de vrst, sex, pregtire i cunotine deinute. Mrimea ideal a eantionului ar fi de 100 de subieci, minimul acceptabil de 60, iar caracteristicile eantionului trebuie s reprezinte n miniatur caracteristicile populaiei vizate (H.Legrain, 2004). Stabilirea nivelului optim de dificultate a chestionarului

Identificarea nivelului de dificultate a chestionarului se poate face cu uurin analiznd rezultatele obinute la pretestare. n msura n care chestionarul nu este adaptat publicului vizat se pot ntlni situaii n care 90% din persoanele evaluate nu obin note de trecere sau contrar acestei situaii 90% din persoane rspund corect i obin note foarte mari. n cazul unui chestionar adaptat, distribuia notelor persoanelor evaluate respect distribuia gaussian i va avea forma unui clopot. Astfel, vor fi persoane cu note foarte mari, persoane cu note foarte mici, iar majoritatea vor avea note medii. n situaia unei distribuii gaussiene a rezultatelor, chestionarul are putere discriminativ i se poate considera ndeplinit unul dintre acele criterii care dau valoare tiinific oricrui test, i anume criteriul sensibilitii. Dac media notelor obinute este mult mai mic sau mult mai mare dect media teoretic a eantionului folosit atunci trebuie reechilibrat dificultatea chestionarului. n acest scop se vor identifica procentajele rspunsurilor corecte i greite pentru fiecare ntrebare. n funcie de echilibrarea dorit vom elimina acele ntrebri care au fie un procentaj crescut de reuit (cele foarte uoare), fie un procentaj crescut de nereuit (cele foarte grele). Dup eliminarea ntrebrilor nedorite se recalculeaz media pentru a ne asigura c noul nivel de dificultate este adaptat populaiei noastre.

DIDACTICA SPECIALITATII
Evaluare pe parcurs 1. Teste (exercitii, aplicatii) test 1 - S5 - (23-27 martie) test 2 - S7 - (6-10 aprilie) test 3 - S11 - (11-15 mai) 2. Simularea predarii unei lectii (15 min) 2a. in fata colegilor (S5 - S8)+planul lectiei predate 2b. film pe suport electronic (4-8 mai)+planul lectiei predate