Sei sulla pagina 1di 3

1

Adolf Hitler si Al Doilea Razboi Mondial


Adolf Hitler s-a nascut pe data de 20 aprilie 1889 , in orasul austriac Braunau. In 1913 , pentru a evita serviciul militar ,paraseste Viena , mutandu-se in Munich. Dupa asasinarea lui Franz Ferdinand , si declansarea Primului Razboi Mondial, Hitler se inroleaza in armata Bavariana. Pana in 1918 , Hitler este avansat la gradul de caporal, deasemenea este decorat. Sfarsitul razboiului , si infrangerea fortelor germane , au declansat revolutia comunista, organizata si condusa de evrei. Veteranii , din urma Primului Razboi Mondial au infiintat o organizatie paramilitara numita "Camasile Negre", care avea scopul de a infrange revolutuia comunista, si de a inlatura conducatorii evrei. O urmare a infrangerii Germaniei a fost prabusirea monarhiei , fiind inlocuita de republica, formandu-se Republica Weimar. O alta consecinta o reprezinta tratatul de la Versailles, care obliga Germania sa plateasca toate pierderile din timpul razboiului, deasemenea concesiona toate coloniile si unele teritotii germane. Dupa razboi Hitler a fost recrutat in serviciul secret german, fiind insarcinat sa supravegheze si sa se infiltreze printre membrii Partidului Muncitorilor Germani. In timp, datorita talentului oratoric si a influentei politice, a fost desemnat conducatorul fostului Partid al Muncitorilor Germani care fusese redenumit Partidul Muncitorilor Germani National Socialist, deasemenea zwastica a fost adoptata ca simbol al partidului. Hitler ( 30 octombrie 1923 ) acuza guvernul Bavarian ca fiind extremist, pe data de 31 octombrie marsaluind spre capitala Bavariei insotit de 2000 de membrii ai Camasilor Negre, pentru a inlatura puterea. Revolta este inabusita, Hitler fiind arestat si condamnat la 5 ani de inchisoare. Nu a fost imprizonierat decat 9 luni , in acest timp relizand cartea "Mein Kampf".Cartea este auto-biografica, deasemenea este descrisa si ura fata de slavi si evrei a lui Hitler, fiind vanduta in peste 5 milioane de exemplare. Dupa ce a fost eliberat , s-a implicat in politica , sustinand zeci de discursuri, astfel la alegerile din anul 1930 , a obtinut 30% din voturi, fiindu-i oferita functia de cancelar, fiind numit in ianuarie 1933. Dupa moartea lui Paul von Hindenburg, din august 1934 , Hitler l-a inlocuit , preluand conducerea tarii. In 1937 a avut loc Conferinta Fhrer , in timpul careia Hitler si-a expus ideile referitoare la cucerirea lumii, cei care s-au opus fiind demisi. In 1938 ordona anexarea Austriei si a Sudetenlandului la Germania , invadand Polonia pe 1 septembrie 1939.

In 1939 au mai fost cucerite si Belgia, Danemarca , Olanda si alte tari Europene. Anglia si Franta declara razboi Germaniei, iar Italia condusa de Mussolini, i se aliaza. Pentru a asigura pace cu Rusia , Hitler si Stalin incheie un tratat de neagresiune. In ciuda acestuia Germania ataca URSS in 1941. Infrangerile succesive de la Moscova ( decembrie 1941 ) si de la Stalingrad ( 1942 - 1943 ) , deasemenea si infrangerea aramatei a 6 - a , conduc la retragerea germanilor. Spre sfarsitul razboiului, USA se alieaza cu Anglia, Franta fiind eliberata , deasemenea si alte teritorii Europene. Pe data de 30 aprilie 1945 Hitler se sinucide impreuna cu sotia sa Eva Braun. In Italia Mussolini este ucis de revolutionari, iar Japonia, care se aliase cu Germania, este infranta in urma lansarii bombei atomice de catre USA. Dupa sfarsitul razboiului teritoriul tarilor invinse, este impartit , in zone de influenta.

Nazismul:
Nazismul a evidentiat in permanenta primatul actiunii asupra gandirii. In timp ce se afla in inchisoarea Landsberg, Hitler si-a dictat prima parte din idei Mein Kampf, care a devenit biblia national-socialismului. Alaturi de programul in 25 de puncte din 1920, a reprezentat cadrul de baza al nazismului. Ideile lui Hitler s-au intemeiat pe conceptual sau asupra raselor. El considera ca omenirea este alcatuita pe baza unei ierarhii valorice a raselor si ca viata nu reprezinta nimic altceva decat supravietuirea celor adaptabili. Credea ca darwinismul social are nevoie de lupta intre rase, intocmai cum animalele se lupta pentru hrana si pentru mentinerea puritatii rasei, astfel incat cei puternici sa-i conduca pe cei slabi. Poporul de stapani (Herrenvolk) era de rasa ariana, alcatuit fiind din populatiile Europei de Nord. La baza piramidei rasiale Hitler plaseaza: negrii, slavii, tiganii si evreii pentru acestia din urma avand sentimente de ura exacerbata. Hitler socotea rasa evreiasca un cancer ce roade trupul Germaniei, o boala ce trebuie tratata, dupa cum ilustreaza urmatorul citat din Mein Kampf. Alterarea sangelui si deteriorarea rasei reprezinta singurele cauze care explica declinul civilizatiilor stravechi; niciodata razboiul nu a ruinat natiunile, ci pierderea puterii lor de rezistenta caracteristica exclusiva a sangelui raselor pure. In aceasta lume, oricine nu este de sorginte sanatoasa poate fi considerat pleava. De facilitatile oferite de un asemenea regim nu puteau beneficia., bineinteles, decat cei care apartineau poporului german. Dupa parerea lui Hitler, nu exista nici o alternativa realista la guvernarea dictatoriala. Inca din timpul anilor petrecuti la Viena el considerase democratia parlamentara slaba si ineficienta. Aceasta se opunea traditiilor istorice germane bazate pe militarism si absolutism si, mai mult, incuraja raspandirea unui rau si mai mare: comunismul.

Cel din urma element al ideologiei naziste era nationalismul de tip agresiv, care se raspandise ca urmare a conditiilor specifice din Germania ultimilor ani. Armistitiul din 1918 si Tratatul de la Versailles trebuiau reconsiderate, iar teritoriile pierdute trebuiau retrocedate Germaniei. Dar nationalismul lui Hitler cerea ceva mai mult decat simpla restabilire a frontierelor din 1914. El dorea crearea unui Reich care sa-i cuprinda pe toti acei membrii ai poporului german ce traiau dincolo de frontierele Germaniei: germanii austrieci, germanii sudeti, comunitatile germane ce traiau de-a lungul coastei baltice toti urmau sa fie cuprinsi in limitele teritoriale ale noii Germanii. Totusi, telurile lui Hitler nu se sfarsau aici. Visa la Germania cea Mare, o supraputere capabila sa rivalizeze cu Imperiul britanic si cu Statele Unite. Un asemenea obiectiv nu putea fi atins decat printr-o extindere teritoriala de mari proportii. Acesta a fost motivul pentru care Hitler ceruse Lebensraum (spatiu vital) pentru Germania. Numai prin cucerirea Poloniei, Ucrainei si Rusiei putea obtine Germania sursele de materii prime. Initierea Noii Ordini in Europa de Est presupunea in acelasi timp atingerea unui obiectiv important: adica, ar fi dus la distrugerea Rusiei, centrul comunismului mondial. El sustinea in Mein Kampf: Poporului german trebuie sa I se asigure teritoriul necesar existentei sale pe pamant Oamenii de acelasi sange trebuie sa apartina unui imperiu (Reich). Poporul german nu are dreptul sa se angajeze intr-o politica coloniala pana in clipa in care nu si-a adunat copiii intre granitele aceluiasi stat. Atunci cand teritoriul Reich-ului va cuprinde pe toti germanii si nu-si va mai putea permite sa ofere acestora conditii decente de trai, numai atunci se va putea vorbi de dreptul moral, rezultat din nevoile poporului, de a dobandi teritorii straine. Plugul se va transforma in sabie si lacrimile razboiului vor deveni painea zilnica a generatiilor urmatoare Dreptul la teritoriu devine datorie in cazul in care o mare natiune pare destinata sa decada daca nu-si extinde posesiunile. Iar acest lucru este cu atat mai adevarat atunci cand natiunea in cauza nu este o mica comunitate negroida , ci insasi Germania-mama a tuturor celor care au conferit lumii actuala sa forma culturala. Germania fie va deveni Putere Mondiala, fie va disparea. Telul de viitor al politicii noastre externe trebuie sa fie o politica indreptata spre est, care sa prevada teritoriile considerate necesare poporului german. Din mijlocul confuziei totale care domnea in stat a aparut SS o organizatie ce avea sa devina coloana vertebrala a Reich-ului.