Sei sulla pagina 1di 67

vdll kdnyok csuklo

vail
IS

nyak

feJ

kar

kdz
mutatoujj huvelykujj nyak szemoldOk szemgolyo es szemhej arc -

konyok alkar

csdk!6 kisujj' gyurusujj kozepso ujj mutatoujj huvelykujj . szem orr

arc

ajak fogak, foginy, allkapocs

MOZGATOKEREG (motoros kereg)

ERZOKEREG szenzoros kereg]

ful, mandula oldals6 nyirokutak' Eustach-kurt

hdnalji nyirokcsomo vallizulet vallov tiidfi napfonat. ^s^ rekeszizom


maj *" epeholyag -~"J mellekvese ^^vese felkar konydk

koponyateto halantek, allkapocS oldals6 resze ^ nagyagy hipofizis - kisagy csecsnyulvany "~" koponyaalap * nyakszirt nyakcsigolyak ' felso nyirokutak pajzsmingy, nyak "~--leg- es nyelocs6 horgok ^^^^ szlv * hcitcsigolyak gyomorszaj (carcia) " gyomor "" gyomorkapu (pylorus hasnyalmirigy vekonybel agyekcsigolySk harantfekvo vastagbel . hugyvezetek keresztcsont 'ekonybel (ehbel, csipfibel) .,. farcsont vegbel medenceiireg "*" (kapcsolati zona

fiil, mandula, oldalso nyirokutak Eustach-kurt

honalji nyirokcsomd vallizulet sziv (kapcsolati zbna)

(Odd
napfonat, rekeszizom -rellek^ese vese ep felkar konyb'k als6 bordaperem

also bordaperem* feregnyulvany, Bauhin-billentyu felszall6vastagber**s hasiireg, rnedenceterseg

leszallo vastagbel szigmabel rnedenceiJreg

jobb talp

bal talp

REFLEXZONA ATLA2Z

*&
-'X;

2007

REFLEXZONA ATLASZ
Osszeallftotta: Temesvari Gabilla magoc

Koszonet mindenkinek, akik munkajukkal, terkepeikkel elosegitettek az atlasz letrejottet.

BioTer Bt. kiadasaban Levelcim: 1464 Budapest 94. Pf. 1342 Masodik, bovi'tett kiadas 2007.

TEMESVARI GABILLA

BEVEZETES
Ml A REFLEXZONA'P
Az egesz testunk holografikus kepe tukrozodik kisebb testreszeken, ugynevezett mikrorendszereken, kisebb teruleteken, ahol az egesz rendszer mukodeseben beallt valtozasok, egeszsegugyi problemak, energetikai egyensulyvesztesi allapotok letukrozodnek, jeleznek, altalaban meg azeldtt, hogy azok komoly testi-lelki elvaltozasokat okoznanak. Ezeken a kisebb testfeluleteken az egyensulyvesztes jelei leolvashatok, diagnosztizalasra felhasznalhatok, sot, a zonakon vegzett manipulaciokkal masszazzsal, speciaiis kezelessel, energiapotlassal az egyensuiyi allapot helyrealllthato, igy az egeszseg megorizheto, illetve visszaszerezheto. Azt a teruletet, amelyen ez az oda-vissza tukrozodesi folyamat vegbemegy, nevezzuk reflexzonanak. A ref/ex= tukrozodes, visszaverodes, valasz es a zona= ovezet, sav, teruletresz. Terjunk vissza egy pillanatra a holografikus megjeleneshez. A hologram speciaiis kep, amelynek fobb jellegzetessege, hogy a lekepzett idom szinte ,,korbejarhat6", terbelinek hato alakzatot mutat a kepen. Masik nagyon fontos jellegzetessege, - - temank szempontjabol - - hogy a kepet szetdarabolva minden egyes kis darabon az eredeti nagy kep teljessegeben lathato. (holografikus, holo= teljes, egesz, grafikus=rajzolat.) A kepet meg tovabb darabolva csak reszletgazdagsaga szenved csorbat. llyen reflexzonak, amelyek a szervezetunkrol teljes, kicsinyitett kepet mutatnak, testszerte talalhatoak. Legismertebbek a talp, a tenyer, a ful, a szivarvanyhartya (irisz), az orr, az ajak, a nyelv, a fogazat, szajureg zonal. (Es amirol meg nern tudunk!) Ha belemelyedunk vizsgalatukba, fontos azonossagot fedezhetunk fel bennuk. Nevezetesen mindegyik kepen embrionalis alakzatban lathato a testunk. Ez felveti a tudomany fejlodese megerositheti azt az elkepzelest, hogy a reflexzonak meg embrionalis korban, az ossejtek differencialodasa elott keletkeztek, amikor meg minden egyes sejt az osszes informaciot magaban hordozta.

A REFLEXZONAK E2 AZ 02SEJTEK.
Hasonloan a megtermekenyi'tett petesejt osztodasakor tapasztaltakhoz, az osztodasokkor azonos sejtek keletkeznek. A szedercsira allapotot elerve megkezdodik a differencialodas. Addig barmelyik sejtbol barmi lehet meg, sot ha ekkor ,,elveszunk belo'le" nehanyat, az embrio egeszsegesen fejlddik tovabb. (Ez a kldnozas egyik lenyege is, valamint az ikerterhessegek egyik magyarazata, Az egyik sejtosztodasi fazisban elkulonul egy vagy tobb sejt, es onallo egysegkent, egypeteju ikerkent fejlodik tovabb.) REFLEXZCNA ATLASZ

Nezzunk egy lehetseges elmeletet: A differenc/atodas kezdeten a Nagy Szervezo ramutat az egyik sejtre, hogy ,,beloled lesz a kez", beloled a lab, a szem, stb. Az egyes sejtek az OSSZGS informacioval a tarisznyajukban elindulnak feladatukat teljesiteni, es akkortol specializalodnak, egyes informaciokat ,,elfelejtenek", masokat reszletesen kidolgoznak. Minel specialisabb egy sejt, annal kevesbe reszletes benne a test lekepzese. fp ilyen kevesbe reszletes terkepet tartalmaz a nyelv, az ajak, az orr) Tovabbi erdekesseget fedeztem fel. Szinte mindegyik reflexzona kozponti, kiindulo terulete a Napfonatnak felel meg. Van-e osszefugges Grandpierre Attila kutatasa"nak eredmenyevel, mi szerint a Napbol erkezo sugarzas informaciohordozo elektromagneses rezges, a kozos Eletero hordozoja? A Nap lenne a Nagy Szervezo? Ez magyarazna az osi hitet, mely szerint a Napistent tartotta teremtojenek minden osi kultura embere. 1974-tol Fitz-Albert Popp bebizonyftotta, hogy letezik egy gyenge biofoton sugarzas, amely a DNS-bol ered, a lezerfenyhez hasonloan egyuttrezgo fenyhutlamokbol all. Ez a feny adhatja azt a finom eletenergiat, az eleterfit, azt a szervezo energiamezot, amely a szervezetet egysegesse teszi 6s egysegkent fenntartja. Az egyes reflexzona terkepeket tanulmanyozva a lekepzes reszletesseget figyelve -- meg az 6'ssejtekbol kialakult zonak egymasutanisaga is valoszinusithet6. Nekem ugy tunik, hogy elsdkent az frisz, majd a ful, talp, tenyer alakulhatott ki. Egykor vilagszerte elterjedt volt az a hiedelem, hogy a szemgolyo kozepeben egy apro emberke lakik. Erre az elkepzelesre utal egyebkent a latin eredetii pupiila szo is, amely kislanyt, babat jelent. (ezt ma mar nem a szivarvanyhartyara, hanem csak a kozepen talalhat6 nyflasra ertik.) A nemetek Der Mannlein-nek ,,emberk6nek" hivjak, az arabok inszan al-ain-nak ,,a szem kis ember^nek", a heberek bajt ajin-nak, ,,a szem lanyanak", a spanyolok pedig el nina del ojo-nak, ,,a szem kislanyanak". (Forras: Yiiaster Daleth: Magicon, A magikus szem)
Vajon ez a hiedelem az osi tudast mentette at az utokorra, vagy csupan a masik ember szemebe nezve magunk kicsinyitett masat latva alakult ki?

Ilyen mikrorendszer nagyon sok talalhato testunkon. Legismertebb a talp, - pontosabban a lab - a tenyer, - kez - a ful, az irisz, a nyelv, az ajak, a fog, a szajureg, a skalp, stb. Ne higgyuk, hogy ez a modern kor felfedezese. Legfeljebb ujra-felfedezesrol beszelhetunk. Nagyon sok emlek orzi ennek az osi tudasnak az emlek6t. Egyiptomban talp-reflexzona masszazst abrazolo dombormuveket talaltak. Ugyancsak Egyiptombol szarmazik - egy kulonleges ,,fenykepszeruseg" amelyrol nemreg jottek ra, hogy egy szem iriszet abrazolja. ElOkerultek indiai, tibeti, maya abrazolasok, es a legjobban megorzodott kinai akupunktura rendszer is. Az itt lathato talpkep ,,Buddha labnyomanak abrazolasa a szerencse-jelekkel". Altalaban abrazolasa magat Buddhat helyettesiti, neki feleltetik meg. Valoban egesz testunk, s6t, lelkunk allapota is kiolvashato a reflexzonakbol, ,,helyettesithetd" onmagunkkaL

TEMESVARI GABILLA

A modern tudomany azota foglalkozik a reflexterapiaval behatobban, amiota az agyat ,,terkepezi". Az agy ,,terkepen" egyes testreszek kituntetett nagysagu terillettel kepviseftetik magukat. Erdekes modon ezek megfelelnek a reflexzonaterapiabol ismert teruleteknek. Az alabbi abran azon teruleteknek aranyaban torzitott emberke lathato, ahogy az egyes testreszek az e"rz6ke!6sben szerepet jatszanak az agykeregben.

csuklo ujjak szem orr

,,kar

Lathatjuk, hogy a lab, a kez, a fej, az arc, az orr, a szajureg, stb. az agyban nagy kepviseletet kap. Ebben az iranyban folytak tovabb a kutatasok, sot napjainkban is tartanak, ujabb osszefuggeseket keresnek.

Ebben a konyvben a kulonbozo kutatasok eredmenyeikent szuletett terkepeket egymas mellett nezhetik, tanulmanyozhatjak, egyezosegeiket es eltereseiket vizsgalgathatjak.

REFLEXZONA ATLASZ

Egyiptomi kez- es talpmasszazs abrazolas egy orvos siremlekenek falfestmenyen

TEMESVARI GABILLA

ATALP

Jt _o

^f

ff.B X g>-^>f ,0=^Q c o o.? -o -o o


i

Vt

D l t z > , O C

-.bh.t:D>i:XO
r; >,C-t-

>.;"?;

X3 JD O

REFLEXZ6NA ATLASZ

atlas (1-nyakcsigoiyay axis (2. nyakesigolya) csontos garincoszlo


7. nyukcsifloly

gerincvelB latizmok, hatintnyulvinyok"


Ueykile^sek

12. hitosigotya erlncvBiOi idea ytiki idegek 5. agytiki csigolya cElpCcsunt, medencecsont karssztcsonti-csfpficsonti
(zfilet (articuiatio sacraiiiaca kereszlcscnt

farkcsont

TEMESVARi GABILLA

L^gyek nyiroklerulete *** Petevezetk/ondt5vezet6k

*~- Lagyefc nyirokterilfete


-v,

Petevezetek/ondovezetek - Mell

Nyirokmirigyek, lelsolest
Nyiroktnirigyek, fe is 6 test

Keringes

Keringes

Kontiymirigyek Szem QrrmeflSkureg esfogak f \k Hipoialamusz ecsnyulvan\.


gyalapirnir]g>O Pajzsmirigy "^ %-" tSmogalo zonaja, (gyomormeridian)''. Nyak ^ "NyiroKmirigy, Euslach-kurtHalantfik \

OrrmellekiJreg es fogak

Fill

Krbnikjs szetnbetegs^gek Krdnikus fiilbetegsegek

Kronikus szernbetegs^gek r- Nyelocsd, -^ , horpSk, csecseinSmingy

Gerincoszlop Vekonybel HiigyvezetSk Hugyhblyag vegbelnyiias Szigmabel

UIGideg

QiSideg 6s medence

Uldideg

Vese/hiSgymeridicinok

nyirokteriilete

Petevezetek/ond6vezetek reflex nyiroklerulete Pelevezefek/ ond6vezeie"k reflex

Vese/hugyholyag meridianok

M6h/prosztata reflex

Htlvely/ Gerihcoszlop himvesszfi reflex


Epeh6lyagpont a TieMdianon Vallreflex Kony6k-Csip6-Terd- Peteffeszek/ reflex reflex reflex herereflex

REFLEXZONA ATLASZ

Jobb lab (talp) 1. Fej (nagyagy) bal felteke 2. Homlokureg, bal oldal 3. Kisagy, agyalap
4. Hipofizis 5. Halante'k, bal trigeminus ideg 6.0rr 7. Nyakszirt ftarko)

8. Szem, bal 9. Ful, bal 10. Vail, jobb 11.Csuklyasizom.jobb 12. Pajzsmirigy 13. Mellekpajzsmirigy
14. Tudo es horgok, jobb 15. Gyomor

16. Nyombel.patkobel
17. Hasnyalmirigy 18. Ma'j

19. Epeholyag 20. Napfonadek 21.Me!le'kvese,jobb 22.Vese,jobb 23. Hugyvezetek 24. Hugyholyag 25. Vekonybelek 26.Vakbe'l,feregnyulvany 27. Vastagbel billentyii 28. Felmeno vastagbel 29. Harant vastagbel 35.Terd,jobb 36. luatmirigyek, jobb (here v. petefeszek)

Bal lab (talp} 1. Fej (nagyagy} jobb felteke 2. Homlokureg. jobb oldal 3. Kisagy, agyalap 4. Hipofizis 5. Halantek, jobb trigeminus ideg 6.0rr 7. Nyakszirt (tarko) 8. Szem, jobb 9. Ful, )obb 10. Vail, bal 11.Csuk!yasizom,bal 12. Pajzsmirigy 13. Mellekpajzsmirigy 14. Tiido es horgok, bal 15. Gyomor 16. Nyombel, patkobel 17. Hasnyalmirigy 20. Napfonadek 21.Mellekvese,bal 22. Vese, bal 23. Hugyvezelek 24. Hugyholyag 25. Vekonybelek 26. Harant vastagbel 30. Leszallo vastagbel 3i.Ve'gbel 32. Ve'gbelnyilas 33. Szt'v 34.Lep 35. Te'rd, bal 36. Ivarmirigyek, bal (here v. petefeszek} A labfej belso oldala 6.0rr 13. Welle kpajzsmirigy 24, Hugyholyag 38. Csipoizulet 40. Nyirokmirigyek, altest 49.Lagyek 50. Anyameh v. prosztata 51. Himvesszo, huvely, hugycso 52.Vegbei. aranyer 53. Nyakcsigolyak 54. Hatcsigolyak 55. Agye'kcsigolyak 56- Keresztcsont (derek), farkcsigolyak

\ labfej kiilso oldala

5. Halantek, trigeminus ideg 10. Va'll 35. Terd 36. Ivarmirigy (petefeszek es petevezetek v. here es mellekherel 37. Altest fellazitasa (menstruacios fajdalmak es vertolulas, hohullam eseten) 38. Csipoizulet 39. Nyirokmirigyek, felsotest 42. Egyensuiyszerv 43. Well 44. Rekeszizom

10

TEMESVARI GABILLA

REFLEXZONA ATLASZ

11

koponyateto

nagyagy
agyalapi mirigy agytorzs, gerincvelo kisagy koponyaalap . fogak tarkoizmok pajzsmirigy legutak tapcsatorna aorta, vena cava superior horgorendszer sziv tudo maj plexus coeliacus gyomor pars pylorica ventr. pyloru hasnyalmirigy harant vastagbel hugyvezeto, hugycso vekonybei, patkobel vegbei vekonybel, ehbel, csipobei -.... ..... kismedence

a fej jobb oldala proc. mastoideus m sternocleidomastoideus latokozpont fulkurt fogak fej es nyak nyirok ful ob. trapezius szele mellkas szele vail felso resze vail axiilaris nyirok rekesz felkar mellekvese konyok epeholyag vese . felszallo vastagbe Bauhin-billentyu feregnyulvany hasureg es medence szovetei u log u m 6

nyaki gerinc melikasi gerinc-^ agyeki gerinc holyag art. sacroiliacalis, symphysis keresztcsont nyirok, hugyvezeto, hugycsq terd lagyektajek farokcsont beiso oldal vegbei hugyvezeto, hugycso vegbelnyilas gat comb belso dQImirigy oldal nyirok,'comb penis, here jobb belso oldal

meh

hugyholyag petevezeto symphysis nyirok, iagyektajek terd belso oldai

"comb nyirok, comb belso oldal belso oldal

12

TEMESVARI GABILLA

nagyagy agyalapi mingy agytorzs, gerincvelo kisagy koponyaalap tarkoizomzat fogak pajzsmirigy legutak aorta, vena cava superior. tapcsatorna hbrgorendszer sziv tiido maj _ gyomorszaj, cardia plexus coeiiacus gyomor hasnyalmirigy hugyvezeto harant vastagbel vegbel vekonybel, ehbel, csipobel kismedence

koponyateto a fej oldalso resze proc. mastoideus m sternocleidomastoideus latokozpont fulkurt fui fogak - fej es nyak nyirok ob. trapezius szele vallizulet mellkas axillaris nyirok vail fe!so resze felkar

?wmx\\ % f/37X\\
N
x-

A\?

/ \F ( -^
|pn r*

/V\ /\k

' mellekvese leszallo vastagbel

, ""^

ulogumo

noi emlo hasizomzat nyirok, lagyektajek comb kulso oidal

vallizulet felkar konyok Bauhin-billentyu feregnyulvany petevezeto csipotajek farizmok

noi emlo hasizomzat nyirok; lagyektajek comb kulso oldal

terd kulso olda

--^. nyirok, comb, kulso oldal

petefeszek

terd kulso oldal

REFLEXZONA ATLASZ

13

Uregek

Hipofizis Nyak Szem orok, mandula Tiidtf Pajzsmirigy Napfonat Gyomor Vese Harant vastagbl Felsza"ll6 vastagbl Hatgerinc Hugyvezetlk

Fiil

FQI

Leszillo vastagbl

VakWI Csipo

HoEyag Farokcsont Ulftdeg Jobb lab Ballab

.Brain Sinuses
(All Toes)

Ears Shoulder Lymph System Gall Bladder Liver Kidney Waist


Transv Colon

Rt.

. Big Toe = Head -Pineal Gland Pituitary, Fevers Mouih, Throai, Thyfoid Neck, Atlas Jl Lymph Rih:(Ft. Top) }Esoph:Bronch Tubes ThymusGI Spine besw Shldrs (7th Thor. Vert) -Oianhr. Solar Plexus 'Actrenal.Bioodsugar Stomach -Pancreas .Ouotf ,sm -Ureter Tube ) ma 11 of Back

Brain. Sinoses All Toes)

RIGHT FT.

LER

Spleen Kidney waist


Ttansv. Colon Desc Colon

Mensl.Crami Groin

Ascend, Colon (Lg hiest)


Hip

Stomac

Appendix Rt. Knee Rt, Foot


BtQHT FT,

& Rectum Sciatic N.

Head

14

TEMESVARI GABILLA

optimizmus, bizalom 6s szex szerelet kreativitds U 6rzelmek banal

orem klvansag, vagy agresszli, dflnteeek, aktlv gyeng6ds6g, ragaszkodas felelem, bizonytalansag

Az agv rcs/.einek reflev/onai a/ oregiijlon. Agyhartya Mozgas kozpont Iras kozpont Elsodleges lato Masodlagos lato Kozpont. Hypothalamus Hhypofizis Keregtest Hid Kisagy

Nagyagy Mozgas kozpont OJvasas kozpont Iras kozpont

Nyiiltagy Nyakszirt A ket talpon levo pajzsmirigy zona reszletes felosztasa A pajzsmirigy reflexzonaja Tarko

: A tudo __ | Mellhartya Hbrgok, ; Emlo Gyomor Vekonybel Vastagbe'l Nemiszervek-t"'


T-

r A tudo >"Mellhartya Horgok | Emlo Gyomor Lep Vekonybel ^Vastagbel Nemiszerv

Cukor emelo\ Cukor emelo Kaliumcsokkento


L /

REFLEXZ6NA ATLASZ

15

AKEZ

16

TEMESVARI GABILLA

>-.

01

-OJ -O 3 ^T"-

' -S-Slf *38 &


O >

II-1
o o *N
in o
CL

&"^-S (j-CU
i .

o >at o

"-^ "o>

REFLEXZONA ATLASZ

17

A kez pontterkepe

nemi szervek

tobozmirigy hipoiizjs

kisagy

,'aslagbei

prosztala.'meh

18

TEMESVARi GABILLA

'. : '. &*

*t

homlok es koponyaureg

szemek

szemek

agyvelo fels6 I6gutak UtUdo epeholya napfonat

gennc gennc

A bal teny6r reflexz6n^i

A jobb tenyer refIcxzonai

REFLEXZ6NA ATLASZ

19

A koreai ,,egykezes" kezmodell

homlok nyelvoonl rnellkas

hajnyJJmirijjy

A kez es a psziche

20

TEMESVARI GAB1LLA

71 'C

c -^

> 4"

I i S'^u H- "O ^

REFLEXZ6NA ATLASZ

21

mellekvese

/ *^vr^---*- *-~- _,

kisagy /Jduodenunv***

W
JOBB KEZFEJ (NOI) TENYEROLDAL

JOBB KEZHAT

mellekvese

Qflprtun**1 tep ,'Hasnya^-Visagy |mirigy\ l !raf ] \szervi ' Igyomon id^gpalyak

sze

also felso ajak ajak BA, KEZFEJ (FtRFI) TENYEROLDAL

22

TEMESVARI GABILLA

i S,
1 2 3 4 5 6 7 8
9

agyek es lbszar labfej mellkas szem vail homlok vallizulet halantek


gat
O 1

o
18

17

O 17

O 1
1

O 13

12;
/f V-'

'11

10 tarko 11 gerincoszlop 12 Isiaszideg 13 nyak (belso resz: torok, gege, mandula) 14 nyak (kulso) 15 orr (orrverzes)
16 fej 17 orr
O 6

o 9 10

18 csuklo 19 alhas 20 boka 21 megfazas 22 hiszteria 23 horghurut 24 szajureg 25 SziV 26 Vese 27 agybavizeles 28 verejtekezes 29 Vastagbel 30 Vekonybel 31 Szi'v, szivburok 32 Harmasmelegito 33 Lep, hasnyalmirigy
34 Maj
,

REFLEXZONA ATLASZ

23

/ -*^FffemF:*'

GO

O >

Hand Reflex Center


Right Left

ro i

A gyermekek kezzonai (kinai, az 6t elem kepviseiete)

TUZ

FEM

FOLD

REFLEXZ6NA ATLASZ

25

AZARC

Hugyholyag (UB)

Vastagbel (U) Vekonybel (SI) Lep(Sp)

Maj (Liv)

Pancreas Lepes pancreas Gyomor (St) Sziv Gyomor (St) Duodenum Belek

Maj (Liv) es epeholyag (GB) Vesek (K)


Vastagbel (LI) TQd6k (Lu) Horgok

Nemi szervek

26

TEMESVARl GABILLA

A gyermekek kinai ingerteruletei

REFLEXZONA ATLASZ

27

A szervek es testicszek circon valo elhelyezkedese a Scirga Csaszdr Belgyogyaszali Konyve (Huong Di Nei Jing] szerint.

Ma,

f
Lep

Vaslagbel

IK Grincfionlop

Torol<

Tudo

Gyomor

". Meh

Vekonybcl

Kar

Vcsc ** Sziv Koldok Mllbimbo


&

28

TEMESVARI GABILLA

4H "

* -J4

' .

Arc es orr reflexpontok


1 2 3 4 5 6 fej es arc torok, nyelocso tudo sziv maj hasnyalmirigy/lep

14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

7
8 9 10 11 12 13

vese
nemi szervek epeholyag gyomor vekonybel vastagbe! hugyholyag

szaporltoszervek ful hat mell merev nyak, nyaki spondilosis lumbago, isialgia felso vegtag medence es derek csontok labak es ujjak vekonybel

25
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

vail
vastagbel derek vese koldok kar kez gerincoszlop medence terd terdkalacs comb also resze labak

REFLEXZONA ATLASZ

29

AZORR
Mellkas
FeJ

Nlyak

Mei Hat Agyek Felso vegtag Lagyek Terd, labszar

UB

Labujjak

Belso nemi szervek Kuiso nemi szervek

fej
garat es gege mellkas sziv epeholyag gyomor vekonybel vastagbel hugyholyagok gonadok kulso nemi szervek tudo emlomirigy

maj felso vegtag csipo es agyek terd es labszar labfej es labujjak lep vese

30

TEMESVARI GABILLA

A MYELV
gerincpszlop

Tukorkep!

REFLEXZ6NA ATLASZ

31

AZ AJKAK

^f i& m$** Tf p
X J^^jk^v^ ^^^rrrrp^ "^V.

tukorkep!

a gyomorfelso resze * ::!i / a gyomor also resze , nyombel Gyomor, test Pylorus, cardis

Duodenum, epemtikiktes

Duodenum, pancreas

,s ..
Jobb / Vastagbel \l V6kohybel

32

TEMESVARI GABILLA

ASZAJUREG

Du Mai 28, pontja , hdlyagOil Vese, h<ilyag012


Ma|. ape 023

021 Van, hdfyag 022 Vese, hbtyag 023UiJ,ph6lyag 024 Tudi 025 Vastagbw 026 Gycxnor, lap 027 Hasnya I-

TQctf 024

02S S2iv.

^s. gyomor 034Hasnydfmlflgy 033 Maj. apefiolyag 032 Vase, hdgyhfltyag


031

"(-rid wtJiiMJ

mmm

REFLEXZ6NA ATLASZ

33

A FOGAK
A fogak es a meridianok viszonya
Sziv,

vekonybe!

Up, pancreas, gyomor

Tudb. vastagbel

Maj. epe

Vesek, holyag

Maj. lep

Tudo, vastagbel

L6p, gyomor

Sziv. vekony-

Szlv. vekonybel

Vastagb6l. tiido

Gyomor. lep. pancreas

Maj, epe, hdiyag

Vese, hugyholyag

Maj, epe. holyag

Lep, gyomor

Vastagbe!. ttido

Sziv, vekonybel

A fogak reflexzonai a labon

labhat: fog es fogagy talp a fogakat ellato idegek 6s erek

A fog es a psziche

34

TEMESVARI GABILLA

FQG-,SZAJ-,ALLKAPQCSKPLETEK ENERGETIKAI K A P C S O L A T A A S Z E R V E Z E T E G Y E " B T E R U L E T E I V E L ( V O L L S G L E O I T 5 U T A N ) JOBB DLDAL BAL OLDAL

Gerincveloszeg m entu m

Belso elvalaszt mirigy

id) aim sum 4 iv) s 1Y)

Szervek

csipobel|vast,bel gyomor epe hdlyag h. jobb lien calls teriHet pyloru1 sziv jobb o.

hdlyag epe gyo m or /astagbe csiprjbel bal o. vast.bel bal a. utak bal o.
ma lep

vese hasnya"! maj vese tudo jobb o mirigy j.o. jobb o bal o.

tu'do bal o.

sziv bal o

CsJgolyak GerincvelQ s_zegmentum

C8.S3-1

C7-5 L3,2 ThU,12 Th7-5 Th4,L4 Ll S5-3 Thl.5,7 Tbll,12 h8 C8,53-1 Th4-2,L< Ll 9,10

L 2 , 3 Co Th. Thll.l C5-7 Th3,4 9,1 Ll S5-3


54,5 C c 9 , l
Ll

fzliletek

vail, kbnyb'k

(irzekszen/ek

pn cson sont csont l_pp_ kez uln. kez rad lab lab lab plant lab(l.u) kapoc= rostacs arcureg szer hprnlok ho mlok fill ureg ureg sejtek

terd hatol terd hatul terd elolrol reszt kereszt- [ca-

terd elolrol
all'

Thl,5,6 C7,S1,2 5-7 ,L4 C8,51-3 5,Th2 hi,5,6,7 vail, konyok

kez rac uln. labCl.u) lab plant, rostacs. ful arcureg sejtek

kapocs

mprnimellek pajzsmirigy, mpi pajzsmirigy, artiarteriak, perlf:periferias, nye:nyirokerek


ulnaris - a kez es a kar kisujj feloli oldala L - lurnbalis - agyeki (gerinccsigolyak) radialis - a kez es a kar hiivelykujj feloli S - sacralis - keresztcsonti (gerinccsigolyak) oldala plantaris - a lab talpi oldala Co - coccyx - farokcsont C - cervicalis - nyaki (gerinccsigolyak) pancreas- hasnyalmirigy pylorus - gyomor kimenati nyilasa Th - thoracalis - mellkasi (hati) urogemtalis - hugy-ivarszervi (gerinccsigolyak) hipofizis - agyalapi mirigy Ihymus - csecssmomirigy

epifizis-tobozrnirigy

ileocecalis - a csipo- es a vakbelhez tarlozo r.m.: retromolaris - a nagyo'rlo' fogak

mflgfitli

REFLEX20NA ATLASZ

35

AZ IRISZ
Dr. Peczely Ignac magyar orvos megfigyelese alapjan kezd a vilag a szemmel, az irisszel foglalkozni.

Jobb

A;

$.2 ^7/"

- IRIS

A.Abr;i
36
TEMESVARI GABILLA

REFLEXZONA ATLASZ

37

55

50

20

2S

38

EMESVARI GABILLA

so

10

15

REFLEXZONA ATLASZ

39

-I O

M
Ml

cD

cfl

M vn 5

40

'EMESVARI GABILLA

CO .Q

CM

JD JO O

REFLEXZ6NA ATLASZ

41

BF - F<3 HORGO FELS6 LEBENY HC-RG6I B,-APICES B2 - HATS6 B 3 -ELOLS6 KOZEPS6 LEBENY HORGO" I B4 - FELS<3 B5 - ALS6 ALS6 LEBENY HORGO"! B6 - APICES B 7 -MEDIALIS B8 - ELULSC3 BASALIS B9 - LATERALIS BASALIS B10 - HATULS6 BASALIS X1 - PAJZSMIRIGY

RENDSZEREK: SYSTEMA VASORUM SYSTEMA NERVORUM SYSTEMA RESPIRATORIUM SYSTEMA DIGESTORIUM SYSTEMA UROGENITALE IMMUNRENDSZER ORL RENDSZER ENDOCRIN RENDSZER

1 - ARTERIA SUBCLAVIA (KEZDETI SZAKASZ) 2 - ARTERIA VERTEBRALE (KEZDETI SZAKASZ) 3 - ARTERIA CAROTIS INTERNA (KEZDETI SZAKASZ) 4 - ARTERIA CAROTICA 5-AORTABIFURCATA

N.L. - NODUS LYMPHATICUS F.A. - FIBROADENOMA F/3 - FELS(5 HARMAD K/3 - KOZEPS6 HARMAD A/3 - ALS6 HARMAD

42

TEMESVARI GABILLA

ill-3
-*-J .

BF - FO HORGO FELSO LEBENY HORGOI B, - APICES 63 - HATSO 63 - ELULSO KOZEPSO LEBENY HORGOl B4 - FELSO B5 - ALSO ALSO LEBENY HORGOI Bg - APICES

RENDSZEREK SYSTEMA VASORUM SYSTEMA NERVORUM SYSTEMA RESPIRATORI DM SYSTEMA DIGESTORIUM SYSTEMA UROGENITALE IMMUNRENDSZER ORL RENDSZER ENDOCRIN RENDSZER

BV-MEDIALIS B8 - ELULSO BASALIS Bg - LATERALIS BASALIS B10-HATULS6 BASALIS

1 - ARTERIA SUBCLAVIA (KEZDETI SZAKASZ) 2 - ARTERIA VERTEBRALE (KEZDETI SZAKASZ) 3 - ARTERIA CAROTIS INTERNA (KEZDETI SZAKASZ) 4 - ARTERIA CAROTICA 5-AORTABIFURCATA

N.L - NODUS LYMPHATICUS F.A. - FIBROADENOMA F/3 - FELSO HARMAD K/3 - KOZEPSO HARMAD A/3 - ALSO HARMAD

REFLEXZ6NA ATLASZ

43

AFUL

44

TEMESVARI GABILLA

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55

fulcsucs mandula 1 kbzonseges natha felsd resz aranyer kulso nemiszervek alacsony vernyomas sarok labujjak boka hugycso meh feregnyulvany sympathicus idegrendszer a vegbel also resze kulso nemiszervek rnehfuggelekek asthmatikus legzes terdizulet ujjak maj yang 1 ful Shen men gastrocnemius {labszar egyik izma) kis tarkotaji ideg nervus ischiadicus (uloideg) szekrekedes majgyulladcis csipoizulet kismedence prostata keresztcsont tompor terdhajlat terd aliergia alhas hdpont hugyholyag hugycso agyeki gerinc has csuklb helix-1 maj yang 2 hugyvezetek vegbelnyi'las vastagbel-1 vese hasnyalmirigy/epehblyag vastagbel-2 vastagbel ascites (hasvi'zkbr) hasnyalmirigy lumbago hasfal

56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66

67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85

86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109

konyb'k ma] feregnyulvany a vegbel also resze vekonybel nyombel has helix-2 feregnyulvany prolapsus a maj bal lebenye megnagyobbodasanak teriilete idegmukodes zavara rekeszizom gyomor izom ellazulas ag szi'v majgyulladas terulete mellkas mandula-2 vail nyelocso alhas pajzsmirigy-4 pylorus/gyomorkapu honaljarok hati gerinc uj szem szaj a maj jobb lebenye megnagyobbodasanak terulete a tudo felso resze szomjusag vallfajdalom mellmirigyek lep a tudo oldalso resze horgok tragus csucs torok tiszta orr/szemek legcso mellkasfal helix-3 vallizulet nyaki gerinc tudo also resze horgcik kozepsd tragus az orr kulso resze Harmas Melegito az orr belso resze agytb'rzs a has felsd resze ehseg-pont

110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163

mellekvese pajzsmirigy-2 szedules agy parotis/fultomingy horgotagulat magas vernyomas latas-1 pajzsmirigy-3 petefeszek agykereg alatti terulet asthmatikus legzest megalli'tb pent herek fogfajas nyak kulcscsont torok es fogak tarko pajzsmirigy-1 mandula-3 helix-4 feregnyulvany vesegyulladas allkapocs koponyatetd tobozmirigy halantek homlok tudotagulat latas-2 a vernyomas emelkedese also szajpad arccsont felso szajpadla"s nyelv neurasthenia erzestelenites foghuzSshoz szern belsd-ful helix-5 mandula-4 helix-6 a ful felso gybkere gerincveld-1 alacsony vernyomas alacsony vernyomas a hat also resze a hat kozepsd resze a hat felso resze alacsony vernyomas vagus (bolygoideg) gyoker yang-kapcsolat a ful also gybkere gerincvelo-2

REFLEXZ6NA ATLASZ

45

= w

s? u
U
r>

at

46

TEMESVAR! GABILLA

V.

"Ti
w

'J r 5 !
,

-?

fr.

i C . '' ' S>


11 , Si"";

V ,
ry * ff\? ^!

8 3 &

REFLEXZ6NA ATLASZ

47

CD

A pontok es szamaik

Szamsorrend

Abece sorrend

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Szem
Szaglas Allkapocs Tiido Hallas Gyomor Torok Ivarmirigyek Hasnyalmirigy-Lep Sziv Epe Vegbel Isiasz Terd Trigeminus Agresszivitas Fiilcap (tragus) Bor Vail Nulla pont Also vegtag Felso vegtag Allergia Darwin Szintezis Agyi pont Nyakszirti pont (occipitalis} Nemi szervek (Csont) velo

15 Vese

m ^ m
O)

16

> ID
CD >

ro

16

Agresszivitas Agyi pont Allergia Also vegtag Allkapocs Bor (Csont) velo Darwin Epe Felso vegtag Fufcap (tragus) Gyomor Hatlas Hasnyalmirigy-Lep Isiasz Ivarmirigyek Nemi szervek Nulla pont Nyakszirti pont (occipitalis) Szaglas Szem Szintezis Sziv Terd Torok Trigeminus Tudo Vail Vese Vegbel

17 27 24 22 3 19 30 25 11 23 18 6 5 9 13 8 29 21 28 2 1 26 10 14 7 16 4 20 15 12

also vegtag felso vegtag vese darwtni csomo csipo petefeszek here meh vegbelnyflas alhasi idegfonat hugyholyag feher osszekototest kulso hallojarat kergestest rekeszizom . tudo -' falcsont homlokcsont, halantekcsont allkapocscsont homlokureg idegek keresztcsonti , idegek

'agyekcsonti idegek nyultvelo mellkasi idegek

haromosztatu arcidegzona nyelv

REFLEXZ6NA ATLASZ

49

= Zcro Point

50

TEMESVAR! GABILLA

NOGIER EAR-POINTS
Mame

No.

Ktf.

Name

A'a

Kef

Muscufo-Skelefai Thumb index Finger Middle Finger Third Finger Little Finger Wrist Radius Ulnar E!lx>\ C'avicle Shoulder Scapula Alias 7ih Cervical 5!h Dorsal 6(ii Dorsal l.sl Lumbar 5lli Lumbar Coccyx Breast Sternum &. Rib area Abdominal Muscles Hallux Toe Second Toe Third Toe Fourlh TDC Fifth Toe Heel Internal Malleolus External Malleolus Knee Sciatic p! Sacro-Iliac Buttocks Scarpa's Triangle Pubic Symphysis Hip Joint Cnxalyin pi Taii|iiH().|]uxillary Mandihk Stomach Tongue Tonsils Urecer Urethra Uterus Endocrine &. Nervous System Adrenal Anterior Pituitary Hypogastric plexus (2) Hypoihalarmis Inferior Cervical Gang Metabolic Regulation pt Parathyroid Sensorial pt Splanchnic Nerve Solar Plexus Thermo-Rcgulation pt Thymus Thyroid

Cb
Cb Cb
Db DC

Maxillary Tooth-Extra^ion (1) Tooth-Extraction (21 General Aggressive pt Allergy pt Diminishing Libido Exciting Libido pt (Clans Penis & Clitoris) Headache Joy pt 'Marvellous pt' (5th D vertebra) Omega pt Sleeping pc Sneezing pt Vitality pt (Cancer) Organs & Tissues Adenoids Anus Bladder Colon Left Colon Left Colon Left Colon Righi Duodenum Gall-Bladder Genital pt Heart (3-4 D vertebrae) Ileum Jejunum Kidney Labia majora/Scrotum Labia mi no re/Prepuce Larynx Liver Mammary Gland Mucous Membranes
l>;uii.-rciis

42 47

Di

Ak
Aj Ak

51
49 38

3 4 5

6
7

Ed
Er

Ca

8 9 10 11
12 13 14 15

Ee Ef Eg Eg Dh Ci

39 63 48
45 78 50 53 46 62

Dh Bf Ak Ck
Dh Aj Bi Ck Bg Be Ad Cf Be Be Be Ce Cf Cf Bi Dh Ch Cf Be Ae Be Bg Cf

Dg
Df Cg

SI
16 17 IS

19
20 21 22 23 24 25 25 27 26 29 30 31 32 33 34 35

Ce Be Ad Df,
De Dd

90 67 86 68
69 70 71 75 72 52 79 73 74 8S 66 65 93 84 60 95 H5 %

Cb
Bb Bb Be Be
Be Be Be

3fi 37
JO

Cc Bd Cd Cd Cd Cd Cd Eb 1)1
Di Dg

nil
Bh

(T

41 76 92 91 87

Skin

HB

Bg 13g Be
Bf

64
94

Bh
AJ

Note: Lobule = Conditioned Reflexes Root of Helix = Emotions Tragus - Body Tissues -. , Anunelix = O-*I-*1 uoiumiH ; spinal r "'/^! 1 1 r *i
1

59
54

80 55 77 44 56 43 S3 82
61 53 57

Bi Cg Bi

Og

A B C D E

= = = = =

Cranial Area Intellect Area Olfactory Area Auditory Area Visual Area

Dj
Bi Cj
Cg Cg Bh Bi

Z = Point Zero

Bi

REFLEXZONA ATLASZ

51

Zeropont Diafragmaz6"na Alsovegtag-pont Libidozona Felsovegtag-pont Also recturnpont Urethrapont Organa genitalia externa 9 Hemorroidpont 10 Tonsilla-1 ponl 11 Allergiapont 12 Darwin-pont 13 Helix-1 pont 14 Helix-2 pont 15 Tonsilla-2 pont 16 Helix-3 pont 17 Hippocampuspont 18 Tonsilla-3 pont 19 Tngeminus-3 pont 20 Helix-4 pont 21 Vestibularis zona 22 Trigerninus-2 pont 23 Helix-5 pont 24 Trigeminus-1 pont 25 He!ix-6 pont 26 Appendix vermiformis-1 27 Digitus manus 28 Aliergiapont 29 Carpuspont 30 Cubituspont 31 Appendix vermi(ormis-2 32 Vallpont 33 Vallfajas 34 Articulatio humeri 35 Glandula Thyroidea 36 Sarokpont 37 Digitus pedis 38 Bokaponl 39 Terdpont 40 Csi'po'izulet 41 Alhasi pont 42 N.sympathikus 43 N. ischiadicus 44 Columna vertebralis 45 Abdomen-1 46 Lumbagopont 47 Mellekvesepont 48 Abdomen-2 49 C-7 ganglion 50 Thoraxpont 51 Csodapont 53 Agytorzsi pont 54 C-1 ganglion pontja 55 Vertigopont 56 Encephalonpont 57 Auricula externa 58 Szfv 59 Libidozbna-2 60 Pharynx-larynx 61 Kulsoorr 62 Etvagypont 63 Formatio reticulans 64 Mellekvesekeregpont 65 Hypertensio 66. Endokrinpont 67 Oculus-1 Glaucoma 68 ACTH-pont

1 2 3 4 5 6 7 8

\
.45 \9 Adenohipofi'zis

*>!

stimulacios zona 70 Oculus 2 astigmia 71 Ovarium 72 Szexualpont 73 Genitalis pont 74 Hypothalamus 75 Gonadotrop-pont 76 Testispont 77 Thalamus 78 Tinnituspont 79 Hypothalamicus szabalyozocentrurn 80 Alvaspont 81 Antistresspont 82 Lazpont 83 Shenmen 84 Asthma-1 $5 Uteruspont 86 Prostata

87 Ureterpont 88 Vesezona 89 Hasnyalmirigyepeholyagzbna 90 Majzbna 91 Lienzdna 92 Vastagbelzona 93 Appendix vermitormis-3 94 Vekonybelzona 95 Duodenumzbna 96 Vernomascsokkento pont 97 Asthma-2 pont 98 Oesophaguspont 99 Gyomorzona 100 Szajpont 101 Szi'vpont 102 Tudo'pontok 103 Bronhuspont

104 Keringespont 105 Glandula parotis pont 106 Hipofi'zispont 107 Hormonpont 108 Szomatotrop-pont 109 Aneszteziapontok fogextrakciohoz 110 Agresszivitaspont 111 N.opticus pont 112 Tonsilla-4 pont 113 Belsoful-pont 114 Facies- es buccapontok 115 Oculuspont 116 Felso' es alsop rnandibulapont 117 Nyelvpont

52

TEMESVARI GABILLA

CO LD

N CO

N X
LU _1 LL LU

tr

-* ^*
Yan

Lumbo-Sral Spin?l

Lumbar;?pfae 77, F Appendix Gall Bladder ; * Thoracic Spine O.o Point


76.C W

pctum External^^ Genit^li ,F


O

ThQTSCiC '

Spmal Cord

I83J r / J S Vitality External Nose C

Cervical Spfndl Ccrfl fe


Q16.C5|| & w Clavicle .C

Cervical Spine Poslerior

Appetite Control Adrenal Gland C Point

' C~} '^Q'UT.fe'F &--M ^92.F V J l M


^38.^: h O Occiput

^a-j", " 160.0.41^ O Temples , Sanji^p Q Forehead

40, H"'

58.C lnterna\ar .C

xternal Nose

Tonsil
54

TEMESVARI GAB1LLA

*
REFLEXZONA ATLASZ
55

A TESTFELSZIN

hasnyalmirjgy Vererek ura (coronana rendszer,

Hugyholyag

Vekonybfl

56

TEMESVARI GABILLA

DlagnoSitUcuS teruletek a haion

Nyelocso felso resze

Szorongas

Plexus ThV, (nyugtalansag. szorongas) Cardia Plexus Solaris Jobb spianchnicus (epegorcs) Maj Epeholyag Also epeutak Nyombel Felszallo vastagb^L vakbei Plexus hypogastricus Jobb vese Salpynx Jobb hugyvezetek Hugyholyag Jobb petefeszek Vegetativ neurozis Bal spianchnicus Pancreas Gyomor Pylorus Jejunum Lep. colon lepszoglete Leszallo vastagbe! Balvese Szigmabel Prosztata vagy anyameh Bal ureter Bal petefeszek

REFLEXZ6NA ATLASZ

57

AKUPRESSZURA
Minden szervhez egy diagnosztikai jelentdsegCi jelzopont-par (reflexpont) tartozik, egy a mellkason (Mu), egy a haton (Shu).

<sj

c\

<NI

CO

cy

if,

<NJ

t-~

Vab Shu Mu H-13 T-1 H-25

Gy H-21

Lh H-20 M-13

Sz H-15 Bef-14

Veb H-27 Bef-4

H H-28

V H-23

Szb H-14

Hm H-22 Bef-5

Eh H-19 _H-18 Eh-24 M-14

Gy-25 Bef-12

Bef-3 Eh-25 Bef-17

58

TEMESVARI GABILLA

A csecsemok es kisgyermekek test! akupresszuras ingerteruletei

j/YY'fte r/9iJ8

REFLEXZ6NA ATLASZ

59

Egyes pontok, kis zonak az izmokkal, izomcsoportokkal is kapcsolatban vannak. A kineziologia hasznalja osszefuggeseit.
m6ly hatizmok kulcscsont alatti izom vallovizrnok t<ivis feletti izom fe!s6 trapfeizom hajtitoizom feszitflizom k&feju karizom lapocka alatti izom kis gorgefoizom to"vis fetetli izom karors6i izom deltaizom holiocsdr karizom elClso fureszizam lapocksemelo iom comb kozeiitd izmok hengerformaju hanyinloizom hosszu huvelykujjhajtitd izom kdtfeju karizom mellcsonti izom com rekeszizom kis meilizom agyf^u izom aboizom karc5uizom h^romfeju libikraizom also sfpcsonti izom Ovis alatti izom orpaszizom ipfiizom eresztcsonti izomzat sipcsont eliilso feszitdizma kortelepu izom kfiz6ps6 farizom kis farizom hOvelykujj ellentev6 izmat hosszj szdrkapcsi izom rdvid szgrkapcsi izom harmadrendu sz^rkapcsi izom hosszu orGgujjIiajlito izom r6vid Oregupajlitfi izom terdinak nagy farizom bfinye fesziffiizom hasizom gyenes hasizom

CSAK BALOLDALON

SAK BALOLDALON a nagy meliizom kuicscsonti resze rombuszizom kifele fordito izom szeles hatizom haromfejti karizom also trapezizom

a nagy meilizom kuicscsonti resze rombuszizom kifete fordito izom sz&es haiizom haromfeju karizom also trapteizom

60

TEMESVARI GABILLA

A SKALP

^ i*A\* -);
motoros agyterulet kepviseleti viszonyai
kozponti barszda mozgatb (motoros) teriilel hosszanti barazda

oldalsb barazda

Sziv (coronariSk) TudO / s \k lira

Suprascapulans regid / MM

Gyomo

REFLEXZ6NA ATLASZ

61

Fej *- fels6 nyaki csigolyak Also nyaki csigolyak, v Szem

Orr
V6II, kar
FQI

Mellkas + " hatcsigolyak Nyaki gerinc + also testrfesz

Vse es

Tudo

Yamamoto professzor skalp-akupunkturas osszefuggesei

Lateralis nyaki haromszog V6rerek ura Vastagbgl

Epehfilyag / vese Hugyholyag

H^hnas vv melegitfi \. Nyaki gsrinc ~> 'Hati gerincsazakasz AgySki gerinc

62

TEMESVARI GABILLA

i * i C o

5 >." ZW

u 5*

(1
N C/3

o
N X
LU LL LU CC

BELSO SZERVEK
A belso szervek egyes teruletein is ietukrozodik a szervezet. Ime peldaul a Vese. Az also kepen a labon levo vese-zona tovabbi ,,szuroreszei" .

in \/ cmloknn r I \k -' \a

1-1 A

Hitovcsd

A VESE REFLEXZONAJABAN TALALHATO SZUROK

A legzorendszer A tudo A felso vegtag A fejenlevo szervek A agy es az idegrendszer /

t kivalaszto, rendszer A belsoelvalasztasu. mirigyek ' ffi'i szervek Az also vegtagok Veseverber

Vesemedence Vese visszer

Hugyvezetek

64

TEMESVARI GABILLA

TARTALOM
BEVEZETE2
Ml A REFLEXZOMA'P A REPLEXZONAK E AZ 022EJTEK A TALP

2
3 2 7

A KEZ AZ ARC

16 26

AZ ORR A WYELV AZ AJKAK A2ZAJUREG A FOGAK AZ [RI2Z A FUL A TE2TFEL2ZIM AKUPRE22ZURA A 2KALP BEL20SZERVEK

20 21 22 22 2426 4456 5? 61 .....64-

REFLEXZ6NA ATLASZ

65