Sei sulla pagina 1di 3

Vasile Militaru Paradoxul credintei in zilele noastre

05/25/2011 de admin O rusine-i azi credinta la poporul romanesc Ca e dumnezeu stiinta si dezmatul sufletesc! S-a uitat credinta sfanta cu traditii stramosesti Azi la moda-i desfranarea si slujirile trupesti! Sa te-nchini azi e rusine, lumea rade de pacat Dumnezeu e-nchipuire, fiindca de ne-am cultivat! De! Stramosii din vechime nu erau prea cultivati, Astazi merg sa se inchine numai cei inapoiati! Azi, cu-atata invatatura, cum sa crezi in Dumnezeu, Cand cunosti perfect atomul si-i despici nucleul sau! Azi, cand munca grea cu bratul e facuta de motor, Azi, cand vezi in casa lumea, privind la televizor?! Ce castig ai din credinta cand azi ai tot ce doresti? Cum, tu om cu-nvatatura, iarasi sa te umilesti? O, dar iata ca azi omul s-a schimbat fundamental, Este drept, are cultura, dar e rau, nedrept, brutal.. Iata, lipsa de credinta de la cei ce-s cultivati, Ca ajung sa se ucida chiar si rude, chiar si frati! Ce frumos era romanul, milostiv, cinstit, smerit, Crdincios si cu nadejdea vietii fara de sfarsit! Toti stramosii cei din veacuri, iata ca au fost uitati, Sau, sunt defaimati de unii, ca n-au fost prea cultivati! Oare limba romaneasca care-o scriem si-o vorbim Nu din cartile lor sfinte, ce le-au scris, o mostenim? Prima fraza tiparita in iubitul nostru grai Este-o sfanta rugaciune pe acest picior de plai. Oare nu aveau cultura? Varlaam era ateu? N-aveau minte sanatoasa de chemau pe Dumnezeu? Dosoftei n-avea cultura, sau Ivireanul Antim? Oare nu erau tot oameni, despre dansii noi ce stim? Dosoftei cu-a lui cultura peste tot recunoscut Purta moaste in trasura ca odor nepretuit. Mucenicul din Suceava peste tot l-a insotit, Pentru ce-l purta cu dansul Marele Mitropolit?

Oare asa de scurta minte sa fi fost la Dosoftei!? Cati ca ei au azi cultura dintre cei mai mari atei? .. Poate Stefan Voievodul de cultura-a fost lipsit, El, doar conducea poporul, prin Sihastrul cel sfintit! Cati din cei ce au cultura cunosc azi amanuntit Ce averi avea Sihastrul care Stefan l-a iubit? Dar cati stiu ca Sfantu-acesta intelept si luminat, Stia pe de rost Psaltirea si pe cati i-a vindecat!?! Si cati stiu ca atunci Stefan sta la usa lui smerit Asteptand, el domn, la usa obosit si istovit? Stiti ca-n ruga lui umila a cerut lui Dumnezeu Ca s-ajute Voievodul, izbavind poporul sau? Tot poporul cu credinta apara acest pamant, Mii si mii sunt sub tarana, un popor martir si sfant! Au zdrobit paganatatea cu puterea Sfintei Cruci, Tot pamantul tarii noastre este plin de mucenici! Sfantul Gheorghe pe drapele intarea pe-acesti strabuni, Presarand urgia mortii in puhoaie de pagani! Mircea, Alexandru, Stefan, brazi ziditi de Dumnezeu Stavila paganatatii-au slavit numele Sau! Pan-la noi razbeau adesea milioane de pagani, Dar cadeau zdrobiti de Domnul prin acesti crestini romani! Brancoveanu, om cu carte, intre voievozi cinstit, A murit pastrand credinta, un crestin desavarsit! . O, dar astazi Sfintii nostri, ce putin sunt cunoscuti, Au sfintit aceste plaiuri in cumplite suferinti! Azi cand gradul de cultura este mult mai ridicat, Toti stramosii Sfinti ai nostri, neamul nostru i-a uitat. Cate vieti fara prihana, vrednice azi de urmat. Sunt trecute cu vederea, cati romani le-au cercetat? De la Daniil la Iacob, de curand mort la Iordan, Un popor intreg de Ingeri sunt in plaiul Dunarea! La Cernica, un luceafar este Sfantul Calinic, Teodora de la Sihla si Nicodim cel sfintit!

Mosu Gheorghe de la Piatra, din clopotnita de sus Sau Vichentie la Secu, si cati sunt intru Iisus!? Doar o parte dintre dansii poare-s scrisi in Pateric, Despre care, lumea culta, n-a aflat inca nimic! O, dar tara noastra-i plina de sfintite ctitorii Ale Domnului Altare, ale noastre bucurii! Iata-n zilele de astazi au ramas fara de pret Vin strainii sa se-nchine frescelor la Voronet, Vin strainii si se mira de asa minunatii Care, cei fara cultura, le-au zidit ca marturii! Cati cunosc ca la Iordan, indurand vanturi si ploi, De curand Iacob-Ioan este Sfant din Dorohoi?! Care-i viata lui sfintita, stiu ca pentru noi a scris O comoara numa-n versuri pana-n clipa cand s-a stins! Trupul lui plin de miresme si de Dumnezeu Sfintit, Se gaseste la Hozeva, de straini astazi cinstit! Mai cer unii azi dovada sa arate Dumnezeu Cum sa creada doar in semne azi poporul cel ateu? Daca nare-n el vointa sa citeasca din Scripturi, Nu urmeaza nici credinta sfintelor invataturi: Ei cred tot ce spune lumea, far-sa ceara dovediri, Iar Scriptura, Patericul, nu-s decat inchipuiri! Iata cum cinstim credinta si pe Bunul Dumnezeu Noi romanii, crestini de astazi, am ajuns popor ateu! Iata cum cinstim stramosii si pe toti ai nostri Sfinti Tavalindu-ne in rele si-n spurcatele dorinti. Pentru ce-au luptat strabunii sa ne scape de pagani, Daca noi traim ca Hunii, dar ne socotim crestini??? Vasile Militaru.