BUKAN DUNIAKU

NAMA : ABDUL HAKIM B AB. WAHAB KELAS : 1 IBNU RUSYD SEKOLAH : SEKOLAH MENENGAH (A) FALAHIAH N.GURU : EN. CHE ZAINAL ABIDIN B. CHE DAUD

PENGHARGAAN
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHHIWABARAKATUH,

SAYA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA EN. CHE ZAINAL ABIDIN, IAITU GURU TINGKATAN 1 IBNU RUSYD KERANA MEMBERI TUNJUK AJAR ,NASIHAT SERTA BIMBINGAN SEPANJANG KAJIAN INI DILAKUKAN. UCAPAN TERIMA KASIH JUGA DI TUJUKAN KEPADA IBU BAPA DAN ABANG SAYA KERANA BANYAK MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN INI DILAKUKAN.TIDAK LUPA JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN YANG MEMBERI KERJASAMA SERTA SUMBANGAN SEMASA KAJIAN INI DILAKUKAN.

PENDAHULUAN
BAGI MEMENUHI KEPERLUAN SUKATAN PELAJARAN BAHASA MELAYU PELAJARPELAJAR TINGKATAN SATU DIWAJIBKAN MENJALANKAN SATU KAJIAN DAN MEMBUAT SATU KERJA KHUSUS. SAYA TELAH MEMILIH TAJUK ´BUKAN DUNIAKUµ KERANA IA DIPILIH BERDASARKAN KIGIGIHAN DAN KETABAHAN HATI SEORANG REMAJA LELAKI DALAM MENEMPUH LIKU-LIKU KEHIDUPAN SETELAH TERPERANGKAP DALAM SINDIKET HARAM. MASA YANG DIBERIKAN UNTUK MENJALANKAN KERJA KHUSUS INI IALAH SELAMA DUA BULAN.SETIAP PELAJAR PERLU MENULIS DENGAN LENGKAP TENTANG NOVEL ´BUKAN DUNIAKUµ.

SOALAN-SOALAN
1) SECARA RINGKAS,HURAIKAN SINOPSIS NOVEL YANG TELAH ANDA KAJI.
NOVEL BUKAN DUNIAKU MENGISAHKAN TENTANG SEORANG REMAJA YANG BERNAMA HALIM BERUMUR 13 TAHUN.DIA TELAH MELARIKAN DIRI DARI RUMAH KERANA MERAJUK.DIA DIPAKSA OLEH ABANG JOE UNTUK SINDIKET KERJA HARAM.DIA DITEMPATKAN DI SEBUAH PONDOK USANG.DI PONDOK ITU DIA BERJUMPA DENGAN SEORANG REMAJA YANG SENASIB DENGANNYA BERNAMA SALLEH.HALIM DIPUKUL KERANA DISYAKI BERHUBUNG DENGAN ORANG LUAR MANAKALA SALLEH PULA CUBA UNTUK MELARIKAN DIRI. SELAIN ITU,MEREKA JUGA BERTEMU DENGAN ABANG FARIZ YANG MENYAMAR SEBAGAI KERANI.MEREKA JUGA TELAH MENEMUI SEBUAH PUSAT PENGIATAN DADAH.ABANG JOE DAN KONCO-KONCONYA TELAH DITANGKAP OLEH PIHAK POLIS.HALIM DAN SALLEH PULANG KE RUMAH MASING-MASING.HALIM MENGIRIM SURAT KEPADA SALLEH UNTUK MEMBERITA AYAHNYA AKAN MENANGUNG KOS PELAJARAN SALLEH.

2) KETABAHAN MERUPAKAN PERSOALAN YANG SERING DISENTUH OLEH PENULIS DALAM KARYA-KARYA MEREKA.BERDASARKAN NOVEL YANG TELAH ANDA KAJI,BERIKAN TIGA PERISTIWA YANG BERKAITAN DENGAN PERSOALAN KETABAHAN.

a. SETIAKAWAN : SALLEH SANGGUP MENGHADAPI PENYEKSAAN BERSAMA-SAMA DENGAN HALIM OLEH ABANG JOE DAN KONCO-KONCONYA. b. KEMISKINAN : IBUBAPA SALLEH TIDAK MAMPU MENANGGUNG PEMBIAYAAN SALLEH KERANA DIA MISKIN. c. KEBIJAKSANAAN : ABANG FARIS BIJAK MENYEMBUNYIKAN IDENTITINYA SEBAGAI PEGAWAI POLIS UNTUK MENYAMAR SEBAGAI KERANI DI SYARIKAT ABANG JOE.

3) WATAK SAMPINGANTURUT MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM MENGGERAKKAN KESELURUHAN CERITA. 
NYATAKAN SATU WATAK SAMPINGAN DALAM NOVEL YANG TELAH ANDA KAJI.
y ABANG FARIZ 

HURAIKAN TIGA PERWATAKANNYA. SALLEH RAJIN BEKERJA,PENYANYANG,MUDAH SIMPATI ABANG JOE SEORANG YANG KEJAM,LICIK,TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ABANG FARIZ BERANI,TABAH

4) NILAI * BERKERJASAMA,BERTANGGUNGJAWAB,KEGIGIHAN 5) TULISKAN SECARA RINGKAS TEMA DAN PERSOALAN NOVEL YANG TELAH ANDA KAJI. 

KETABAHAN DAN KEGIGIHAN SEORANG REMAJA BERUMUR 13 TAHUN YANG LARI DARI
RUMAH DAN TERPERANGKAP DALAM KEGIATAN SINDIKET HARAM ITU KEGIATAN TEMPAT LETAK KERETA DAN MENCUCI KERETA.

6) BERIKAN TIGA PENGAJARAN YANG DAPAT DIPEROLEH DARIPADA NOVEL YANG TELAH ANDA KAJI. y KITA HARUSLAH SAYANG AKAN KELUARGA KITA.CONTOHNYA,SALLEH BEGITU SAYANG
AKAN KELUARGANYA.DIA SANGGUP BERHENTI SEKOLAH KERANA TIDAK MAHU MEMBEBANKAN IBUBAPANYA. y JANGANLAH BERTINDAK TERBURU-BURU.CONTOHNYA HALIM TERBURU-BURU KELUAR DARI RUMAH KERANA BERKECIL HATI TERHADAP IBUBAPANYA KERANA TERLUPA AKAN HARI LAHIRNYA TELAH MERNJADI MANGSA ABANG JOE. y KITA HARUSLAH MEMPUNYAI SEMANGAT SETIAKAWAN YANG TINGGI. CONTOHNYA,SALLEH SANGGUP MENEMANI BERJUMPA DENGAN ABANG JOE KERANA RISAU AKAN KESELAMATAN KAWAN KARIBNYA ITU.

7) HURAIKAN TIGA UNSUR GAYA BAHASA DAN CONTOH YANG TERDAPAT DALAM NOVEL YANG TELAH ANDA KAJI. y PENGGUNAAN BAHASA ARAB * ASSALAMUALIKUM y UNSUR SIMILE * MUKANYA PUCAT SEPERTI MAYAT y UNSUR PERIBAHASA * IKUT RASA BINASA,AIKUT HATI MATI

LATAR

LATAR MASA

LATAR TEMPAT

LATAR MASYARAKAT

LATAR MERUPAKAN UNSUR PENTING DALAM SESEBUAH NOVEL.BERDASARKAN NOVEL YANG ANDA KAJI,HURAIKAN SATU CONTOH PERISTIWA BAGI SETIAP LATAR DI ATAS. 

WAKTU MALAM : SETELAH HALIM PENAT BEKERJA SIANG HARI,DIA AKAN BEREHAT PADA WAKTU MALAM SECUKUPNYA.