P. 1
UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN

UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN

|Views: 1,617|Likes:
Published by leyivd

More info:

Published by: leyivd on Aug 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

Membantu guru mengenal pasti punca kegagalan murid untuk menguasai sesuatu kemahiran. Membantu guru merancang satu program pengajaran yang khusus kepada individu atau kumpulan dengan lebih tepat dan sistematik. . Membolehkan guru merancang dan membina program dan bahan bantu mengajar yang bersesuaian mengikut tahap murid. Membantu guru mengenal pasti kumpulan tertentu mengikut kebolehan dan kawasan-kawasan kesukaran yang dihadapi oleh murid.kesulitan yang dihadapi oleh murid. Membantu guru mengenalpasti secara khusus kesulitan .

.

ujian pengamatan patut diberikan kepada murid-murid untuk melihat faktor kesukaran murid dalam penerimaan pengajaran bacaan. . Justeru.€ Dalam proses awal pembelajaran kanak-kanak. kemahiran landasan yang kukuh amatlah penting.

Mengecam orentasi kedudukan. persamaan atau perbezaan bentuk. corak. jarak. Menyelaras pergerakan motor mata tangan khususnya dari kiri ke kanan. huruf. Mengingat kembali. nombor.€ Menerusi ujian ini. . corak. suku kata dan perkataan. dan dari bawah ke atas. suku kata. nombor. saiz. Memahami dan mengingati sesuatu mengikut turutan (Sequencing) Memahami dan berupaya mencari jalan untuk menyelesaikan sesuatu masalah. perkataan dan ayat. huruf. menyalin atau melengkapkan sesuatu bentuk. kiri ke kanan serta hubungan antara satu objek dengan objek yang lain. warna. guru dapat mengesan masalah yang dihadapi oleh murid dalam: Menentukan sesuatu saiz.

Setiap soalan betul diberi 1 markah. Markah penuh ialah 150. Terdapat 15 kemahiran yang diuji. Ujian ini mempunyai 150 soalan. Ujian ini diberikan sehelai demi sehelai mengikut bahagian.Tiada masa khas diperuntukkan bagi menjalankan ujian ini. .

Diskriminasi yang sama Diskriminasi yang ganjil Diskriminasi saiz Ingat kembali Kemahiran Bil.Bil . soalan 10 2. Orientasi kedudukan 5 . 10 4. 10 3. 20 5. 1.

13. soalan 15 10 10 15 10 10 5 5 5 10 Menyudah atau melengkapkan Menyalin Rajah latar belakang atau bertindih Koordinasi motor mata . 11.Bil . 8. 15. 12. 7. 10. Turutan Kemahiran Bil. 14. 6. 9.tangan Pertalian jarak atau ruang Gambar bersiri Kekalan atau keabadian bentuk Mazing atau cari jalan keluar Benda tersembunyi .

.

.KOMPONEN UJIAN DIAGNOSTIK Diskriminasi yang sama. warna. nombor. huruf dan sebagainya. Diskriminasi yang ganjil dan tidak sama. (Discrimination of differences) Membolehkan murid supaya dapat membezakan saiz sesuatu objek. (Discrimination Sameness) FUNGSI Membolehkan murid supaya dapat mencari ciri-ciri persamaan yang terdapat pada objek. warna. bentuk. corak. huruf dan sebagainya. corak. bentuk. nombor.

nombor. warna. corak. (Position in space) Koordinasi motor mata ² tangan. nombor. Melatih murid supaya dapat menyelaraskan pergerakan motor matatangan dan fahaman arah kiri. warna. Melatih murid supaya dapat membezakan kedudukan sesuatu objek. corak. bentuk. huruf dan sebagainya. kanan dan sebagainya. jarak kiri ke kanan serta jarak antara satu hubungan objek dengan objek-objek yang lain. FUNGSI Melatih murid supaya dapat membezakan saiz sesuatu objek.KOMPONEN UJIAN DIAGNOSTIK Diskriminasi saiz (Discrimination of size) Diskriminasi kedudukan. Pertalian jarak (Spatial Relationship) . Melatih murid supaya dapat mengagak sesuatu saiz . bentuk. huruf dan sebagainya.

Melatih murid supaya dapat menghasilkan apa-apa yang telah dilihat. Melatih murid supaya dapat menyelesaikan sesuatu masalah abstrak.KOMPONEN UJIAN DIAGNOSTIK Mazing FUNGSI Melatih murid supaya dapat menyelesaikan sesuatu masalah melalui aktiviti mencari jalan keluar daripada mudah kepada yang susah. Turutan (Sequencing) Rajah latar belakang / Benda tersembunyi (Figure ² Ground) Menyalin (Visual Copying) . Melatih murid supaya dapat mengingati dan menyusun semula aktiviti-aktiviti bersiri.

KEPENTINGAN UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN Supaya dapat membuat laporan kepada ibu bapa dan juga pakar kesihatan. . Menyediakan suatu rancangan berdasarkan keperluan.Mengumpul maklumat untuk tujuan penempatan Kenal pasti tahap perkembangan semasa dan pendidikan yang diperlukan. Membuat penilaian awal tentang keupayaan kanak-kanak.

bahan pengajaran. mereka perlu diasingkan dari segi program pengajaran. pendekatan. kanak-kanak ini berbeza berbanding kanak-kanak lain.Hasil pengumpulan maklumat yang diperoleh akan membantu dalam proses penempatan kanak-kanak yang tidak berkeupayaan. € . € Oleh itu. persekitaran dan lain-lain lagi. € Hal ini kerana.

.€ Maklumat ini dapat membantu guru menyediakan atau menyelaras sistem pengajaran mengikut ketidakupayaan kanak-kanak. Penyelarasan sistem pengajaran tersebut juga dikenali sebagai Rancangan Pengajaran Individu (RPI).

€ .Ibu bapa akan dapat menjadikan maklumat yang diperoleh sebagai rujukan. € Ibu bapa didedahkan dengan kaedah yang sesuai untuk kanak-kanak itu dan apakah aspek yang perlu diberi penekanan untuk mengatasi ketidakupayaan anak mereka.

.€ Pakar-pakar kesihatan pula akan memantau kanak-kanak tersebut dari semasa ke semasa dan memberi maklumat tentang sebarang perubahan kanak-kanak ini.

€ Di samping itu.Penilaian awal boleh dibuat sama ada secara formal (ujian pencapaian dan perkembangan) atau secara tidak formal (pemerhatian atau analisis). € . penilaian atau pengesanan kepada kanak-kanak akan membantu guru atau pakar mengesan apakah pendidikan tambahan yang perlu diberikan kepada kanak-kanak yang bermasalah dalam pengamatan.

€ Penilaian awal dapat menentukan kanak-kanak yang memerlukan didikan tambahan dan mengenal pasti kanakkanak yang mungkin mengalami masalah yang lebih serius pada masa hadapan sekiranya tidak mendapat sebarang pemerhatian. .

maklumat yang telah diperolehi digunakan dalam empat cara: i) Sebelum kanak-kanak berada di kelas pemulihan khas.€ Dalam hal ini. maklumat tersebut dapat membantu guru biasa dalam pengajaran yang terbaik untuk mengajar mereka. .

ii) iii) iv) Prosedur penilaian dapat membantu dalam menjangka teknik pengajaran yang efektif dalam proses pengajaran. Dalam menentukan program dan strategi yang sesuai. . penilaian ini akan dapat menyediakan maklumat rujukan yang lebih formal dan benar. Maklumat ini dapat dihimpunkan secara individu kepada pelajar yang benar-benar layak dimasukkan ke dalam kelas pemulihan khas.

€ Dengan menggunakan maklumat ini. € Maklumat ini juga meliputi kekuatan dan kelemahan kanak-kanak itu. guru atau penilai akan dapat memaklumkan subjek dan teknik yang bersesuaian dan diperlukan.Penilaian tahap perkembangan semasa kanak-kanak pemulihan khas melibatkan praakademik. akademik atau teknik sosial. € .

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->