P. 1
UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN

UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN

Ratings:
(0)
|Views: 1,573|Likes:
Published by leyivd

More info:

Published by: leyivd on Aug 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

Membolehkan guru merancang dan membina program dan bahan bantu mengajar yang bersesuaian mengikut tahap murid. . Membantu guru merancang satu program pengajaran yang khusus kepada individu atau kumpulan dengan lebih tepat dan sistematik.kesulitan yang dihadapi oleh murid. Membantu guru mengenal pasti kumpulan tertentu mengikut kebolehan dan kawasan-kawasan kesukaran yang dihadapi oleh murid. Membantu guru mengenalpasti secara khusus kesulitan .Membantu guru mengenal pasti punca kegagalan murid untuk menguasai sesuatu kemahiran.

.

kemahiran landasan yang kukuh amatlah penting. ujian pengamatan patut diberikan kepada murid-murid untuk melihat faktor kesukaran murid dalam penerimaan pengajaran bacaan. Justeru. .€ Dalam proses awal pembelajaran kanak-kanak.

jarak. . huruf. guru dapat mengesan masalah yang dihadapi oleh murid dalam: Menentukan sesuatu saiz. Menyelaras pergerakan motor mata tangan khususnya dari kiri ke kanan.€ Menerusi ujian ini. warna. corak. Mengingat kembali. dan dari bawah ke atas. suku kata. huruf. saiz. suku kata dan perkataan. Mengecam orentasi kedudukan. kiri ke kanan serta hubungan antara satu objek dengan objek yang lain. nombor. nombor. corak. persamaan atau perbezaan bentuk. menyalin atau melengkapkan sesuatu bentuk. perkataan dan ayat. Memahami dan mengingati sesuatu mengikut turutan (Sequencing) Memahami dan berupaya mencari jalan untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

Terdapat 15 kemahiran yang diuji.Tiada masa khas diperuntukkan bagi menjalankan ujian ini. . Ujian ini mempunyai 150 soalan. Markah penuh ialah 150. Setiap soalan betul diberi 1 markah. Ujian ini diberikan sehelai demi sehelai mengikut bahagian.

Orientasi kedudukan 5 . soalan 10 2. 20 5. Diskriminasi yang sama Diskriminasi yang ganjil Diskriminasi saiz Ingat kembali Kemahiran Bil. 10 3. 10 4.Bil . 1.

10. Turutan Kemahiran Bil. 14. 6. 9. soalan 15 10 10 15 10 10 5 5 5 10 Menyudah atau melengkapkan Menyalin Rajah latar belakang atau bertindih Koordinasi motor mata . 7. 13. 11.Bil .tangan Pertalian jarak atau ruang Gambar bersiri Kekalan atau keabadian bentuk Mazing atau cari jalan keluar Benda tersembunyi . 8. 12. 15.

.

KOMPONEN UJIAN DIAGNOSTIK Diskriminasi yang sama. (Discrimination Sameness) FUNGSI Membolehkan murid supaya dapat mencari ciri-ciri persamaan yang terdapat pada objek. huruf dan sebagainya. nombor. (Discrimination of differences) Membolehkan murid supaya dapat membezakan saiz sesuatu objek. corak. Diskriminasi yang ganjil dan tidak sama. warna. huruf dan sebagainya. warna. bentuk. bentuk. nombor. corak. .

jarak kiri ke kanan serta jarak antara satu hubungan objek dengan objek-objek yang lain. huruf dan sebagainya. Melatih murid supaya dapat mengagak sesuatu saiz .KOMPONEN UJIAN DIAGNOSTIK Diskriminasi saiz (Discrimination of size) Diskriminasi kedudukan. Melatih murid supaya dapat menyelaraskan pergerakan motor matatangan dan fahaman arah kiri. bentuk. warna. Melatih murid supaya dapat membezakan kedudukan sesuatu objek. nombor. nombor. kanan dan sebagainya. FUNGSI Melatih murid supaya dapat membezakan saiz sesuatu objek. warna. huruf dan sebagainya. Pertalian jarak (Spatial Relationship) . (Position in space) Koordinasi motor mata ² tangan. corak. corak. bentuk.

Turutan (Sequencing) Rajah latar belakang / Benda tersembunyi (Figure ² Ground) Menyalin (Visual Copying) .KOMPONEN UJIAN DIAGNOSTIK Mazing FUNGSI Melatih murid supaya dapat menyelesaikan sesuatu masalah melalui aktiviti mencari jalan keluar daripada mudah kepada yang susah. Melatih murid supaya dapat menyelesaikan sesuatu masalah abstrak. Melatih murid supaya dapat menghasilkan apa-apa yang telah dilihat. Melatih murid supaya dapat mengingati dan menyusun semula aktiviti-aktiviti bersiri.

Menyediakan suatu rancangan berdasarkan keperluan.Mengumpul maklumat untuk tujuan penempatan Kenal pasti tahap perkembangan semasa dan pendidikan yang diperlukan. . KEPENTINGAN UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN Supaya dapat membuat laporan kepada ibu bapa dan juga pakar kesihatan. Membuat penilaian awal tentang keupayaan kanak-kanak.

pendekatan. kanak-kanak ini berbeza berbanding kanak-kanak lain. € .Hasil pengumpulan maklumat yang diperoleh akan membantu dalam proses penempatan kanak-kanak yang tidak berkeupayaan. € Oleh itu. mereka perlu diasingkan dari segi program pengajaran. persekitaran dan lain-lain lagi. € Hal ini kerana. bahan pengajaran.

.€ Maklumat ini dapat membantu guru menyediakan atau menyelaras sistem pengajaran mengikut ketidakupayaan kanak-kanak. Penyelarasan sistem pengajaran tersebut juga dikenali sebagai Rancangan Pengajaran Individu (RPI).

€ Ibu bapa didedahkan dengan kaedah yang sesuai untuk kanak-kanak itu dan apakah aspek yang perlu diberi penekanan untuk mengatasi ketidakupayaan anak mereka. € .Ibu bapa akan dapat menjadikan maklumat yang diperoleh sebagai rujukan.

.€ Pakar-pakar kesihatan pula akan memantau kanak-kanak tersebut dari semasa ke semasa dan memberi maklumat tentang sebarang perubahan kanak-kanak ini.

penilaian atau pengesanan kepada kanak-kanak akan membantu guru atau pakar mengesan apakah pendidikan tambahan yang perlu diberikan kepada kanak-kanak yang bermasalah dalam pengamatan. € Di samping itu. € .Penilaian awal boleh dibuat sama ada secara formal (ujian pencapaian dan perkembangan) atau secara tidak formal (pemerhatian atau analisis).

.€ Penilaian awal dapat menentukan kanak-kanak yang memerlukan didikan tambahan dan mengenal pasti kanakkanak yang mungkin mengalami masalah yang lebih serius pada masa hadapan sekiranya tidak mendapat sebarang pemerhatian.

€ Dalam hal ini. maklumat yang telah diperolehi digunakan dalam empat cara: i) Sebelum kanak-kanak berada di kelas pemulihan khas. . maklumat tersebut dapat membantu guru biasa dalam pengajaran yang terbaik untuk mengajar mereka.

. Maklumat ini dapat dihimpunkan secara individu kepada pelajar yang benar-benar layak dimasukkan ke dalam kelas pemulihan khas.ii) iii) iv) Prosedur penilaian dapat membantu dalam menjangka teknik pengajaran yang efektif dalam proses pengajaran. penilaian ini akan dapat menyediakan maklumat rujukan yang lebih formal dan benar. Dalam menentukan program dan strategi yang sesuai.

€ Maklumat ini juga meliputi kekuatan dan kelemahan kanak-kanak itu. € . guru atau penilai akan dapat memaklumkan subjek dan teknik yang bersesuaian dan diperlukan.Penilaian tahap perkembangan semasa kanak-kanak pemulihan khas melibatkan praakademik. € Dengan menggunakan maklumat ini. akademik atau teknik sosial.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Activity (66)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Shalini N Shalu liked this
Azman Mantaril liked this
Mohd Ridzuan Ramly liked this
Tracy Thecla Leong liked this
Avril liked this
Siti Khairunisa Jasmani liked this
Nor Aaizah Ismail liked this
Zainol Shari liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->