Sei sulla pagina 1di 4
Ram leh Hnam Humhalh “Nang Malsawmna ni ang che” Estd. : 24. 10. 1994 Pro.

Ram leh Hnam Humhalh

“Nang Malsawmna ni ang che”

Estd. : 24. 10. 1994 Pro. Permit No - 25 of 2004
Estd. : 24. 10. 1994
Pro. Permit No - 25 of 2004

“Ka unaute hnenah i hming ka hril ang a:

Inkhawmho zingahte chuan ka fak ang

che

- Jacoba 3:17

Hun awl hmanthat * Kristian nundan tha ngaihsan * Zofate hmasawnna ngaihtuah *

Vol - XVIII Issue No 058, the 12 th March, 2016 (Inrinni): Darthlalang Chanchinbu, Branch
Vol - XVIII Issue No 058, the 12 th March, 2016 (Inrinni): Darthlalang
Chanchinbu,
Branch YMA,
Serkawn
:
Kartin
Chhuak
Page
1
DAMLO
YMA THUHLA
Chanchin kan lakkhawm laia kan
vengchhung mi CHS awm te:
1. KHAWHAR INRIAK:
Deborah Lalramdinpuii thihna avanga khawhar in riakte:
1. Zangura
Sec-III
1. Andy Saihmingthanga
5. Alex Lalmalsawma
2. RK. Lalrinliana
Sec-I
2. Laltanpuia
6. F. Lalfakzuala
3. K. Laltlinpuia
Sec-IV
3. C. Lalmuanpuia
7. Vanlalruata Chhangte
4. ZD. Vanlalrempuii
Sec-IV
4. RK. Rohmingliana
5. HP. Lalrinzuali
Sec-IV
2. SYMA EDUCATION COMMITTEE REPORT:
6. Np. Lalruathlua
Sec-I
7. ZD. Malsawmtluangi
Nurse
29 th February & 1 st March, 2016 khan SYMA Education
Committee te chuan zirlai Board Exam tur, Class-X leh Class-XI te
BLOOD BANK REPORT
Chanchin kan lakkhawm laia CHS
Blood Bank dinhmun chu:
tlawh chhuakin, fuihna hun an nei a. Heng zirlaite hnenah hian
Pen leh File Cover an sem theuh a ni.
3.
DAWHKAN HAWH THEIH:
A
B
AB
O
Nil
Nil
Nil
Nil
SYMA Section-IV chuan mamawh hun apianga hman tur
Dawhkan sei pahnih (2) hawh tur an nei a. Engtik lai pawha hawh
THISEN PE
Chanchin kan lakkhawm laia CHS
theih a ni; hawh duh chuan SYMA Section-IV Treasurer,
Lalruatdiki, Phone No. 8419909797 ah dil theih a ni e.
a Thisen pe te:
1. K. Lalthanmawia
Sec-V
2. R. Laltlansanga
Sec-III
SYMA EXECUTIVE
COMMITTEE MEETING
3. Lalrinsanga
Sec-IV
4. Lalvensanga
Sec-II
5. Lalbiakzara
Sec-V
TUALCHHUNG NEWS
A hnuaia hun leh hmun tarlan ah hian SYMA Executive
Committee Meeting neih a ni leh dawn a. Member te kal theuh
turin kan in hriattir a ni. Kohna lehkha hmulo kan lo awm palh
a nih pawhin hei hi kohna a ngaih tur a ni.
* 5 th March, 2016 (Inrinni) zan
A : 14 th March, 2016 (Thawhtanni) 7:00pm
hun
khan Ramdinsanga Ralte s/o
R.Lalnunsanga tun hnaia RGKA Na-
tional Level U-16 Football Tournament
neih zawh taka Mizoram team a Gold
A : SYMA Meeting Room
hmun
SYMA HRIATTIRNA
Medalist zing a mi chu YPC in lawmpuina
Citation leh Football Boot a hlan a.
Ramdina hi Germany a kum 6 football zir
turin a kal dawn a, tunah hian an koh
huna kal thei turin a awm mek a ni.
Vawiin 12 th March, 2016 hian tlak lam (Aizawl Lamlian)
meikawngsial hnatlang thawh tur a ni a. YMA Member te kim
taka thawkchhuak turin kan in hriattir a ni. Zing dar 9:30am
ah Bazar Shed ah innghahkhawm tur a ni ang. Hnatlang tur te
chuan chem hriam tak leh mahni tui in tur pai theuh tur a ni.
*
9 th -13 th March, 2015 thleng awh
tur BCM Assembly Rorel vawi 120-na
chu BCM Biak In Bazar, Hnahthial ah
neih mek a ni a. LH. Lalmalsawma s/o
LH. Sangliana (L) Sec-V chu naktuk
SYMA
LIBRARY
hian Pastor atana nemngheh (Ordained)
a
ni dawn a ni.
SYMA SECTION-IV
HRIATTIRNA
19 th March, 2016 hian SYMA
Section-IV te chuan sumtuak nan Blan-
ket sukkan tum a. Blanket suk tur neite
chuan a hnuaia Phone No. tarlan ah
hian in hriattir theih a ni e.
Joseph Zoremmawia, Section Leader:
SYMA Library ah lehkhabu tha tak tak a lo thleng thar
leh ta a. YMA Library ah hian Thawhtanni, Nilaini leh Inrinni,
4:00pm-5:00pm chhungin lehkhabu a hawh theih leh ta e.
Tin, SYMA Library a dah tur Lehkhabu donate duh te
tan engtiklai pawhin a hnuaia Phone No. tarlan ah te hian a
hriattir theih reng a ni.
9862820064/9863616235
sd/-
Ph No. 9615181116
Malsawmzuala Fanai, Section
Secretary: Ph No. 9089929594
VANLALZAWNI
Secretary
SYMA Library Committee
SYMA LIBRARY HAWN HUN : THAWHTANNI, NILAINI, INRINNI (4:30 PM-5:30 PM)

Vol - XVIII Issue No. 058, the 12 th March, 2016 : Darthlalang

Chanchinbu,

Branch YMA,

Serkawn

:

Kartin

Chhuak

Page

2

Branch YMA, Serkawn : Kartin Chhuak Page 2 KHAWI KHUA NGE I NIH? Upa C Zorema

KHAWI KHUA NGE I NIH?

Upa C Zorema (RIP) tawngkam tawite, ‘Be Serkawn’ a tih hi a lo ril ngawt mai. Tun tumah chuan heti zawng hian i han sawi kual teh ang Kan veng mi thenkhatte hian kan address- ah hian ‘Ramzotlang/ Melte’ tih angrenga veng bil hming pek kan ching niin an sawi a, ka han zawh kual zau deuh hian mi tam ber hi chuan tha an lo ti lo ve hle. A then phei chuan, a ching zual nia an hriat mi pali panga hming pawh min hrilh hial nghe nghe a ni. Kan lehkha pawimawhte chu a rawn thleng ve tho pawh a ni maithei, mahse, ngun taka ngaihtuahin ‘Serkawn’ tih lang ngeiin kan address hi kan pe thin tur a ni. Ho viau-in lang mah se a pawimawh tlat. Serkawn hi engnge ni? tiin inzawt ta ila, Serkawn chu khua/veng pakhat a ni a, a chhungah Vengthlang, Chdk, TUV, Serkawnphei, Ramzotlang, Melte, Khawiva, Saitlakkham, Saisih etc, hmun pawimawh hrang hrang a awm, a khawi mah hi an Serkawn bik hlur lova, an zavaia infinkhawmin Serkawn hi an siam a ni. ‘Vengthlang’, ‘Ramzotlang’ ti tein insawi thin mah ila, zau zawk leh official-a kan hman tur kan iden- tity chu Serkawn a ni. A thu hrimah tam tak hi chuan hre reng chungin kan tilui te pawh a ang. Serkawn huamchhung khawilaiah emaw awm ve duh reng si, mahni awmna veng bil/kawtthler hming chauh pu duha, ‘Serkawn’ nihna pu duh lo (zahpui ?) ho hi Serkawn khua leh tui tha an ni theih angem? Entirnan, Serkawn Vengthlangah i awm duh a, i awm a nih chuan inti vengthlang lovin Serkawn ni mai rawh! Serkawnphei khua, TUV khua, Vengthlang khua, Chirhdiakkawn khua, Ramzotlang khua, Melte khua, Khawiva khua ni lovin, Serkawn khua i ni dial dial ang u Veng a zau tawh lutuka a Serkawn vek theih tawh loh ti kan awm em? Manchester khua hi khawpui lian lem lo tak a ni thin. Mihring an pung zel a, an khaw daifemah khawpui zauh nan ‘Greater Manchester’ an din a. A khaw hmun hluia awm an ni emaw ‘greater’ lama awm an ni emaw, chumi piah lamah pawh ‘Manchester’ hming an la pu zel thei tlat. An khaw tihmingthatu ber pakhat, ‘Manchester United FC’ ngei pawh hi Greater Manchester pawn lam daiha awm a ni, mahse an la ‘Manchester’ vet vet khawp mai. Keini veng, zingkara U Mawitea te’n kea an fanchhuah tham lek hi kan inpumkhat thiam lo a nih chuan, chhuanlam dang vak a awm thei lo, kan inenfiah a ngai a ni

chhuanlam dang vak a awm thei lo, kan inenfiah a ngai a ni CLEAN SERKAWN YMA

CLEAN

SERKAWN

YMA CHHANG PUAL

RAWNG PENCIL (CRAYON)

Crayon hi engnge a nih kan hre theuh ang a. “Rawng pencil/Pencil rawng” te pawh kan ti thin. Naupang atanga puitling thlengin a awmdan leh nihna, leh a hmanna chu kan hre theuh awm e. Vawikhat chu lemziak thiam pakhat hian ram lem (scenery) mawi tak a ziak a, rawng chi hrang hrang mawi tak tak, a sen, a pawl, a hring, a buang, a eng etc te chu a hmang kual a, a ram lem ziak pawh a zo dawn hnai ta a. A lemziak chu a mawi khawp mai, rawng chi hrang hrangte chuan anmahni lanna laite chu enin “Khilai khi keimah, khi khi nangmah” an inti tawn a, an hlimin nuam an ti em em a. Chu milem mawi tak chu khawvel hmuhah phochhuah an la ni dawn a, a nawm dan turte an sawi nak nak a. Chutih lai chuan rawng langsar lo tak, rawng mawi lem lo tak hi chu rawng pencil bawmah chuan a awm ve a. Chu rawng pencil chu lemziaktu chuan vawikhatmah a la hman ve lo avangin chu pencil chu a lunghnurin a thiante aia pawimawh lo bik niin a inhria a ni. A thiante lah chuan chutianga tel ve lo chu an hmusitin an nuihzat hial a ni. Tichuan lemziak chu mi hausa tak hian lemziak mawi ber berte phochhuahna (exhibition) a phochhuah atan manto taka rawn lei tumin a rawn kal ta. Lemziaktupa nen chuan rei ngial an indawr a, mahse, a tawpah chupa chu lei lovin a kalbo leh ta a. Lemziaktupa chuan a lemziak chu engvanga duh lo nge an nih tih hriat tumin a han en nawn vang vang a, tih hmaih palh pawi tak a lo nei a ni. A lemziaka a kil kar leh a khawimaw laite chu rawng pakhata tih thim deuh ngai te, han nul that deuh ngai te, a lo awm nual mai a. Chu a thil hmaih pawimawh tak siamthat nan chuan rawng dang zawng zawng chu an hmantlak ta miah lo, rawng mawilo bik leh a la hman ve miah loh rawng chu lachhuakin a lemziak tih famkim nan chuan a hmang ta zawk a. Tichuan, a lemziak pawh chu a hmaa a man aia to daihin a hralh thei ta a ni. Mite zingah pawimawhna nei miah lo leh langsar ve lovin i inhria a ni thei. YMA, TKP Kohhran leh khawtlang-ah te pawh i thiante aia langsar ve lo angin i inhria a ni maithei. Zai/ lam leh inkhelh i thiam lova, musician i ni lova, lehkha thiam tak i ni lova, i thiante aiin i hmeltha lovin i hria a, i hausa lova, hotute leh hruaitute hriat leh duhsak te pawh i hlawh rih lo hiala i inhriat chang i nei a nih pawhin lungngai suh I nunphung hloha nunkawng dik lo i zawh a nih ngawt loh chuan, chak lo leh nep tak anga i inngaih lai khan khawilaiah emaw chuan mamawh lian ber i la ni dawn. I tel lova famkim theih miah lohna hmun hi chu a la awm ngei ngei dawn a ni. Chhungkua, khawtlang leh Kohhran te, kan ram hian a mamawh ngawih ngawih hun che a la thleng ve dawn alawm Pathian hian chhan (reason) nei lovin tumah a siam lo. Nangpawh chhan neia siam i ni e. Tunah mite rawng duh ber leh tangkai ber i ni hrih lo a nih pawhin i hun a la herchhuak ve ang a, Pathianin kutchhuak, lemziak mawi tak, khawvel leh a chhunga awmte zingah hian i pawimawh hun a la awm ang, a mawina leh thatna ti famkimtu pakhat i la ni dawn a ni. Chhan tha tawk neia siam i ni a. Nangmah pianchhuah tirtu hian i tan ruahmanna fel tak a nei tih pawm ngam ang che.

E Mail: Darthlalang@gmail.com/ WWW.Facebook.com/Darthlalang

Vol - XVIII Issue No. 058, the 12 th March, 2016 : Darthlalang

Chanchinbu,

Branch YMA,

Serkawn

:

Kartin

Chhuak

Page

3

MI THINLUNG HNEHTU VRS KAWL RENG THEITU

 

ZONUNMAWII

 

(AN IDEAL MIZO LADY)

 

Tunlai tawngkam takin Zonunmawii hi ka star

a

ni! ani chuan ka star tih pawh a hre kher lo ang,

Thu leh hla thiam Louis Fischer khan Ma- hatma Gandhi kha mipui hmaah hetiang hian a hmelhriattir (introduce) a:

“ Hei hi Mahatma Gandhi a ni, amah hi mite thinlung

hneha vawng reng theitu mihring a ni”

keimah ang tho a ngaizawngtu leh star tu pawh an tam. Khawtlang hriat meuha starte hming han sawi chu mi a ni leng tan lo chuan a tih hian a tih chi loh hrim hrim, mahse a ni hi zawng at pui tham a tling reng a tin ni!

 

Mi

tam tak chu mahni hming pu zo lem lo tak

(Here is Mahatma Gandhi, he is the human being who can win one’s heart and keep it) tiin a mite a hmelhriattir a.

inhmelhriattirna/ introduction hi a mawiin

a ropui khawp mai. Mi thinlung hneh nge har kawl/ vawn reng tih hi ngaihtuah tham a tling a ni. Zau tak phei chuan kan sawi hman lovang. Kan khawtlangah mai pawh hian han ngaihtuah la, mite rilru hneh mai

He

hi kan tama, Lalfela tih hming pu fel hauh si lo te,

Lalngaihsaka tih hmingpu Pathian ngaihsak reng reng lo te kan tam mai, Zonunmawii erawh hi chuan a hming hi pu zo ah ah tak a ni. A hming hi thumal pathum in a siam a ni a, thumal pahnih angah pawh

ngaih theih e, kei chuan pahnihah ka then sak,

ZONUN tih leh MAWI tihin, a hran ve ve a thlur bing

dawn pawhin he thumal pahnihin a ken leh a kawh

a

hi chu a hlen chhuak vah vah hle a

ti

hian ka han

hi chu thil harsa vak niin a lang lem lo. Hneh han tih hian ‘a lo fel viau mai’, ‘mi tha tak a nih hi’ tih mai tura

sawi ve na a, dik tak chuan ka tawngkam thiamin a

hril chhuak zo mawlh lo ve.

awm hi chu a harsa vakin a lang lova. Serkawn atang hian hmun dang daihah pawh han awm la, mite’n

pangngaia an ngaih ve mai tura awm a, mite

thinlung hneh deuh mai hi thil harsa a ni hran lo. Hruaitute atang hian en ta ila. Thenkhat, ‘Hei ngei hi a nih hi’ ti-a mite’n an ngaih ropui em em, mi

mi

thinlung hneh em em, mahse kumkhat emaw lek hnua ’

inti sap miah lova, a inla Korean hek lo. A

rualpuiten korean fashion an uar laite, Lady Gaga an entawn sup sup lai pawhin a ni erawh a principle-ah a chiang, Mizo nina na na korean ang nih a tulin a hre lo a, Mizo nula nina na na, sap nula anga awm a tulna lah a hre hek lo. Mizo nula takin a awma, a inti Mizo

A

tia an deusawh zui leh tak

mai mai te pawh an awm ve thin. Sawisel pawh

thiang lova kan ngaih te kha, hun tlemte a lo liam a, kan rel bur ni chho ve leh thei. Hei hi mipui lam rilru le loh vang ngawt a ni bik lo, khang mite, kan ngaihsan ber berte khan an awmdan leh an chetdan atangin kan thinlung an hneh tirh lai ang khan an vawng reng thei bik lo tihna a ni ve thei. Thenkhat, a

kan duh lem loh leh hruaitu tlaka kan ngaih vak

ngai loh, hun a rei tulh tulh a, an thatna leh ropuina

‘Ani ve mai mai hi chu

tira

kan hmuh a, kan duh tulh tulh te pawh an awm ve thung. Heng mite hi chuan a tirah mi tam tak hneh lo mah se an hneh sa an vawng reng a, an hneh zau tulh tulh thin a lo ni. Hruaitu dinhmun atang kher lo pawhin han

chhut vang vang la, khua leh tui i nihna atang hrim

hle a ni. Suk leh sum inlaichinna hi a tul hunah chuan thiltihin a lan tir thei mai zela. Tui a chawi thiama, masi chhang ban tur leh hunpuia ei tur chhangban den pawh thiam tak a ni. A chhangban den chu a tui bik thin riau lehnghal. Buh thlei a thiam nala, chhemthei mawina a pawh pha tlat bawk.

a lawi thiama, mite ngaiha tul lemlo puan

tah pawh zu han thiam lehzel a mawle. Ka ngaihsan em em na chhan pakhat chu mizo lam hrang hrang nal taka a thiam kim vek hi a ni. Hip-hop beat leh R&B rimawi ruala kan tunlai thangthar nulate an insawi thiam em em laia kan zozia, zonunmawiin a ken tel,

lam mawi tak takte an thiam leh si loh lai hian, Zonunmawii hi chuan nal takin a thiam vek a ni. A lam han intheh vel an hmuh hi chuan kawmthlang Pu Hrawm-a te pawh an khi vun vun zel mawle.

Ar

 

A

hawihhawma, a zawm thaw lova, a duh

hrim pawh khan, mite’n khua leh tui tha, pawisawi lo leh hnawksak lo tak nia an hriat tur han nih mai chu a harsa lo, nih reng erawh chu a harsa a ni.

Chuvangin kan nunhona leh khawtlanga mi chi hrang

apiang ngam bawrh bawrh chi a ni hek lo. Naupangte

hi an nih angin a chhawn chhaih thiama, puitling, nu leh pate biangbiak a thiamin, pitar leh putar tante hian

a

ngainatawm thin em em a ni. Tlangvalte star rawn a

hrang kan chenhonaah hian fimkhur taka kan kal thiam a pawimawh a, mi thinlung kan va hneh pup pup thei kher lo a nih pawhin mi thinlunga kan lo lan

mawi vena te hi, ‘a lo chuti/ khati’ tia min paithlak lehsi na tur awm lo thei ang berin, a theih chin chinah vawnhim kan tum tur a ni.

thinlung hneha vawng reng theitu ropui

ber

chu Isua Krista a ni. Ani chuan danglam lovin mi

thinlung a vawng reng a, a thatnate, a felna leh a

ngaihdamnate a danglam loh avangin mihringte tan

zui

zui

tlak, belh tlak a ni a, a ni reng dawn bawk a ni, a

tam apiangin an hrechiang. Amah ang chu ni thei

ngai dawn lo mah ila, Kristian Nundan Tha Ngaihsangtu YMA memberte’n hei hi Isua Krista atanga kan zir tur neih pawimawh tak niin a lang

engzat thinlung nge i hneh theih tih ai mahin

Mi

engzatnge i kawl that theih tih hi a pawimawh a nia

Mi

ni a, fapa nei nu leh pa apiangin mo atana an awh rawn a ni a. A nula puite entawn ber a ni bawk. Thawmhnaw brand leh, tunlai tawngkam taka Ori takin a inchei hi ka hmu mang lo, thawmhnaw mawl te te hi a ha tlangpuia, mahse a nalh em em reng tho mai. A vawk chaw chhum lai pawh hi, veng chhak nula lepler ve tak Pian-i te inchei ai pawhin nalh ka tiin mawi ka la ti zawk. Hetiang a engtik lai pawha a nalh reng thei hi eng dang vang a ni lo, a nungchang hian a zir em vang a ni. A nungchang mawi tak hian thawmhnaw man tam leh tha aiin a nun leh a lan dan hi a cheimawi em em a ni. Ruaithehnaah in tih no kual vel tum avangin thirfian a hmang kher lo a, kutin a bar maia, a nalh leh em em tho a, a nu em em tho a, a changkang tel tho bawk mawle! zing dar 7:00 a.m ah Veng chhak phek lehlamah chhunzawmna

Darthlalang a thuchhuah te hi Darthlalang Editorial Board ngaihdan a ni vek kher lo.

Vol - XVIII Issue No. 058, the 12 th March, 2016 : Darthlalang

Chanchinbu,

Branch YMA,

Serkawn

:

Kartin

Chhuak

Page

4

ZIRNA KAWNGA INFUIH THARNA

PANGPAR

Vawiina kan thupui hi theihai rah nena tehkhinin kan sawi dawn a ni. Theihai kan duhna chhan ber hi a thei (pulp) hi a ni. Theihai rah chhan (reason) hi mihring leh ran te ei atan mai ni lovin theihai kung dang siamchhuah leh hi ni zawkin a lang. Chutianga a lo awm theih nan a kawr hian a tuam him a, a kung atanga a tlak huna a chi rawn to chhuak lo chawmtu atan a tak (pulp) a awm leh a. A chhungril berah a chi chu a awm a ni. An pathum hian an pawimawh theuh a ni. He theihai rah ang hian zirna lama kan lo tiah

a, kan than len a, kan lo par a, kan lo rah ve theih

 
Pangpar mawi tak tak, chi hrang hrang kan nei e. Chhiatni thatni ah pangpar engtiklai

Pangpar mawi tak tak, chi hrang hrang kan nei e. Chhiatni thatni ah pangpar engtiklai pawhin kan khawi sak thei. I duh ang thlapin kan lo khawi sak ang che Min lo dawr ve rawh le.

 
 

Vanlalmawizuali Ph No. 9612844007

 
   

URBAN DEVELOPEMENT OFFICE

 

nana thil pawimawh tam tak zinga a pawimawh zual pathum chauh kan sawi dawn a ni. Pakhatha-A Pil:

Zirana kawnga min vawnghimtute hi Pathian venhimna, nu leh pa, khawtlang leh Kohhran te, school leh zirtirtute hi an ni. Zofate zinga kan mithiam hmasate khan khawtlang leh Kohhran an bel tha em em a. Mi hlawhtling tak tak, IAS Officer te pawh an chhuak hnem thin a nih kha. Nursery atanga univer- sity thlenga kan zirtirtute tel lo hian pawl engzat thleng nge kan zir theih ang? Khawtlang nun khalh ngiltu tha awm lohna khuaah hian mifing, pa rawn tlak, lehkhathiam an chhuak tam tak tak thei lo. Kan vengah school naupang/ zirlai, Pathian zahna chang hre lo, Biak In pawh pan ngai lo, Biak In chhunga awmdan pawh hre lo kan pung tual tual em? Nu leh pa thawhchhuah ring, an thu zawm duh si lo

DISTRICT DEVELOPEMENT & POVERTY ALLEVIATION DEPARTMENT HRIATTIRNA

UD&PA Department Lunglei hnuaia sumdawnna leh thil siamna Licence neitu (Licence Holder) zawng zawngte chuan kum 2016-2017 chhung atan Dt 31.3.2016 ral hma ngaiin UD&PA Office Lunglei Chanmari BCM Biak In opposite ah Licence renew vek tur a ni. Hun tiam chhunga Li- cence renew lo te chu an chung ah action lak a nih pawhin an sawi buai thei lo ang.

sd/-

ALBERT VANLALLIANTLUANGA District Urban Developement Officer Urban Developement & Proverty Alleviation Department Lunglei, Mizoram

hi kan tam tawh viau lo maw? Mahni school leh zirtirtute zahna nei lote hi awm ta lo ila, zir zawh hmaa school bansan (drop out) hi a ngah ber veng pakhatah min chhiar hauh lovang. Kan khawtlang hruaitute hruaina ang te hian awm ta theuh ila, Kumpuan Com- mittee te hi an awlthawng deuh ngei ang. Pahnihna - A Tak:

 

#

Internet hmanga thil zawnna lar tak ‘Google’

atanga thil zawn tam ber chu ‘Interesting Facts’ tih hi niin hriat a ni a, googles enkawltute sawi danin he thu

hi thla tin vawi Nuai 30 vel google hmangin zawn ziah a ni. Tuna kan YMA Chhang Pual lawrkhawm pawh hi hemi keyword hmanga kan zawn hmuh hi a nih hi.

Zirlaite zirlai kan nih hriattheihna ber chu school, college leh university te hi an ni. Theihai pawh i lung ti awitu ber chu a tak, pulp a nih avangin a peng dangte pawhin uluk takin an chawm thin. Keini pawh helai stage-ah hian kan awm a, Kohhran leh khawtlang, nu leh pate’n min chawm rawn a ni. Tunlaia zirna in -school leh college nuam ti lova chhuahsan ho hi mi khawngaihthlak an ni. Hengho hian kawm chianin ruih takngial pawh nuam an ti chuang bawk si lo. Theihai rah la hmin lo, hmin ang maia eng ve piat ang hi an ni. Theihai nen an inan lohna erawh chu theihai hetianga awm chu hmin tak tak turin siamthat theih a ni tawh lova, ‘Point of No Return’ a thleng tawh a. Kan unau school banga ruihhlo lama tlan te hian ‘Point of No Return’ hi thleng emaw an inti fo thin. Anni hi chu chutiang an la ni lova, siamthat theih, la hmin leh thei an ni.

phek 3-na chhunzawmna nula Kawl-i te an la zan lai tluk tluk laiin Zonunmawii erawh hi chuan kan hneha tho leh Nazareth Tlangval hniakhnung zuiin hma takah a tho chhuak daih tawh thin. Zonunmawii, ka duhna tizualtu ber chu Pathian tih mi a nihna hi a ni. Tuk tin fianrial hmang mi a nihnate, a rin Pathiana innghat mi a nihnate hian min hneh takzet a, hei hi amah star lo thei lova min siamtu leh, inthlahrung tak leh hreh tak chunga he thu min ziah tir tu hi a ni!

#

Naupang leh puitling tan pawha hmuhnawm

en tur tamna leh khawvela hmun hmingthang leh tlawhtu ngah ber pawl Disneyland-ah leh a chhehvel hnaiah hian Chewing Gum an zuar miah lova. A chhan chu naupang tlawhtute’n an chewing gum an paih mai mai chuan a tlawhtu dangte tan leh

enkawltute tan harsatna a siam nasat vangin a dintu Walt Disney-a khan a khap a ni.

#

Mi pangngai hian nitin samzai 50 - 100 vel kan

thlauh (kan lu atangin a tla) ziah a. Mak angreng deuh chu mi tinin hetiang zat sam kan thlauh hian kan

khawlai leh inchhungte leh puipunna hmunah te hian samzai/sam nawi awm niai nuai awm tak a ni.

#

Rhyme tih awmzia kan hre tawh em? Thumal a

thluk inang tlang ti mai ila, entirnan tone, lone, bone,

cone, one etc te hi an rhyme a inang tlang a. Lake, take, make han tih te hi rhyme thuhmun an ni leh ang English thumalah hian ‘Month’ (Mizo Tawnga ‘Thla’ kan tih) hian eng thumal mah rhyme pui a nei ve lo niin hriat a ni a, saptawng thumal dang saptawng thumala rhyme pui nei miah lo hi a awm lo niin hriat a ni.

#

Hartsdale, New York-ah chuan Ran Thlanmual

an nei a, ‘Pets’ Cemetry’ tiin an vuah. He Pets’ Cemetry-

ah hian ran 12000 aia tam an phum tawh nghe nghe. Keini ramah chuan pa titi thiam deuhte chuan mikhual vannei deuh leh ar talhtu ngah deuhte hi ‘Ar Thlanmual’ tiin an sawi fiam thin

Published and Edited by John Laldingngheta for and on behalf of Branch YMA, Serkawn : Printed at BPP Serkawn,

550 Copies