Sei sulla pagina 1di 6

MIE BANDUNG

Bahan - bahannya :
100 gram mie kuning
50 gram udang atau ayam
10 gram fishball
10 gram fish cake
1 cawan stok ayam atau udang
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 biji telur
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih - kisar halus
3 ulas bawang merah - kisar halus
Sedikit garam dan gula
Minyak sayur untuk menumis
Sedikit taugeh, sawi ataupun kobis - di potong kasar

Bahan Hiasan :
Cili merah hiris
Bawang goreng

Cara - Cara :
Tumiskan udang / ayam, fish ball dan fish cake dengan sedikit minyak sayur. Masukkan
bawang putih dan juga bawang merah. Tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos
tomato, sos cili dan sos tiram. Kacaukan sekejap.

Masukkan stok ayam atau udang. Masukkan garam dan sedikit gula sebagai penambah rasa.
Masukkan mie kuning dan juga sayuran. Akhir sekali pecahkan telur. Hidangkan bersama
bahan - bahan hiasan.



































[Rasepi] puding tauhu laici
As salam.

Dah lama tak kongsi rasepi dekat sini kan. Hari ni house meet kesayangan buat puding. Sangat sedap sebab walaupon
menggunakan 2 tin susu, tapi tak rasa muak. Gabungan santan pon sedap je rasa. Nak tahu rasepi? Check this.

Puding tauhu laici

Bahan-bahan:
(A) Puding
1/2 bungkus agar-agar.
6 cawan air
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
2 cawan santan (tak pekat pon takpe)
1 sudu teh serbuk agar-agar.
(B) Kuah
1 tin laici
1 cawan gula
5 cawan air

Cara memasak:
(A)
1. Rendam agar-agar sampai agak lembut.
2. Masak serbuk agar-agar + air dan kacau dengan api perlahan.
3. Masukkan agar-agar dan terus kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan susu cair dan susu pekat.
5. Kacau sebentar, masukkan santan dan biar mendidih.
6. Masuk dalam bekas dan sejukkan.
(B)
1. Siat isi laici supaya lebih kecil.
2. Masak laici beserta air + semua bahan (B) sehingga mendidih.
* Kuah puding ni boleh dituang terus ke dalam puding selepas puding keras atau cuma dicampur bila nak makan.


Ni hasilnya, kalau nak tahu sedap @ tak, cuba la buat.....


Bahan-bahan :
Kek swiss roll atau kek apa2 jer
1 tin fruit cocktail
Kristal jelly jenama nona
1 tin susu cair + 1 tin air + 5 sudu gula ( kalau nak manis tambah gula lagi )
4 sudu tepung kastard sukatan membukit

CARA MEMBUATNYA:
1 1. Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal. Kemudian susunkan dalam acuan. Cikgu guna acuan bekas
empat segi ajer..klau guna bekas kaca lagi cantik nanti nampak lapisannya. Kemudian tuang air fruit
cocktail ke atas swiss roll atau kek hingga lembab. Ketepikan dulu dan boleh masak kastad dgn susu.
. 1 tin susu cair + 1 tin air + gula di masak atas api . ( sambil tu bancuh 4 sudu kastad dengan tin air). Bila
susu mendidih kecilkan api kemudian masukkan bancuhan kastad. Kacau hingga menjadi likat. Kemudian
tuang atas swiss roll yg telah disusun.

33. Kemudian taburkan fruit cocktail.
44. Masakan air panas mengikut sukatan pada kotak jelly hingga
mendidih. Cikgu guna jelly perasa rasberry. Masukkan jelly tersebut dalam air panas. Tunggu sejuk sedikit
dan masih cair tuang atas taburan fruit cocktail tadi.
55. Kemudian masukkan dalam peti sejuklps tu boleh makan.
Pudding buah-buahan

BAHAN-BAHAN:
40gm serbuk puding mangga
200ml susu penuh krim
30gm buah-buahan koktel | ambil
buahnya sahaja
50ml air jus buah koktel
2 biji buah strawberi | hiasan
2 biji buah anggur | hiasan


CARA MEMASAK:
1. Masukkan susu dan jus buah koktel di dalam periuk. Kacau hingga mendidih.
2. Setelah mendidih masukkan serbuk puding mangga. Kacau sebati. Tutup api dan ketepikan.
3. Di dalam sebuah mangkuk kecil, letakkan buah-buahan koktel di bahagian dasarnya. Selepas itu,
tuangkan puding mangga tadi ke dalam mangkuk sehingga penuh.
4. Masukkan ke dalam peti sejuk dan tunggu sehingga puding keras.
5. Setelah itu, hiaskan dengan buah strawberi dan anggur. Sedia dinikmati.


Bahan-bahan:
Bahan A
1 bungkus agar-agar merah
1 kaleng buah lychee, tiriskan
air lychee untuk campuran puding
200 ml air
150 gram gula pasir
1 sdt vanili bubuk
Bahan B
2 bungkus agar-agar warna putih
600 ml susu cair
150 gram gula pasir
2 sdm selai stroberi
100 gram apel malang
100 gram papaya kupas
1 buah pisang ambon
1 sdm air jeruk nipis
Cara Membuat:
1. Siapkan loyang pudding bentuk cincin ukuran 2 liter, basahi dengan air.
2. Bahan A: campur agar-agar dengan air buah lychee, air, gula pasir dan vanili bubuk, aduk rata masak
hingga mendidih, angkat.
3. Susun buah lychee di loyang dan tuangkan adonan agar merah perlahan-lahan dan diamkan hingga
mengeras.
4. Bahan B: haluskan buah jus apel, papaya dan pisang ambon, tambahkan air jeruk nipis, aduk rata.
Campur agar-agar putih dengan susu cair dan selai stroberi, aduk rata, masak hingga mendidih,
tambahkan jus buah, aduk rata, angkat dan tuangkan ke dalam loyang, hilangkan uap panasnya dan
simpan dalam lemari pendingin.
5. Sajikan dingin.
Untuk : 16 potong

A
1 biji buah naga bewarna merah
3 sudu besar yogurt perisa asli
(kisar bahan di atas)

B
2 sudu besar agar-agar serbuk
2 cawan fresh milk
1 cawan air
1/2 cawan gula
(Masak bahan di atas. Apabila agar-agar hancur, padamkan api dan masukkan bahan A)

C
Whipping cream untuk topping. Pukul tapi jangan sampai kembang.

Masukkan puding ke dalam bekas. Apabila mengeras, masukkan topping. Hiaslah dengan buah-buahan.