Sei sulla pagina 1di 12

Class Title: Formative assessments Subject & Grade Level: United States History 1 to 1865, 6th grade Description:

Students will identify and label the seven continents and the five oceans. Map skills are vital to students identifying the relative location of the continents and oceans. Students will learn to use latitude and longitude as a means to determine location. In addition to map skills students will learn the characteristics of the geographic regions in North America. Related to the regions of North America are the functions and historic uses of waterways and bodies of water in the continental United States.

Learning Targets: The students will learn about the seven continents and five oceans. Students will learn the vocabulary of latitude and longitude. Students will learn to use a compass rose to determine relative locations of the continents. Students will learn the eight regions North America. Students will learn the major bodies of water and water features in North America. US History (USI.2a) The student will use maps, globes, photographs, pictures, or tables to locate the seven continents and five oceans. (USI.1g) Distinguish between parallels of latitude and meridians of longitude. (USI. 2b) The student will use maps, globes, photographs, pictures, or tables to locate and describe the location of the geographic regions of North America: Coastal Plain, Appalachian Mountains, Canadian Shield, Interior Lowlands, Great Plains, Rocky Mountains, Basin and Range, and Coastal Range. (USI.1f) Analyze and interpret maps to explain relationships among landforms. (USI.2c) The student will use maps, globes, photographs, pictures, or tables to locate and identify the water features important to the early history of the United States: Great Lakes, Mississippi River, Missouri River, Ohio River, Columbia River, Colorado River, Rio Grande, St. Lawrence River, Atlantic Ocean, Pacific Ocean, and Gulf of Mexico.

Class Vocabulary: Continent, Ocean, Longitude, Latitude, equator, meridian, Prime

Meridian, compass rose, hemispheres, Pangea, lowland, eroded, flatlands, river valley, elevation, grasslands, Continental Divide, Death Valley, harbors, Learning Styles accommodations in this class: Visual, auditory, and kinesthetic Blooms Revised Taxonomy: Knowledge - Identify, label; Comprehension - interprets; Analysis - analyze, explain, distinguish; Application - uses, demonstrates, Bibliography: McMillan, J. H. (2011). Classroom assessment: Principles and practice for effective standards-based instruction. Boston: Pearson. What I Need to Know - workbooks Virginia experience workbooks Websites: themiddleschoolmouth.blogspot.com doe.virginia.gov/testing/sol/standards_docs/history_socialscience/index.shtml brainpopjr.com/science/land/continentsandoceans/grownups.weml freesolstuff.com zaidlearn.wordpress.com

Differentiations Special needs students: Color the continents and label the oceans with pre-made labels Gifted students: Create a world journey identifying points of interest on each continents, and identify the oceans crossed and directions of travel with more details using the compass rose to reach the next destination in the journey. Formative Assessment Procedures: Identification of land masses and water bodies, plotting relative locations of land masses and water bodies in relationship to other land masses and water bodies Quiz on vocabulary and definitions relative to the learning Labeling of a map of water bodies and land masses In class assignment of plotting lines on a paper plate to demonstrate understanding of the lines of latitude and longitude. Locating and labeling land masses and water bodies using relative direction and the compass rose Color code and label various regions of North America Color code label regions on a foldable manipulative to identify the geographic characteristics Analyze the map of the continental United States to identify regions and their characteristics Create a representation of a waterway or body of water and identify its historic function and characteristics Assessment reliability & validity: The student meets the goals of the SOLs by identifying continents and bodies of water. The student demonstrates mastery of the use

of compass rose by determining relative location of water bodies and land masses. The student uses the vocabulary relative to the learning to describe and explain concepts specified in the SOLs. The student identifies the various regions of North America and their relative locations and characteristics as identified in the SOLs.The students will identify major bodies of water and waterways within the continental US and their historic functions.

Grade 6 US History I -- Geography -- USI.2abc Part A-Matching: Match the character in column A to the correct description in column B. (Each question is worth 2 points) 1. Rocky Mountains 2. Ohio River 3. Rio Grande surface 4. Canadian Shield 5. Continent 6. Longitude 7. Peninsula 8. Latitude 9. Compass Rose Mexico. 10. Ocean A. A large land mass surrounded by water B. A symbol that shows direction C. A vast body of salt water that covers of the Earths D. Horizontal lines that run east and west E. Vertical lines that run north and south F. Gateway to the West G. The border between Texas and Mexico H. Wraps around the Hudson Bay in a horseshoe shape I. Rugged mountain range that stretches from Alaska to J. A land mass with water on three sides.

Part B -- True/False: On your answer document write the word TRUE if the statement is accurate. Write the word FALSE if the statement is incorrect. (Each question is worth 2 points) 11. T F The lines of latitude are also called meridians. 12. T F If a person traveled east from South America, that person would eventually arrive in Europe. 13. T F North America and South America are both bordered by the Atlantic and Pacific Oceans. 14. T F There are four hemispheres: Northern, Eastern, Western, and Southern. 15. T F The coastal range is characterized by having broad flatlands and excellent harbors. 16. T F The Mississippi and Missouri Rivers were transportation routes.

17. T F After Thomas Jefferson arranged the Louisiana Purchase with the French, Lewis and Clark explored the Ohio River. 18. T F Death Valley is the lowest point in North America. 19. T F There are seven oceans. 20. T F The great plains are characterized by high elevations and varying mountain ranges. Part C -- Multiple-Choice: Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. (Each question is worth 2 points) 21. Look at the image below.

What continent is shaded dark blue? A. Asia B. Russia C. Europe D. North America 22. What continent is north of South America? A. Europe B. Australia C. Mexico D. North America 23. What region in North America contains the Continental Divide? A. Cascade Mountains B. Rocky Mountains C. Appalachian Mountains D. Canadian Shield 24. Which geographical feature lies west of the Great Plains and east of the Basin and Range? A. Interior Lowlands B. Rocky Mountains C. Appalachian Mountains D. Coastal Range

25. Look at the image below

A. 4 B. 3 C. 2 D. 1

26. Look at the map below.

A. 2 B. 4 C. 6 D. 8

27. Look at the map below.

A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

28. Look at the map below.

A. Antarctica B. North America C. Australia D. Asia 29. Jaylins raft is floating along a stream of water that will eventually lead to a large river. What is this stream called? A. Bay B. Gulf C. River D. Tributary

30. Look at the map. The landform shown on the map has water on the three

sides. It is an example of A. Peninsula B. Island C. Plateau D. Mountain

Part D -- Short Answer: Answer each question using complete sentences. Support your answers with evidence from the unit. (Each question is worth 3 points) 31. Which mountain range is located to the east of the Rocky Mountains? 32. What is the combined name for the continents of Europe and Asia?

33. What continent has a human population of zero? 34. What are the names of the five Great Lakes? 35. What region would be considered an Arctic Tundra? 36. Which state in the lower 48 is considered part of the tropics? 37. Which continent is both a country and an island? 38. Which continent is the most populated? 39. Which continent has the most countries? 40. Which body of water was used as an exploration route for both the French and Spanish?

Part E -- Short Response: Each question must be answered in essay format. Be sure to support your ideas with specific examples. (Each question is worth 5 points) 41. You are planning a world journey. In your world journey you have to cross three geographic regions, two major river systems, and one ocean. Your starting point must originate at either the Atlantic or Pacific Ocean. Using the compass rose, describe the direction of travel needed to reach your end destination.

42. Choose a region in North America and describe the physical characteristics that are particular to that region. Identify a state in this region. Include features such as mountains, rivers, lakes, other bodies of water, climate, plains, etc.

Answer Key Part A Matching 1. I 2.F 3.G 4.H 5.A 6.E 7.J 8.D 9.B 10.C Part B -- True/False 11. F 12. F 13. T 14. T

15. T 16. T 17. F 18. T 19. F 20. F Part C -- Multiple - Choice 21. A 22. D 23. B 24. B 25. C 26. B 27. A 28. C 29. D 30. A Part D -- Short Answer: 31. Appalachian 32. Eurasia 33. Antarctica 34. Huron, Ontario, Erie, Michigan, Superior 35. Canadian Shield 36. Florida 37. Australia 38. Asia 39. Europe 40. Gulf of Mexico Part E -- Short Response: 41. Answer can vary. Checklist for required information ____ ocean _____ three geographic regions _____two major river systems _____ use of compass rose for directions _____ end location 42. Answer can vary. Checklist for required information _____ Body of water _____ Physical characteristics _____ State in the United States _____ Climate _____ Mechanics