Sei sulla pagina 1di 5

Despre nviere i c nu trupul nostru ne este pricin de a pctui

Nimeni s nu se ndoiasc de nviere, iar dac cineva se ndoiete apoi s se gndeasc la cte a fcut Dumnezeu din ceia ce nu erau i atunci va primi i dovada de nviere. Cci n adevr cele fcute deja sunt cu mult mai paradoxe dect nvierea i purtnd cu ele minunea negrit. n adevr gndete-te bine: lund pmnt l-a frmntat i a fcut pe om, pmnt care nu exista mai nainte de aceasta. Deci, cum de pmntul a devenit om? i cum pmntul care nu exist s-a fcut? Cum de au ieit din pmnt toate speciile cele nesfrite de animale, toate speciile de plante, fr vreo durere, fr ca norii s verse ap din ei pe pmnt, fr ca agricultura s se fi artat, fr ca boii sau plugul sau n fine oriice altceva s fii contribuit la facerea lor? De aceia chiar din nceput el a fcut ca toate neamurile de animale i de plante s aparin pmntului celui nensufleit i fr simire, pentru ca din capul locului s te nvee pe tine despre nviere. Lui Dumnezeu nimic nu-i este cu greu, ci precum pictorul care a fcut o icoan, cu uurin va face mii de acest fel, tot aa i lui Dumnezeu i este cu uurin de a face mii i nenumrate lumi. i mai bine zis precum i este uor de a pricepe lumi nesfrite, tot aa i este lui Dumnezeu de a le face sau mai drept vorbind cu mult mai uor.

Ai admirat puterea Lui la facerea pmntului? Acum gndete-te iari cum a fcut i cerul din ceia ce nu era, cum a fcut stelele cele nenumrate, cum a fcut soarele i luna i toate acestea au fost fcute din ceia ce nu erau. i iari spune-mi te rog cum de stau dup ce au fost fcute i pe ce anume stau? Ce temelie are cerul i pmntul, pe ce st? i dedesubtul pmntului ce este i dup aceia iari ce este? Ai vzut n ct nedumerire ajunge ochiul cugetului tu, dac nu vei alerga degrab la credin i la puterea cea nepriceput a celui ce le-a fcut? Dar dac voieti a te gndi i la cele omeneti ai putea ca s naripezi cte puin cugetul tu. Apoi dac toate acestea le primeti cu cugetul tu i nu le mai cerni, cum de numai lui Dumnezeu i ceri cuvnt i pare c te ndoieti c El va preface trupul nostru? Dar cum pot fi acestea vrednice de iertare? Nu este Dumnezeu att de srac, nct s fac numai de acelea pe care le poi tu cuprinde cu judecata cea slab. Dac tu de multe ori nu pricepi treaba maistrului, apoi cu att mai mult nu vei pricepe pe a lui Dumnezeu, care este maistrul cel mai eminent. Deci s nu v ndoii de nviere, fiindc atunci vei fi departe de sperana viitoare. i cum zic ei va mai nvia trupul dup ce s-a amestecat cu pmntul i a devenit pmnt i dup ce sufletul s-a desprit de el i s-a strmutat n alt parte? ie i se pare acest lucru cu neputin, nu ns i ochiului celui neadormit, cci aceluia toate sunt cu putin. Tu nu vezi legtura care este ntre trup i suflet, pe cnd Dumnezeu toate le tie. Tu nu tii ce este n inima aproapelui tu, pe cnd Dumnezeu toate le cunoate. Deci dac nu crezi c Dumnezeu nviaz, apoi nu vei crede nici c El cunoate cele din cugetul tu, cci acestea nici nu se vd dei fiind vorba de trup, apoi materia este vzut cu toate c se descompune, pe cnd cele din cugetul omului nu se vd. Dar dac el cunoate cele nevzute, cu toat exactitatea, apoi nu va vedea pe cele vzute i nu va despri cu uurin trupul? Omul care nu crede n nviere, care nu o ateapt i nici nu crede c are a da seama de faptele sale, nu se va ndeletnici cu fapta bun i nendeletnicindu-se cu fapta bun nu va crede n nviere. Dar ce zice Hristos? V amgii netiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. ( Mat. 22,29) Nici n-ar fi fcut Dumnezeu attea dac ar fi fost ca s nu mai nviem noi, ci s ne descompunem i s disprem cu totul; nu ar mai fi fcut cerul acesta ce se ntinde deasupra noastr, nu ar fi aternut pmntul sub

picioarele noastre i nici celelalte toate nu le-ar fi mai fcut numai pentru viaa aceasta att de scurt. Dar dac toate acestea sunt pentru viaa prezent, apoi ce nu va face pentru cea viitoare? Deci, ce spune-mi oare pe robi i-a fcut mai buni dect pe stpni? Nu, v rog s nu gndii de acestea. Nu-i srci, omule cugetul cu astfel de idei, nici s fii nebgtor de seam de bogia lui Dumnezeu, avnd un astfel de stpn. Cci el a voit a te face nemuritor de la nceput, ns tu nu ai voit. Adam nu avea nevoie nici de haine, nici de cas sau de altceva de acest fel, ci el locuia mai mult cu ngerii, multe de ale viitorului le prevedea i era plin de mult nelepciune. Ceia ce Dumnezeu fcuse pe ascuns de dnsul i fr tiina lui voi s zic de Eva, femeia lui de aceia el a cunoscut ndat, cci zicea: Aceasta este os din oasele mele i trup din trupul meu ( Fac. 2,23). Durerea ns i necazul mai pe urm au venit, mai pe urm sudoarea, mai pe urm ruinea i frica i lipsa de curaj. La nceput nu era nici ntristare, nici durere i nici suspin. ns el n -a rmas n acea demnitate. Dar, zici tu, ce s fac, oare din cauza lui Adam s m pierd eu ? Nu din cauza lui, cci nici tu n-ai rmas nepctos i dac nu ai fcut acelai pcat ca i dnsul, desigur c ai fcut alte pcate. De altmintelea nici nu ai fost vtmat prin pedeaps, ci ai ctigat mult. Dac ar fi trebuit ca s rmi pentru totdeauna muritor, poate c cele spuse ar fi avut oarecare cuvnt dar acum tu eti nemuritor, dac vei voi i vei putea strluci mai mult dect soarele. Dar, zici tu, dac nu a fi luat trup muritor, poate c nu a pctui. Dar ce, spune-mi oare Adam avnd trup muritor a pctuit? Nicidecum cci dac avea trup muritor, nu ar fi suferit dup aceia moartea ca o pedeaps. Deci, nu moartea noastr este cauza pcatului, nu acuza n zadar, ci intenia cea rea este rdcina tuturor relelor. Voieti poate a afla c trupul devenind muritor nu numai c n -a vtmat pe om, ci nc l-a i folosit? Dar zici tu i n curvii te duce. Nu trupul, iubitule, ci desfrul.Dac noi am voi, apoi trupul nostru ne-ar fi un fru minunat, stpnind salturile sufletului, mpiedicnd lipsa de minte, mpiedicnd i trufia cea proast i slujidu-ne nou n cele mai mree fapte.

Dac vezi un tnr vieuind n srcie i fcnd mii de rele, tu nu-i nvinovi trupul, ci pe vizitiul care-l trte n rele, voi s zic cugetul lui. Dup cum hurile nu procur vizitiului nici un ru prin ele nsi, ci vizitiul numai este cauza tuturor relelor, dac nu le ine bine n mini i el nu mai este pedepsit, cci de multe ori acele hauri l ncurc, l trsc i-l silesc i pe dnsul de a lua parte la ncurctura lor, tot aa i aici. Eu, zice haul, ai inut strns gura calului, intruct tu m-ai stpnit bine dar fiindc m-ai aruncat, apoi cer pedeapsa dispreului asupra ta i de aceia eu m nvltucesc mprejurul tu i te trsc, ca s nu ptimesc i eu ca tine. Deci, nimeni s nu nvinoveasc hurile, ci pe sine singur i intenia lui cea corupt. Cci i judecata noastr ne este ca un vizitiu, hurile sunt trupurile noastre care unesc caii cu vizitiul. Dac acestea sunt inute bine, nimic ru nu vei ptimi, iar de cumva le vei lsa slobode, apoi totul ai pierdut. S ne cuminim deci i s nu mai nvinovim trupul, ci cugetele noastre cele rele. (Extras din Sfntul Ioan Gur de Aur - Tlcuiri la Epistola I ctre Corinteni a Sfntului Apostol Pavel - Omilia XVII - Despre nviere i c trupul nu este pricin de a pctui, ci numai reaua noastr inteniune)

Crucii Tale ne nchinm, Hristoase, i sfnt nvierea Ta o ludm i o slvim , c Tu eti Dumnezeul nostru, afar de Tine pe altul nu tim, numele Tu numim.