Sei sulla pagina 1di 3

VERBUL

DIATEZA Diateza este o categorie specific verbului. Gramatica Academiei (1963) definete diateza drept forma pe care o mbrac verbul pentru a arta n ce raport se afl aciunea pe care o exprim cu autorul acestei aciuni. n mod tradiional, se consider c verbul romnesc are trei diateze: activ, pasiv i reflexiv. Se mai poate vorbi i de diateza reflexiv-pasiv i activ pronominal, precum i de cea reciproc i factitiv. Diateza activ exprim aciunea verbului atunci cnd este realizat de subiectul gramatical, care este i subiect logic, i, pentru verbele tranzitive, se rsfrnge asupra obiectului (complement direct).

SUBIECT VERB OBIECT Eu citesc cartea. Eu merg. Diateza pasiv exprim aciunea verbului atunci cnd este realizat de subiectul logic (complement de agent) i se rsfrnge asupra subiectului gramatical. Nu toate verbele au diatez pasiv, fiind defective n raport cu diateza (verbele copulative, verbele impersonale, verbele intranzitive). Numai verbele tranzitive pot fi folosite la diateza pasiv.

SUBIECT VERB COMPLEMENT GRAMATICAL DE AGENT (obiect logic) (subiect logic) Cartea este citit de (ctre) mine. Diateza pasiv se formeaz cu verbul auxiliar a fi, la diferite moduri i timpuri, i cu participiul verbului de conjugat, care se acord n gen i numr cu subiectul gramatical. Complementul de agent este o parte secundar de propoziie, legat exclusiv de diateza pasiv, putnd determina att verbul la diferite moduri i timpuri, ct i adjectivul participial, care pstreaz caracterul pasiv al verbului din care provine: Cartea citit de mine a fost interesant. Complementul de agent este exprimat printr-un nume n acuzativ, precedat de prepoziia simpl de, rar cu, sau de prepoziia compus de ctre. Rspunde la ntrebrile: DE (CTRE) CINE? DE (CTRE) CE?
1

Propoziia completiv de agent corespunde la nivelul frazei complementului de agent. Este introdus prin pronume relative sau nehotrte, precedate de prepoziiile care realizeaz un complement de agent. Rar, poate fi introdus i de o conjuncie subordonatoare, c sau s. A fost criticat de cine se atepta mai puin. E ameninat s-i piard slujba. Diateza reflexiv este forma pe care o ia verbul atunci cnd aciunea realizat de subiect se rsfrnge asupra lui nsui (subiectul este i obiect). Verbul este nsoit de un pronume reflexiv n acuzativ sau n dativ, form neaccentuat, care reprezint morfemul diatezei reflexive.

SUBIECT VERB

(n cazul verbelor reflexive obiective)

El se gndete. Eu mi nchipui. Gramatica Academiei consider c n cadrul diatezei reflexive intr numai verbele nsoite de pronume reflexive care nu pot fi nlocuite cu pronume personale sau cu substantive n acelai caz. Din punct de vedere semantic, verbele reflexive sunt de mai multe tipuri: verbe reflexive dinamice, cnd exist o participare intens a subiectului la aciunea exprimat de verb (a se gndi, a se vita, a se teme, a se ruga, a se cstori, a-i nchipui, a-i bate joc) verbe reflexive obiective, cnd exist identitate ntre agent i obiectul asupra cruia se rsfrnge aciunea (a se spla, a-i spune) verbe reflexive reciproce, cnd exist reciprocitatea subiect complement direct/indirect (a se saluta, a se certa, a se cunoate, a-i zice, a se avea) verbe reflexive impersonale, cnd subiectul este neexprimat (a se prea, a se ntmpla, a se vorbi, a se putea) verbe reflexive pasive, care pot fi nlocuite cu aceleai verbe la diateza pasiv (a se ti, a se construi) verbe reflexive eventive, construite cu pronumele reflexiv n A, care arat c subiectul se transpune n alt stare dect cea n care se gsea ( a se nsera, a se lumina, a se ngra, a se ntrista) verbe reflexive posesive, cnd subiectul e posesorul obiectului verbului, iar verbul este nsoit de un pronume reflexiv n dativul posesiv (i-a adus lucrurile.) Din punct de vedere al prezenei pronumelui reflexiv, verbele reflexive se pot diferenia n:
2

verbe reflexive inerente/obligatorii, cnd verbele se combin obligatoriu, n toate situaiile, cu un pronume reflexiv (a se teme, a se vita, a se sclifosi, a se cuveni, a se ntmpla) verbe reflexive n anumite situaii i non-reflexive n altele (a se spla, a se ntlni, a se gndi, a se terge, a se prea) fr diferene de sens ntre forma reflexiv i cea non-reflexiv (Pare c vor fi schimbri/Se pare c vor fi schimbri.) cu diferene minore de sens ale contextului, dar fr modificri de sens ale verbului (Spal maina/Se spal.) cu diferene mici de sens ale verbului ( Se gndete la asta/A gndit o nou soluie.) cu diferene importante de sens (M duc la coal/Duc crile la bibliotec/Duc o via agitat.) Diateza reflexiv-pasiv presupune un verb cu form reflexiv (nsoit de un pronume reflexiv n acuzativ) i neles pasiv. Se tie ce s-a ntmplat. Expoziia se viziteaz ntre orele 10 i 18. Cartea asta se citete foarte greu. Diateza activ pronominal implic prezena unui pronume reflexiv (n dativ sau acuzativ) cu funcie sintactic pe lng verbul considerat la diateza activ. Este o problem controversat a verbului. Unii autori consider c dac pronumele reflexiv este substituibil cu un pronume personal, fr a-i modifica sensul sau sensul contextului, el este la diateza activ pronominal, iar pronumele reflexiv nu mai este morfem al diatezei reflexive, ci are diferite funcii sintactice. a) verbe nsoite de pronume reflexiv n acuzativ, cu funcia de complement direct Se spal. M mbrac. b) verbe nsoite de pronume reflexiv n dativ, cu funcia de complement indirect i-a cumprat o main nou. c) verbe nsoite de pronume reflexiv n dativul posesiv, cu funcia de atribut pronominal pe lng un complement direct al verbului i-a adus toate lucrurile. Se poate vorbi de asemenea despre diateza reciproc (cu verbe reflexive reciproce: Nu s-au salutat, Se vor vedea/ntlni mine, Se ceart n camera de alturi etc.) i de diateza factitiv (cnd se subnelege un complement de agent, subiectul fiind doar iniiatorul aciunii, cel pentru care complementul de agent realizeaz aciunea: Zugrvesc, mi repar maina, M-am tuns etc.)
3