Sei sulla pagina 1di 40

Leotescu Isabela Nedelcu Ruxandra Petrut Teodora Stefan Ieronim Tichie Bianca

Alois

Klara

Adolf era un copil cinstit care nu avea o via foarte interesant. Tatl su, Alois Hitler care era funcionar la grania dintre Austria si Germania era un om foarte aspru i dominant dup cum i sora lui Hitler a spus unui jurnalist:(Adolf) l provoca pe tata la acte de cruzime extrem, astfel c ncasa zilni c bti crunte. Fraii lui au murit cu toii n copilria lui,cu excepia unei surori,Paula. Paula i a schimbat numele n Wolf ns nu s-a cstorit niciodat, nu a avut copii i a murit n 1960. Au mai existat cteva rude ale lui Adolf care au trit n anonom n Long Island, New York. La vrsta de 14 ani lui Adolf i-a murit tatl, i de atunci au inceput s se observe semnele de ur si viciozitate pe care avea s le manifeste mai trziu. Cnd el se afla la Viena, moare i mama sa,Klara, iar el hotrete s rmn n Austria lsndu-se dominat de sentimente de ur fa de cei care nu erau germani i de dispre fa de guvernul austriac care trata toate gruprile etnice n mod egal.

Hitler a fost un elev slab i a czut de dou ori examenul de admitere la Academia de Arte Frumoase. Visa s devin artist, i o perioad s-a ntreinut din vmzarea ctorva din desenele i schiele sale. Primul Rzboi Mondial lovea Europa precum o furtun i Hitler decide s se nroleze n armata german. A fost un lupttor ndrjit, dac nu chiar nebun. A fost decorat de dou ori,iar comandantul regimentului care l-a propus pe Hitler s primeasc Crucea de Fier-clasa I pentru merite deosebite n rzboi,era evreu.Hitler a purtat aceast decoraie pn n ziua morii sale.

Odat a capturat 21 de brbai, fr a se folosi de arm, dar a fost rnit cu gaz de mustar i a stat foarte mult timp n spital pentru a se vindeca. Cnd a ieit din spital rzboiul se terminase i oarecum slbit Hitler a gasit o slujb de curier n Munchen. Aici el s-a ntlnit cu Partidul German al Muncii i a fost impresionat de ideile acestora. Hitler nu a nfiinat acest partid, ci doar i s-a alturat acestuia i mai trziu l-a dominat. n 1919, la vrsta de 30 de ani, Hitler a depus un efort intens pentru partid, i datorit lui micarea a avut succes. El era unul dintre cei 7 membri din comitetului director al partidului.

Adunare a Part.German Muncitoresc

Armele Trupelor SS

n 1920 Hitler devine eful propagandei de partid i susine organzarea primei ntlniri n mas a membrilor. Dei ceilali conductori ai partidului s-au opus organizrii unei ntlniri n mas, aceasta a avut totui loc. Se temeau ca revoluionarii Marxiti ar putea veni la ntrunire i ar distruge-o, dar Hitler asta i dorea, deoarece se baza pe o extinde a micrii fiind contient de frica germanilor de o revoluie comunist.Hitler personal a ales svastica drept simbol al partidului i el a format Trupele de oc, o poliie nazist precursoare a elitei SS-SuchutzStaffelului,puternica i necrutoarea unitate cvasimilitar a partidului nazist,care servea ca gard personal a lui Hitler i ca fort special de securitate n Germania i n rile ocupate.
Heinrich Himmler eful trupelor SS

Pe 24 februarie 1920, Hitler a intrat n sal unde a gsit 2000 de oameni care ateptau s nceap ntrunirea. Printre acetia era un numr considerabil de comuniti care doreau s distrug adunarea. Hitler a fost acuzat de trdare mpotriva guvernrii germane i condamnat la cinci ani de nchisoare pentru c a condus dou mii de soldai din Trupele de oc ntr-o ncercare nereuit de a rsturna guvernul bavarey din sudul Germaniei.ns a stat prizonier doar treisprezece luni, timp n care a realizat lucrarea MEIN KAMPF ( Lupta mea).Dup ce a ieit a nceput s refac partidul nazist,astfel c n 1932 nazitii constituiau cel mai puternic partid din Germania.
Diviza 13 Waffen-SS-grenarieri

Nazismul este o miscare politica germana initiata in 1920 cu Organizatia Nationala Socialista Germana a Lucratorilor (NSPAD) sau Partidul Nazist. Miscarea a fost folosita in stabilirea celui de-al treilea Reich

Ideologia nazist se baza pe naionalismul exacerbat, pe rasism, pe antisemitism, prin controlul statului asupra mijloacelor de informare n masa, dar i prin multe alte caracteristici i concepte care au instalat teroarea n rndul raselor considerate inferioare. Lucrarea n care este expus ideologia nazist este Mein Kampf (Lupta mea) a lui Adolf Hitler. Acesta considera c germanii fac parte dintr-o ras superioar( cea ariana), adoptnd ideea conform careia, cel mai puternic supravieuiete, considerand astfel c este dreptul rasei superioare s se impun n faa celor considerate inferioare, din care fceau parte negrii, slavii,evreii etc.

Partidul National Socialist este originar din Partidul German Muncitoresc, format in Munich in 1919. Atunci cand Hitler s-a alaturat in 1919, Partidul German Muncitoresc avea cam 25 de membrii din care activi erau doar 6 in discutii si lectura. Imediat dupa ce s-a alaturat, Hitler devine liderul partidului. La prima intalnire in masa a partidului tinuta in Munich pe 24 februarie 1920, Hitler a citit programul partidului pe care l-a avut partial scris; acesta continea 25 de puncte de cereri nationaliste exagerate, idei socialiste corupte si doctrine anti-semite. Pentru ca aceste conditii esentiale sa fie realizate partidul a declarat in cel de-al 25-lea punct al programului: Pentru o societate moderna ,,vom crea o centralizare care va uni toate puterile in mainile guvernului

La sfritul Primului Rzboi Mondial, Germania cunoate o grav criz politic dar i social-economic, pe care, treptat, guvernanii Republicii de la Weimar vor ncerca s o limiteze prin avansarea unor msuri ce trebuiau prin efectele lor s permit i plata reparaiilor de rzboi ctre statele nvingtoare. Starea proast a finanelor i a economiei n general, vor avea ca produs final prbuirea produciei industriale, marasmul afacerilor i un imens val de omaj. Deteriorarea vieii sociale devine un puternic element dezbtut aproape n permanena alturi de dorina de revizuire a tratatelor ce surveniser la sfritul Primului Rzboi Mondial, n discursurile att de nflcrate ale lui Hitler. Micarea naional-socialist va reui n aceste condiii s se organizeze ca un partid de mase care, reueste treptat s dreneze voturile clasei de mijloc, asigurndu-i i sprijinul deintorilor industriei grele i a marilor proprietari funciari.

Conductorii Germaniei naziste au creat un numr mare de organizaii pentru a-i ajuta s rmn la putere. Au renarmat i au ntrit armata, au pus la punct un aparat al securitii statului extrem de puternic i i-au creat propria armat a partidului, Waffen SS. Numind n diferite poziii din guvern numai membri ai partidului nazist NSDAP, pn n 1933, guvernul german i partidul nazist au devenit practic una i aceeai organizaie.Pn n 1938, prin intermediul politicii de Gleichschaltung, instituiile politice i administrative locale i-au pierdut orice putere i au fost subordonate liderilor naziti cunoscui sub numele de Gauleiter (acetia erau liderii provinciilor)

Helmuth Brckner

Josef Brckel

August Eigruber

Joseph Goebbels

Cel de-al Treilea Reich s-a supranumit Reich-ul milenar (sau Reich-ul de o mie de ani), ntruct fondatorii lui sperau ca el s dinuiasc cel puin atta, aidoma Sf. Imperiu Roman de Naiune German.,pentru a face legtura dintre aanumitul trecut glorios i viitorul, care se sugera c urma s fie de asemeni glorios. n momentele sale de glorie, cel de-al Treilea Reich controla cea mai mare parte a Europei. Totui, din cauza nfrngerilor suferite n 1944 pe frontul de rsrit din partea Uniunii Sovietice, i pe frontul de vest din partea aliailor anglo -americani, n Al Doilea Rzboi Mondial, Reich-ul milenar nu a rezistat dect 12 ani, din 1933 pn n 1945. Datorit acestei durate scurte, unii istorici numesc Germania nazist i Reich-ul de 12 ani. Exist dovezi c Hitler nsui nu agrea denumirea Drittes Reich, datorit faptului c ar fi sugerat o poziie inferioar predecesorilor si.

Ghetoul Litzmannstadt

Politica anti-semitista (1939-1940)

La 30 ianuarie 1939, Hitler a lansat o amenintare nfioratoare ntr-un discurs adresat Parlamentului: n viata mea am fost deseori profet si ... astazi voi fi nc o dat profet: dac cercurile financiare internationale ale evreilor din Europa si din afara ei vor implica din nou natiunile ntr-un razboi mondial, rezultatul nu va fi bolsevizarea lumii si, prin aceasta, victoria evreimii, ci anihilarea rasei evreilor din Europa. Evreii din Polonia au fost obligati s se mute n ghetouri, unde li s-a ordonat s organizeze consilii care s aduc la ndeplinire ordinele germanilor. De asemenea, au fost obligati s poarte pe haine o stea galben, simbolizand originea lor evreiasc, si s execute munca fortat. Conditiile de locuit absolut ngrozitoare, suprapopularea, lipsa conditiilor sanitare si a serviciilor de sntate si ratiile de hran insuficiente au determinat o rat a mortalitatii foarte ridicat n rndurile locuitorilor din ghetouri. De exemplu, n 1941 a murit 20% din populatia din ghetoul Varsovia.

n timp ce evreii polonezi erau nchisi n ghetouri, evreii din trile vest europene ocupate sau controlate de nazisti suportau aspre msuri anti-semite. Din Norvegia pn n Africa de Nord toti evreii si-au pierdut drepturile si propriettile si au fost fortati s triasc n anumite cartiere sau au fost nchisi n tabere pzite.

nceputul exterminrii
n primvara anului 1941, n timp ce se fceau pregtirile pentru invadarea URSS, Hitler a anuntat ca un rzboi al distrugerii este pe cale sa nceap. El a cerut anihilarea conducerii bolsevice punnd astfel bazele pentru exterminarea a ceea ce Hitler considera sursa biologic a bolsevismului: evreii din URSS. Executiile urmau s fie aduse la ndeplinire de patru unitti SS mobile numite Einsatzgruppen (echipe de actiune), format fiecare din aproximativ 1000 de oameni. Pe lng aceste echipe erau si alte unitti de politie si SS ce urmau s impuste evreii adunati n dreptul gropilor comune pe care trebuiau s le sape nainte de a fi omorti. Dup nceperea campaniei militare in iunie 1941, armata german a fost chemat n numeroase rnduri s acorde sprijin unitatilor de politie si SS, astfel nct numrul total al germanilor implicati n uciderea n mas a evreilor se ridica la aproximativ 30.000.

La data de 2 iulie 1941, Reinhard Heydrich, sef al Serviciului de Securitate al Germaniei si o figur important n organizarea exterminarii evreilor, a emis Ordinul Comisarului conform cruia toti evreii care ocupau posturi oficiale n administratia sovietic urmau s fie executati. Ordinul a fost interpretat n sens foarte larg de ctre comandantii echipelor de actiune ca viznd toti adultii evrei de sex barbatesc. n august 1941 sfera de aplicare a ordinului s-a extins si asupra femeilor si copiilor evrei.

La 1 august 1941, Heinrich Himmler, sef al SS, transmitea unitatilor SS din Belarus: Toti barbatii evrei trebuie impuscati. Femeile si copii vor fi dusi in mlastini. Ofiterul SS insarcinat cu indeplinirea acestui ordin a comunicat superiorilor sai ca deplasarea femeilor si copiilor in mlastini nu a avut succesul scontat intrucat mlastinile nu erau destul de adanci pentru ca acestia sa se inece. Incepand din septembrie 1941, fortele germane au desfaurat actiuni pe scara larga in care intregi comunitati evreiesti au fost sterse de pe fata pamantului. Astfel, 33.000 de evrei din Kiev, Ucraina, au fost omorati pe 29 si 30 septembrie 1941 in valea Babi Yar din apropierea Kiew-ului. In toamna anului 1941 s-a trecut la o noua faza. Daca pana acum tinta o reprezentau evreii rusi, acum urmau sa fie ucisi evreii din Polonia si Serbia. Pentru aceasta germanii au folosit dube de gazare, masini special sigilate in care gazul de esapament era introdus in compartimentul unde se aflau victimele pentru a le asfixia.

In iarna 1941 1942 executiile prin impuscare au incetat, deoarece pamantul inghetat nu permitea saparea gropilor pentru evreii ucisi. In plus, germanii trebuiau sa trimita multi evrei in Germania pentru a munci ca sclavi in vederea sustinerii efortului de razboi. Cu toate acestea, in primavara lui 1942 campania intensiva de omoruri a fost reluata, de data aceasta fiind ucisi chiar si evreii ce munceau ca sclavi.Gupele de actiune ii furnizau lui Hitler rapoarte privind numarul evreilor si al altor persoane indezirabile ucise. Aceste documente reprezinta sursa primara de cunoastere a dimensiunii crimelor in masa savarsite in estul Europei pana in primavara lui 1942. Se estimeaza ca din vara lui 1941 pana in vara lui 1942 nazistii au impuscat mai mult de un milion de evrei pe marginea gropilor comune sapate de ei insisi. Pe 12 decembrie 1941, Joseph Goebels, ministrul lui Hitler pentru propaganda si iluminare nationala, nota in jurnalul sau: In ceea ce priveste problema e vreiasca, [Hitler] este hotarat sa o rezolve pe deplin. A prezis evreilor ca daca vor incepe din nou un razboi mondial vor ajunge la propria exterminare. Aceasta nu a fost o fraza goala. Razboiul mondial a inceput, exterminarea evreilor este consecinta necesara.

In toamna anului 1941 nazistii au inceput deportarea tuturor evreilor din Europa ocupata catre est (Polonia si vestul URSS-ului) pentru a-i extermina. Din septembrie pana in decembrie 1941 au fost testate diferite tipuri de gaz otravitor. In septembrie 1941 au desfasurat experimente de gazare la Auschwitz, ucigand 600 de prizonieri de razboi rusi prin folosirea cianidei . Odata ce si-au imbunatatit tehnicile de gazare, nazistii au decis deportarea tuturor evreilor din Europa ocupata pentru a fi ucisi in est. Tarile din care evreii erau deportati includeau tari sub ocupatie germana: Norvegia, Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg, Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Grecia, ca si tari aliate Germaniei: Italia si Ungaria.

La 20 ianuarie 1942, o intrunire a oficialilor cu rang inalt prezidata de Heydrich s-a desfasurat intr-o locuinta apartinand SS-ului, in cartierul berlinez Wannsee. Intalnirea a ramas cunoscuta sub denumirea Conferinta Wannsee. Atasat instiintarii de a participa la conferinta aparea un ordin din partea liderului nazist Hermann Goring adresat lui Heydrich de a pregati la nivel european solutia finala pentru problema evreiasca. Heydrich le-a comunicat participantilor la conferinta ca evreii care nu puteau munci trebuiau sa fie omorati, iar cei care supravietuiau muncii fortate datorita rezistentei lor fizice tocmai pentru acest motiv urmau sa fie si ei omorati. Conferinta Wannsee a fost un moment important in evolutia politicii de exterminare pentru ca, cu aceasta ocazie, participantii au fost instruiti sa-si coordoneze eforturile pentru exterminarea evreilor. Dupa Conferinta Wannsee, exterminarea evreilor europeni s-a intensificat. Primii pe lista erau cei trei milioane de evrei polonezi. In iulie 1942 Himmler a fixat un program pentru eliminarea acestora in lagare ale mortii. Pentru aceasta operatiune, cu nume de cod Operatiunea Reinhard, s-au construit trei centre principale de cazare: Belzec si Sobibor, in sud-estul Poloniei, nu departe de Lublin, si Treblinka, in nord-estul Varsoviei. Gazarea a inceput in cele trei lagare in perioada martie iulie 1942. Intre 750.000 si 950.000 de evrei au fost gazati la Treblinka; intre 500.000 si 600.000 la Belzec si in jur de 200.000 la Sobibor.

Alte lagare au fost construite pe principiul combinarii muncii fortate cu sistemul de exterminare. Doua lagare au fost construite langa Auschwitz, un orasel din Silezia Superioara. Lagarul mai mic este cunoscut ca Auschwitz 1. Lagarul mai mare a fost numit Auschwitz 2, cunoscut si ca Birkenau. Mare parte a operatiunilor de exterminare s-a desfasurat in lagarul mai mare: aproximativ un milion de evrei au murit aici ca urmare a gazarii, infometarii sau bolilor.

Hermann Goring

Sobibor
Birkenau

Rezistenta evreilor impotriva nazistilor nu a fost extinsa, dar a existat. Evreii din Europa ocupata de nazisti erau complet dezarmati, iar nazistii au facut totul pentru a-i convinge pe oameni ca evreii sunt doar deportati in tabere de munca. Rezistenta evreilor a fost ingreunata de faptul ca populatia locala, din cauza conceptiilor anti-semite, a temerilor fata de represiunea nazista sau chiar din indiferenta, nu i-a sustinut sau ajutat. Pe tot teritoriul Europei ocupate, oamenii care se opuneau nazistilor si ocuparii tarilor lor au organizat miscari de rezistenta. Acestea primeau instructiuni de la guvernele aflate in exil in Anglia sau in alte tari aliate, ca si provizii de la fortele aliate - o coalitie de natiuni care lupta impotriva Germaniei. Cu toate acestea, evreii nu aveau guvern in exil si aliatii nu au facut nimic pentru a-i sustine.

In ciuda agresiunilor si piedicilor coplesitoare, au existat multe exemple ale rezistentei armate a evreilor. In ghetourile din estul Europei s-au format grupari de luptatori evrei, iar evreii care au reusit sa fuga din ghetouri s-au alaturat partizanilor (miscarii de rezistenta anti-nazista) in paduri. Aproximativ 30.000 de evrei din estul Europei au luptat in randurile partizanilor rusi. Revolte armate au avut loc in cateva ghetouri, cea mai insemnata fiind cea din Varsovia, din aprilie 1943. Majoritatea evreilor care au participat la revolta ghetoului Varsovia au murit luptand. Chiar si in lagarele mortii de la Sobibor, Treblinka si Auschwitz au izbucnit revolte. In tarile din vestul Europei aflate sub ocupatie, evreii s-au alaturat miscarilor nationale de rezistenta. Ei si-au concentrat eforturile pe ascunderea copiilor evrei si trecerea evreilor peste frontiera pentru a putea gasi refugiu in tari neutre ca Elvetia si Spania.

Treblinka

Sobibor

Evreii nu au fost singurele victime ale nazismului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Multi germani si locuitori din tarile ocupate de Germania care s-au opus regimului nazist din motive de ideologie au fost arestati si trimisi in lagare de concentrare. Printre acestia se numarau adversari politici, mai ales comunisti si socialisti, membri disidenti ai clerului, membrii ai sectei Martorii Lui Iehova. De asemenea, nazistii i -au individualizat pe tigani, pe cei ce sufereau de retard mental, boli psihice, handicap sever, ca si pe germanii homosexuali. Nazistii considerau viata persoanelor cu handicap sever, fizic sau psihic, ca nefiind demna de a fi traita. In toamna anului 1939 au inceput programul de eutanasiere in cadrul caruia medicii nazisti au ucis mai mult de 70.000 de persoane cu handicap, in sase centre de exterminare. Reactia publica l-a determinat pe Hitler sa opreasca programul in august 1941, dar mai multe zeci de mii de persoane au fost ucise in spitale dupa aceasta data, in ciuda stoparii oficiale a programului.

Nazistii ii vedeau pe tigani ca fiind o rasa inferioara, o amenintare la adresa puritatii rasei germane si o problema de rezolvat prin omorarea in masa. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial pe teritoriul Germaniei locuiau aproximativ 40.000 de tigani. Cateva mii au fost sterilizati si mai multe mii au fost deportati in centrele de exterminare din Polonia. In diverse tari din estul Europei, tiganii erau adunati si impuscati. In lagarul Auschwitz-Birkenau exista un perimetru special pentru tigani, care cuprindea aproape 20.000 de persoane. Pe toata durata persecutiei naziste au fost ucisi aproximativ 200.000 de tigani.

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial in 1945, intreaga cultura laica si religioasa a evreilor din Europa fusese distrusa si intre 5.6 si 5.9 milioane de evrei fusesera exterminati. Dintre acestia, aproximativ 1.5 milioane erau copii. Dupa razboi Aliatii au organizat la Nurenberg, in Germania, un Tribunal Militar International pentru a-i judeca pe liderii nazisti care supravietuisera, pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii. In cele mai importante procese al crimelor de razboi, desfasurate in 1945 si 1946, 22 de lideri marcanti ai Germaniei naziste au fost gasiti vinovati si 12 dintre acestia au fost condamnati la moarte. Pe langa acestea, tribunale civile si militare din multe tari au desfasurat sute de alte procese. Guvernele de ocupatie instalate de Aliati in Germania au inlaturat zeci de mii de nazisti din pozitiile lor oficiale. Numai in Germania au fost instrumentate aproape 90.000 de cazuri de crime de razboi. Mai tarziu, in 1948, o rezolutie a Natiunilor Unite a stabilit ca orice crima impotriva umanitatii se supune legilor internationale, fara a se putea prescrie urmarirea celor acuzati de astfel de crime. In baza acestei rezolutii Franta a condamnat un numar de fosti nazisti, iar Statele Unite au revocat cetatenia catorva colaboratori nazisti care emigrasera in aceasta tara.

<< Cand trupele germane de elita au invadat Uniunea Sovietica in 1941 victoria nazistilor parea inevitabila.Inexplicabil,insa,Hitler nu si-a lasat armata sa intre in Moscova-o greseala care a dus la dezastru si a aratat ca al III-lea Reich nu era invincibil. >>

Stalin ,suspicios fata de Occidentul capitalist,nu a dat crezare dovezilor tot mai numeroase ca Hitler intentiona ca in 1941 sa invadeze prin surprindere Rusia.Socand intreaga lume,dictatorul URSS-ului si cel al Germaniei naziste,fiecare autoproclamat Mesia unor sisteme politice diametral opuse,semnasera,la 23 august 1939,un pact de neagresiune.Noua zile mai tarziu,Germania invada Polonia,pe care se intelesese in secret sa o imparta cu Rusia.Atacul a declansat cel de-al II-lea Razboi Mondial.

Dupa ce a cucerit Franta si si-a intins puterea asupra Europei,Hitler a descoperit cu iritare rezistenta hotarata a britanicilor,care l-au uimit in vara anului 1940 prin modul cum rezistau bombardamentelor uriasei sale forte aeriene,Luftwaffe.In timpul Bataliei Angliei,Hitler le-a comunicat comandantilor militari hotararea de a distruge comunismul din Rusia odata pentru totdeauna.El spera sa invinga Marea Britanie lipsind-o de un potential aliat-Rusia.Cantarind decizia vreme de un an,Hitler ajunsese la concluzia ca Uniunea Sovietica devenise periculos de puternica. La 18 decembrie,Directiva ultrasecreta nr. 21 a lui Hitler ordona pregatirea unui Blitzkrieg in Rusia pentru vara urmatoare.Operatiunea Barbarossa nu trebuia sa dureze mai mult de patru luni.Necesita cel putin 3 milioane de soldati germani, 3 400 de tancuri si in jur de 3 000 de aviaoane-fiind astfel cea mai mare campanie militara din istorie. Fara declaratie de razboi,la 22 iunie 1941,soldatii germani treceau granita,indreptandu-se spre Moscova.Pactul de neagresiune durase 22 de luni.

In afara de cruzime,politica dusa de Hitler se baza si pe un calcul gresit, pentru ca multi dintre cetatenii sovietici necomunisti ii considerau pe germani ca eliberatorii lor de atrocitatile institutionalizate de Stalin.In Ucraina,taranii ii intampinau pe invadatori cu bucurie,dar cand inamicul a inceput sa devasteze, cetatenii,socati,au inceput sa riposteze. Inainte de sfarsitul anului,Hitler se lauda cu distrugerea a 17 000 de avioane rusesti.Pana la 19 iulie fusesera luati prizonieri mai mult de 400 000 de soldati sovietici.In mod uluitor,pana la 3 iulie armata germana patrunsese 500 kilometri in Rusia- jumatate din drumul spre Moscova. Practic vorbind ,nota Hitler in ziua urmatoare, inamicul a pierdut batalia.

Curand,insa,natura si-a spus cuvantul exact cand germanii se vedeau victoriosi.Ploile torentiale din iulie produceau mari de noroi in care vehiculele naziste se impotmoleau. Dar aceste semne ale viitorului dezastru pareau lipsite de importanta,din moment ce masina de razboi germana obtinea victorie dupa victorie.Pana la 19 iulie,armata lui Hitler era la 300 de kilometri de Moscova.Victoria decisiva parea iminenta.In acel moment,Hitler a schimbat planurile generalilor sai. In loc sa cucereasca Moscova,Hitler a decis sa se indrepte spre Leningrad,in nord si spre sudul industrializat,bogat in carbune si petrol.

Cucerirea Leningradului ar fi reprezentat o mare victorie psihologica,credea el,iar materiile prime erau vitale pentru sustinerea imensului efort de razboi.Se astepta ca ambele obiective sa fie atinse inainte de venirea iernii.In sud,Kiev-ul a cazut la 20 septembrie si inca 700 000 de prizonieri au ajuns in lagare. Dupa o luna,Hitler se declara gata sa atace si Moscova.In doua luni de razboi pierduse 409 998 de combatanti.Mai mult de jumatate din tancuri erau inutilizabile.Spre surpriza generalilor,serviciul de spioaj se inselase asupra fortei inamicului.Se asteptasera sa lupte cu 200 de divizii rusesti,si au dat piept cu 360.Si totusi operatiunea Taifun-ofensiva asupra capitalei ruse a inceput promitator.In niciun razboi din istorie nu existase un numar atat de mare de prizonieri si o asemenea captura de tehnica militara,inclusiv tancuri si tunuri.

In octombrie au inceput din nou ploile.Mii de vehicule se impotmoleau in mocirla.Acum,germanii nu puteau sa faca nici doi kilometri pe zi.In ragazul oferit de Hitler de a nu ataca mai devreme,Stalin reusise sa aduca in apararea capitalei inca 30 divizii din Siberia. In cele din urma,gerul iernii timpurii a inghetat noroiul si germanii au putut sa inainteze din nou.La 15 noiembrie a inceput batalia. In cateva zile s-a instalat cumplita iarna ruseasca si motoarele tancurilor,pustile si tunurile au inghetat.La inceputul lui decembrie temperatura a scazut pana la -40 de grade Celsius.

Frontul de Rasarit-al IIlea razboi mondial

mpingerea Germaniei n rzboi a fost, de fapt, primul semn al nceputului sfritului Hitler. Cu toate victoriile de nceput dintre anii 1939 -1941, Hitler i conducerea militar a Germaniei au fcut marea greeal de a -i subestima inamicii, Marea Britanie i Uniunea Sovietic, precum i greeala de a ncepe un rzboi pe dou fronturi, cu aceste dou puteri. Orbit de succesele nregistrate de rzboiul fulger (Blitzkrieg), Hitler a dat semnalul Operaiunii Barbarossa, care prevedea invadarea Uniunii Sovietice printr-o campanie rapid,care a nceput la 22 iunie 1941. Hitler primete o nou lovitur n luna decembrie a aceluiai an prin intrarea n rzboi a Statelor Unite ale Americii. nverunarea sovieticilor, noroiul, apoi nmeii i frigul iernii au oprit naintarea Germaniei. Hitler a rmas convins c victoria final era posibil, ceea ce dovedete c-i pierduse clarviziunea militar ce l caracterizase la nceputul rzboiului. n 1943, armata german se afla n defensiv, pierznd iniiativa i, treptat, toate visurile lui Hitler s-au sfrit, lsnd n urm o Europ distrus i aizeci de milioane de victime.

La 3 decembrie incepea retragerea,germanii fiind coplesiti de puternica contraofensiva.Ajunsesera la 45 de kilometri de Moscova,dar esuasera. Leningradul rezista.Chiar daca Germania controla granarul ucrainean si multe zacaminte rusesti de carbune si fier,nu reusise sa puna mana pe rezervele vitale de petrol din Caucaz. Ca si Napoleon,Hitler nu izbutea sa cucereasca Rusia,dar ramanea pe pozitii,considerand chiar si retragerile strategice daunatoare pentru moral.Dar lumea vazuse ca nazistii nu erau invincibili,si efectul psihologic al SUA si Marii Britanii a fost pozitiv. Atacul esuat asupra Moscovei marca un punct de cotitura in Al II-lea Razboi Mondial.
Moscova

Batalia de la Leningrad

Slabit,dar netulburat,Hitler punea la cala ofensiva ambitioasa pentru vara anului 1942,care viza inclusiv cucerirea Stalingradului.Numai intr-un singur raid aviatic erau ucisi 40 000 de locuitori.Cu toate acestea,Hitler s-a oprit din nou inainte de victorie,retragandu-si trupele pentru doua saptamani din orasul distrus.Cand invadatorii s-au intors,i-au gasit pe rusi ascunsi printre ruine.Erau in inferioritate,mai ales din cauza tehnicii militare superioare a germanilor-dar diferenta s-a spulberat o data cu venirea iernii. La 19 noiembrie,contraofensiva ruseasca se impunea in fata Armatei a 6-a germane,pe care sovieticii reuseau sa o incercuiasca la Stalingrad. Hitler jura insa ca nu se vor retrage,iar supravietuitorii celor 300 000 de la inceputul ofensivei erau siliti sa se predea la 31 ianuarie 1943. Pe drumul spre Moscova,la fel ca pe cel spre Stalingrad,ezitarea inexplicabila a lui Hitler a schimbat destinul natiunilor.Facut sah-mat,lui Hitler nu-i ramanea decat sa se lamenteze: Zeul razboiului si-a intors fata catre ceilalti.

Hitler era ipohondru si dependent de sex


Fisa medicala secreta a Fuhrerului a fost facuta publica de istoricul Henrik Eberle si de Hans-Joachim Neumann, medic la principalul spital din Berlin, intr-o carte recent aparuta in Germania, intitulata War Hitler krank? (Hitler era bolnav?) Adolf Hitler avea o rezerva de aur extras din dintii deportatilor de la Auschwitz pentru a-si trata cariile, si suferea de o dependenta de tranchilizante si stimulante sexuale, luand zilnic in total circa 82 de pastile, prescrise de medicul sau curant, Theodor Morell. Cel putin din 1944, inainte de fiecare intalnire cu Eva Braun, complexatului Hitler i se faceau injectii cu doze mari de testosteron sau cu hormoni proveniti din prostata sau sperma taurilor tineri, un soi de Viagra a acelor vremuri. In plus, Fuhrerul suferea si de ipohondrie, cel mai tare temandu-se ca s-ar putea imbolnavi de cancer. Potrivit informatiilor din cartea "War Hitler krank?" ("Hitler era bolnav?)", din care cotidianul Der Spiegel a publicat cateva pasaje, atunci cand Fuhrerul se simtea deprimat, doctorul Morell ii administra Pervitin, un medicament care induce dependenta, impreuna cu alte 81 de substante, de la zahar concentrat la vitamine. Un produs asemanator Pervitinului este astazi drogul "Crystal Meth", cunoscut de utilizatori ca "drogul Fhrerului".

Unii au declarat c a murit luptnd la Berlin, alii c a fost asasinat de ofieri. Se mai presupune c a fugit pe calea aerului sau cu un submarin i se afirm c ar fi trit cnd ntr-o insul nvluit n cea din Marea Baltic,sau ntr-o fortrea de piatr din ara Rinului, alteori ntr-o mnstire spaniol, sau n mijlocul unor bandii voitori din Albania, iar ruii care ar fi fost cei mai n msur s limpezeac lucrurile, dac ar fi vrut s o fac, au preferat s pstreze obscuritatea. Au fost i persoane care au inventat poveti doar pentru a deveni celebrii.Amiralul Donitz a declarat ntr-un ziar englezesc c Hitler a murit n lupta de la Berlin iar numele lui a fost exclus de pe lista criminalilor de rzboi germani, care urmau s fie judecai la Nurnberg i datorit faptului c un oarecare Karl Heinz Spath din Sttutgard a declarat sub jurmnt c Hitler a fost rnit grav la plmni ntr-un bombardament rusesc, n dupa-amiaza zilei de 1mai 1945 i c poate constata moartea lui Hitler. O alt mrturie fals a fost a unei ziariste elveiene Carmen Moroz,care a declarat c Hitler este n via i se afl pe o moie din Bavaria cu Eva Braun. n decembrie 1947 un aviator german a declarat c la dus pe Hitler n Danemarca, pe 28 aprilie 1945 ns afirmaia lui Donitz a rma cea mai credul,cci s-au gsit nite telegrame ntre acesta i un general al lui Hitler,n ultima de pe 1 mai fiind informat de moartea lui Hitler care a fost ieri, adic la 30aprilie 1945.

Hitler a nceput s i pregteasc el singur sfritul nefiind mpucat, asasinat, sau otrvit de vreun tovars sau dusman. n cusul zilei de 30aprilie a primit ultimele tiri din lumea exterioar, faptul c Mussolini a fost prins de ctre partizani i executat - cel care a fost profetul fascismului i prtaul crimelor lui Hitler,iar nfrangerea Germanie nu mai putea fi evitat. Fapt care la determinat s-i grbesc sfritul punnd prima data s-i fie ucis cinele apoi i-a otrvit secretarele, vorbete lintit dnd ordin s i se aduc benzin i cteva momente s nu fie deranjat . Dup un timp, Erich Kempa a intrat n camera lui Hitler unde i-a gsit pe Hitler i pe Eva Braun ntr-o balta de snge,fiind rezultatul unei sinucideri, apoi a turmat benzin peste cadavrele lor dndu-le foc ca ruii s nu gseasc nici o urm a lui Hitler. La urma urmei s-a dovedit c Hitler s-a sinucis, nu au fost adevrate ipotezele aduse de creatorii de mituri care doreau s prefac agonia lui Hitler o izbnd.

Varianta general acceptat


Pe 30 aprilie 1945, n toiul ultimelor lupte grele n Berlin, cnd trupele sovietice se aflau la mic distan de cancelaria Reich-ului, Hitler s-a sinucis, mucnd o capsul de cianur i mpucndu-se.Trupul lui i cel al Evei Braun (cu care se cununase n ziua precedent) au fost depuse n craterul unei bombe,stropite cu benzin de ctre Otto Gnsche i li s-a dat foc cnd Armata Roie se apropia i continuau bombardamentele.nainte de a se sinucide, Hitler i otrvise cinele pentru a testa otrava. Pe 2 mai Helmuth Weidling a capitulat i a predat Berlinul neconditionat sovieticilor. Cnd au ajuns la cancelarie, forele sovietice au gsit trupul lui Hitler i au efectuat o autopsie folosind amprente dentare pentru identificare. Rmiele lui Hitler i ale Evei Braun au fost ngropate secret de SMER (organizaia rus Smert pionam) la sediul acesteia din Magdeburg. Potrivit Serviciului Federal Rus de Securitate, un fragment de craniu uman pstrat n arhivele sale i expus ntr-o expoziie din anul 2000 provine din rmiele pmnteti ale lui Hitler. Totui, autenticitatea craniului este pus sub semnul ntrebrii de mai muli istorici i cercettori.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Imperiul_German_1933-1945 http://ro.wikipedia.org/wiki/Nazism http://www.balcanii.ro/2010/04/alianta-romaniei-cu-germania-nazista/ Mari enigme ale trecutului-dezvaluiri din culisele istoriei,Editura Reader's Digest Cand,unde si cum s-a intamplat-cele mai dramatice evenimente si cum au schimbat ele lumea,Editura Reader's Digest BERLIN-caderea-1945 de Antony Beevor 100 figuri diabolice din istoria omenirii de Martin Gilman Wolcott, Editura Lider http://bisericasecreta.wordpress.com/2008/10/11/fotografii-din-holocaustul-de-la-hiroshima/ http://ladiescafe.ro/experimente-facute-pe-oameni/ http://www.descopera.ro/dnews/8139113-armele-secrete-ale-agentilor-nazisti-dezvaluite-de-un-raportmi5 http://www.descopera.ro/dnews/5773399-au-fost-descoperite-documentele-medicilor-de-la-auschwitz http://www.descopera.ro/dnews/5456466-hitler-era-ipohondru-si-dependent-de-sex http://www.descopera.ro/dnews/7688967-asa-arata-picturile-lui-adolf-hitler-foto http://www.ecitate.ro/citate/146/Adolf-Hitler http://www.scritube.com/istorie/AL-DOILEA-RaZBOI-MONDIAL-iN-EU11591379.php http://viziunigeopolitice.blogspot.com/2010_12_01_archive.html