Sei sulla pagina 1di 3

VOCE U TEGLI

Slatka zimnica
Kompoti i ukuhano voce

Kompot je proizvod od sjezeg voca i sirupa od secera, u vodi, u vlastitom soku( ukuhano) ili u alkoholu. Kompote treba pasterizirati - paserizacija je proces kod kojeg kompote u otvorenim ili zatvorenim posudama zagrijavate na visokim temperaturama (80 -100 C) da biste unistili mikrobe sto bi se mogli razmnoziti i pokvariti kompot. Kod pravilnog pripremanja kompota vocu cete od jedne sezone do druge sacuvati prirodan izgled i boju. Evo opstih uputa kojih se treba pridrzavati: Mekano sitno voce dovoljno je samo dobro oprati i staviti u tegle, a onda zaliti kupucim sirupom; Tvrdo voce operite, ocistite i narezite na manje komade, pa stavite u sirup da provri. Jos vruce slazite u tegle i zalijte kupucim sirupom u kojem se voce kuhalo; Sirup se priredjuje u razlicitom omjeru vode i secera (prema receptu), grije se do vrenja, a pri tome se zlicom skida pjena; neka vrije pet minuta; NA VOCE UVIJEK ULIJEVAJTE KUPUCI SIRUP S obzirom na to da je sirup kupuc, tegle unaprijed ugrijte u toploj vodi, ne stavljajte ih na metalnu, vec na drvenu podlogu a ispod ih podlozite krpom da ne puknu. Osim toga, sirup nalijevajte postupno. Umjesto sirupa voce mozete zaliti samo kupucom vodom ili vocnim sokom; Tegle NE SMIJU NIKAD BITI PUNE DO VRHA. Kad slazete voce, s vremena na vrijeme ga dobro protresite da se slozi jedno uz drugo na jedan ili dva centimetra ispod ruba. Sirup mora prekriti voce, ali ipak ne smije doseci rub, jer kao pasteriziranja moze provreti i probiti pergament; Kad se tegle napune, cistom vlaznom krpom obrisite rub, a tek ih onda zatvarajte; Za pastrizaciju (prekuhavanje) potrebna je veca posuda, kojoj dno i stijenke oblozite krpama ili novinama da izbjegnete dodir tegli s vrucim metalom; I tegle oblozite novina da se ne dodiruju; Kad u posudu poslazete tegle, nalijte HLADNU VODU, osim ako je sirup u staklenkama vrlo vruc; tada treba uliti mlaku vodu, ali niposto vrucu; Voda u posudi za pasterizaciju smije dosezati samo do polovice, najvise dva-tri centimetra ispod ruba najmanje tegle; Pristavite posudu na vatru, VRIJEME PASTERIZACIJE SE RACUNA OD CASA KAD JE VODA U POSUDI UZAVRELA; Cim voda provri, snizite temperaturu grijanja tako da lagano kljuca; Pridrzavajte se uputa o vremenu pasterizacije!

Ako ste u teglu stavili vec prokuhano voce, pasterizacija neka bude kraca. To vrijedi i za kiselo voce, jer u kiseloj sredini mikrobi brze ugibaju.Pasterizacija je kraca sto su tegle manje; Tegle vadite tek kad se voda ohadi. Tad ih obrisite i spremite. Umjwsto tegli mozete koristiti i boce. Voce tada narezite na sitnije komadice, sto ce dobro doci za vocne salate i kolace; Cepove prokuhajte, boce dobro zacepite i pricvrstite kanapom da kod pasterizacije ne bi izletjeli; Voce mozete pasterizirati i u otvorenim bocama, no zatvorite ih cim pasterizacija bude gotova. Cep zalijte voskom, a boce okrenite dnom prema gore i ostavite ih tako sve dok se ohlade; Ako drugi dan primjetite da je neka boca lose zatvorena ili da je poklopac od celofana ostecen, stavite novi poklopac i bocu jos jenom prokuhajte. VOE U TEGLI! Vona kaa: Mekano voe smrvite mikserom ili propasirajte, a tvre najpre malo prokuvajte. Najjednostavnije je kau zamrznuti, ili je rasporedite u iste tegle, pa pasterizujte kao kompot. Zadrae miris sveeg voa, a i vie vitamina nego marmelada, koja se dugo kuva. * Voni sir priprema se samo od voa s vrlo mnogo pektina. Nemojte ga ljutiti i ne izrezujte sredinu (npr. jabukama ili dunjama), jer tu ima najvie pektina. Zalijte vodom, da voe bude pokriveno. Kuvajte da se sasvim raskuva. Ohlaeno propasirajte i sa eerom nastavite da kuvate da se zgusne. Ueereno voe: Pripremite kao za slatko, ali voe posle poslednjeg prelivanja izvadite iz sirupa, pa jo vlano uvaljajte u eer. Suite na promaji (ne na toplom vazduhu). Sirup upotrebite za napitke. ele: proziran, tvrd i drhtav proizvod, a priprema se od soka voa s mnogo kiseline i pektina, uz sredstvo za eliranje. Neoljuteno voe nasecite, ali nemojte izvaditi sredinu (npr. jabukama ili krukama), jer tu ima najvie pektina. Zalijte vodom da voe bude pokriveno. Kuvajte da omeka, ali ne sme se raskuvati! Neka se cedi polako, nipoto nemojte stiskati. Na oljicu soka dodajte pola oljice ili celu oljicu eera (u zavisnosti od slatkoe voa), pa kuvajte da se zgusne. KESTEN U RUMU PRIPREMITE: 1 kg krupnog, sasvim zrelog i zdravog kestenja, 2 tapia vanile, 1 kaiicu soli, 700 g eera, rum Vodoravno presecite ispupeni deo kore kestenja, stavite u posudu i zalijte vodom da bude pokriveno. Dodajte uzduno preseeni tapi vanile i so. Neka vri 15 minuta. U meuvremenu, kuvajte 10 minuta u drugoj, irokoj posudi eer sa istom koliinom vode (izvagani eer izmerite i aom, da moete izmeriti vodu) i preseenim tapiem vanile. Ogulite kestenje, pa deo po deo (da budu u jednom sloju) kuvajte 10 minuta u sirupu.

Skuvano poslaite u 2 tegle zapremine 1 litar. Vanilu izvadite iz sirupa, pa po polovinu sirupa nalijte u tegle. Dolijte ruma dovoljno da kestenje bude potpuno pokriveno i da tenost dopire do 1 cm ispod ivice tegle. Neka pre upotrebe odlei najmanje 3 meseca . KOMPOT OD BRESAKA PRIPREMITE: 1,2 kg bresaka, 500 g eera, 1/2 komadia cimetove kore, 1 tapi vanile, 1 neprskani limun Breskve obriite, prelijte provrelom vodom i ostavite nekoliko minuta, pa ete ih lako oljutiti. Prepolovite ih, izvadite im kotice i nasecite na krikice. Kuvajte desetak minuta 5 dl vode sa eerom, zainima, naribanom limunovom korom i tri jezgra breskvine kotice. Kotice i zaine izvadite, pa dodajte limunov sok. Breskve rasporedite u tegle, zalijte sirupom i dobro zatvorene pasterizujte 20 minuta. ELE OD GROA PRIPREMITE: 2 kg belog groa, eer Operite groe i sa grozdova skinite zrna. Meajui drvenom varjaom, kuvajte ih da se raspadnu. Dobijenu kau procedite. Izmerite dobijeni sok i na svakih 5 dl dodajte po 150 g eera. Pristavite. Kad provri, meajte na slaboj vatri, da se smesa zgusne (oko 45 minuta). .

KOMPOT OD KAJSIJA 5 kg kajsija, 1 1/2 kg eera, 5 gr konzervansa, 3 kesice vanilin eera, voda Plodovi kajsije moraju biti zreli i zdravi. Operite ih, oistite, i presecite na pola. Odstranite koticu. U iste tegle reajte polovine kajsija dok ih ne potroite. Sada svaku teglu nalijte istom vodom. Pripremite vei sud i prespite vodu iz tegli (voe ostavite u tegli). U vodu dodajte eer i vanilin eer, eventualno jo au vode. Stavite na ringlu. Kada prokljua dodajte konzervans. Uzmite prvu teglu sa kajsijama, nalijte kutlaom vreli preliv, brzo poveite i stavite u ebe. Tako i drugu i sve naredne tegle. Tegle reajte jednu pored druge. Kada su sve tegle napunjene, dobro pokrijte kompot i ostavite 24 sata. Posle tog vremena tegle e se ohladiti i moete ih staviti sa ostalom zimnicom. Ovaj postupak je jednostavan i brz, tako da moete za kratko vreme konzervisati veliku koliinu voa.

Potrebbero piacerti anche