Sei sulla pagina 1di 27

Efectuat de: Neamu Andrei Scorpan Dumitru

Cresterea animalelor este o ramur prioritara a agriculturii n majoritatea rilor dezvoltate ale Europei,Americii de Nord,Australia i Noua Zeeland.

Creterea bovinelor

Creterea bovinelor este o activitate tradiional a rii; Diversitatea produciilor pe care le realizeaz, consumul redus de energie i natura furajelor pe care le consum, confer creterii i exploatrii bovinelor caracterul unei activiti durabile i de perspectiv; Exist posibilitatea realizrii de export de carne de bovine care s aduc venituri mari productorilor. Surs pentru schimburile comerciale. Asigur stabilitatea forei de munc n zona rural i montan.

-RASA FRIZA (este o rasa originara din Olanda, care sa raspandit in multe alte tari: Germania, Danemarca, Anglia, Suedia, Belgia, Norvegia, Polonia, Romania, Italia etc.) -RASA HOLSTEIN FRIZA -RASA SIMMENTAL (este originara din Elvetia si s-a raspandit in numeroase tari europene) -RASA BALTATA CU NEGRU ROMANEASCA (la formarea acestei rase, au participat rasele Friza si Holstein, care s-au transportat din Canada, Anglia, Polonia si Danemarca, Olanda) -RASA BALTATA ROMANEASCA -RASA BRUNA DE MARAMURES

Creterea porcinelor

Creterea porcinelor este o activitate tradiional. Produs de mare importan pentru consumul ntregii populaii. Nivelul consumului de carne de porc/locuitor este n corelaie direct cu producia de carne i puterea de cumprare a consumatorului. Surs pentru schimburile comerciale. Asigur stabilitatea forei de munc n zona rural.

Creterea ovinelor

Cresterea ovinelor este o activitate traditional. Diversitatea productiilor pe care le realizeaz, consumul redus de energie si natura furajelor pe care le consum, confer cresterii si exploatrii ovinelor caracterul unei activitti durabile si de perspectiv; Exist posibilitatea realizrii de export de carne de ovine care s aduc venituri mari productorilor

Avicultura

Avicultura este tiina care se ocup cu elaborarea metodelor privitoare la creterea, hrnirea, ntreinerea i mbuntirea speciilor i raselor de psri n scopuri economice. Este o ramur a zootehniei, constituind, pe lng producia de ou, un mijloc important de cretere a produciei de carne.

Sericicultura

Din cele peste 1,8 milioane de insecte, omul exploateaz eficientdoar albinele i viermii de mtase .Cu 2700 de ani . Hr., creterea viermilor de mtase s-ageneralizat n rndul ranilor chinezi. Secretul creterii viermilor de mtase s-a pstrat aproape 3000 de ani de ctre chinezi pnn 552 d.Hr. cnd doi clugri persani au dus n secret ou deviermi de mtase la Constantinopol, unde au pus bazele unui noucentru de producere a mtsii. Primii cresctori romni de viermi de mtase au fost ardelenii, dupcare activitatea s-a extins n Banat. n secolul XVIII au fost adui n ara Romneasc de ctre turci. Pana n 1990, ara noastr figura pe locul ase n lume i pe loculdoi n Europa, fiind i membra fondatoare a Comisiei SericicoleInternaionale (Lyon, Frana). Drept pentru care i nomenclatorulocupaiilor din Romnia cuprinde i urmtoarele poziii: finisor firede mtase natural, prelucrtor deeuri gogoi mtase natural, pregtitor gogoi mtase (fierbtor), operator ngreuntor mtasenatural, nnodator fire mtase natural, finisor fire de mtasenatural. Sericicultura a luat o amploare deosebita dup 1974, prinelaborarea unui program special de dezvoltare a acestui domeniu deactivitate

Apicultura

Apicultura (din lat. apis care nseamn albin) este o ramur a zootehniei care studiaz biologia i tehnologia creterii i exploatrii albinelor, n scopul obinerii de producii apicole ridicate i a sporirii produciei de semine la plantele agricole entomofile. Datorit particularitilor biologice specifice, albinele furnizeaz omului importante produse, iar prin aciunea depolenizare ncruciat a plantelor entomofile asigur nsemnate sporuri de producie la multe culturi agricole.

Europa i Federaia Rus


Producia de miere n 2005 (1000 tone) Consumul de miere n 2005 pe cap de locuitor (1000 tone)

ar

America de Nord
Consumul de miere n 2005 pe cap de locuitor (1000 tone)

Romania
Federaia Rus Spania Germania Ungaria Ucraina Grecia Frana Bulgaria

71,46
52,13 37,00 21,23 19,71 19,20 16,27 15,45 11,22

52
54 40 89 4 10 16 30 2

ar Statele Unite ale Americii Canada

Producia de miere n 2005 (1000 tone)

79,22 36,11

163 29

Piscicultura

Piscicultura este activitatea care se ocup cu creterea petilor. Piscicultura este o ramur a acvaculturii, care definete creterea oricror animale acvatice. Piscicultura este o ramur a zootehniei care se ocup cu elaborarea tehnologiilor de cretere a petelui, cu efectuarea diferitelor intervenii n procesul de reproducere, cretere, ameliorare i protecie a populaiilor de peti. [1] n Romnia a fost nfiinat Autoritatea Naional pentru Pescuit i Acvacultur, ca entitate unic pentru stabilirea politicilor n domeniu

Creterea cabalinelor

Rasa Arab. Conformatia generala, eleganta si sobritatea tinutei. Constitutia este fina, iar temperamentul vioi. Se remarca prin calitati exceptionala in ceea ce priveste viteaza si rezistenta ,la care se adauga pretentiile scazute fata de conditiile de mediu. Varietate gidran se caracterizeaza prin exteriorul armonios, elegant, gratios si util proportionat. Calul Ghidran s-a format n herghelia Imperiului Austro-Ungar. La baza formarii calului Ghidran a stat armasarul arab ''Syglavy-Gidran''. Prima linie a fost creata n 1863 de armasarul Ghidran XXI din care au derivat subliniile Ghidran XXIII (n.1878) si Ghidran XXIV (n.1880) create la Radauti. naltime 155 - 170 cm Culoare obisnuit roib cu numeroase pintenogeli Caracteristicile rasei. Cap mic si cu aspect uscativ, fruntea larga, privire vioaie. Gtul este lung, mpodobit cu o coama matasoasa. Spinare si sale largi, scurte si drepte. Intermediare

Rasa Lipitan se foloseste pentru tractiune usoara. Lipitanul este frumos, bine proportionat , mobil si expresiv. Calul lipitan are capacitatea productive ridicata si este capabil sa realizeze o productie energetica economica ,mbinnd in mod armonios forta cu viteza, putnd greutati mari, pe distante lungi. Calul lipitan are capacitatea productiva ridicata si este capabil sa realizeze o productie energetica economica, mbinnd mod armonios forta cu viteza, putand tractiona greutati mari pe distante lungi, in unitatea de timp. Rasa Trapasul Romanescse pot deplasa, in alura de trap, pe distante mari, pe drumuri de tara, neasfaltate, dezvoltnd o apreciabila forta si rezistenta de fond specifica. Este bun ameliator al raselor locale de cabaline din zona colinara din Cmpia Olteniei, Munteniei, Dobrogei. Metisii cu iepele locale prezinta avantajul ca sunt mai putin prietenosi la conditiile de hranire si ngrijirea si au capacitatea energetica superioara parintilor.

Rasa Ardenez este reprezentantul tipic pentru transporturi grele, pe distante scurte. Este o masa masiva, cu talia de 155+162 cm si cu greutatea corporala cuprinsa intre 700 si 1000Kg.Constitutia robusta, temperamentul vioi si caracterul docil , animalul exprimnd multa forta si posibilitatea de deplasare usoara. Poate tracta de pana la cinci ori propria greutate corporala, uneori si in alura de trap. Rasa Semigreu romanesc a fost omologata in anul 1985 si s-a dovedit a fi utila pentru lucrarile di agricultura si pentru transporturile grele, datorita fortei remarcabile, dezvoltata att in alura de pas, cat si in alura de trap. Este destul de precoce, la vrsta de 3 ani tineretul realiznd 96+98% din dezvoltarea adultului. Capacitatea de tractiune este remarcabila putnd tracteze de 3+4 ori propria greutate corporala.

Cresterea animalelor are rol important n viata economica a omenirii deoarece furnizeaza produse alimentare indispensabile hranirii omului.