Sei sulla pagina 1di 28

DISEDIAKAN OLEH : ZULHILMI BIN MOHD YUSOFF MUHAMMAD HAFIQ NASYITUN BIN HAMDAN 5 PISMP PJK IPGKSM

PROGRAM SUSU SEKOLAH

PROGRAM SUSU 1 MALAYSIA PROGRAM SUSU

PENGENALAN
SEJARAH MATLAMAT KELEBIHAN KELEMAHAN RUMUSAN RUJUKAN

MENU UTAMA

PROGRAM SUSU SEKOLAH

Program Susu Sekolah (PSS) dilaksanakan serentak dengan Rancangan Makanan Tambahan (RMT). Program ini dilaksanakan untuk murid daripada keluarga miskin. Berpendapatan isi keluarga di paras status sosio ekonomi yang rendah. Mendapat makanan seimbang semasa berada di sekolah.
KEMBALI

PSS ialah program yang dilaksanakan oleh KPM bersama syarikat pengeluar susu selaras dengan konsep Pensyarikatan Malaysia. Program ini yang dilancarkan pada tahun 1983 telah diperluaskan ke seluruh negara mulai tahun 1995 kecuali Sabah yang mempunyai program susu yang tersendiri. PSS digantung serta merta pada 2007 berikutan kes keracunan ratusan murid di seluruh negara tidak lama dulu. Bagaimanapun Kementerian Pelajaran berjanji akan memulakan kembali program berkenaan pada Julai 2008, tetapi ia masih belum dilaksanakan.

NEXT

PROGRAM SUSU

Skim Susu Bayaran

KEMBALI

SKIM SUSU BAYARAN


Melibatkan penyertaan murid sekolah secara sukarela, sama ada secara subsidi atau tanpa subsidi kerajaan.

KEMBALI

SKIM SUSU PERCUMA


Melibatkan bekalan susu percuma kepada murid sekolah yang dipilih di bawah anjuran syarikat susu yang menyertai Kementerian Pelajaran Malaysia dan atau pertubuhan masyarakat yang lain sama ada berbentuk persendirian atau sukarela.

KEMBALI

Meningkatkan tabiat meminum susu di kalangan murid sekolah rendah dalam Skim Susu Bayaran Membekalkan susu kepada murid terpilih daripada golongan taraf sosio ekonomi yang rendah dan mengalami kekurangan zat melalui Skim Susu Percuma Meningkatkan perancangan, perlaksanaan dan penilaian program melalui penglibatan bersama agensi kerajaan di bawah konsep pensyarikatan Malaysia.
KEMBALI

Mengurangkan perbelanjaan sektor awam melalui penglibatan agensi sektor swasta. Mengembangkan pengetahuan, sikap dan amalan yang diingini khususnya berhubung dengan makanan, pemakanan dan kesihatan serta aspek pelajaran. Meningkatkan usaha pembangunan masyarakat dan perindustrian yang melibatkan pengeluaran, pemprosesan dan bekalan susu.
KEMBALI

Meningkatkan taraf kesihatan Memastikan pertumbuhan fizikal semakin baik. Kesihatan mental dan kesihatan umum murid sekolah bertambah baik. Menggalakkan murid meminum susu di peringkat awal.
KEMBALI

Dibekukan kerana berlaku kes keracunan makanan yang berpunca daripada susu basi. Kurang penilitian daripada guru yang bertugas. Guru tidak memeriksa terlebih dahulu tarikh tamat tempoh susu yang dibekalkan. Pihak pembekal tidak membekalkan bekalan susu kotak yang segar.
KEMBALI

Program susu sekolah ini sangat membantu murid-murid sekolah membesar dengan sihat. Program ini juga membantu keluarga serta murid-murid yang susah dan tidak mampu. Membantu menambah nutrisi muridmurid. Pelaksanaan program ini perlu dipantau dengan sebaik mungkin agar dapat mencapai objektif.
NEXT

PS1M adalah satu program untuk semua. Memberi kebaikan kepada semua kanak-kanak sekolah rendah seluruh negara tanpa mengira bangsa, agama, kepercayaan, usia dan latarbelakang. Pendidikan yang berterusan tentang cara pengambilan susu yang betul dan kesedaran akan kepentingan pengambilan susu sebagai amalan harian kanak-kanak akan menanamkan tabiat yang sihat sekaligus memberi kebaikan kepada kanak-kanak juga masyarakat secara keseluruhannya. Kerjasama semua pihak dalam menangani isu-isu yang melanda program pada hari ini akan membantu ke arah mengembalikan keyakinan orang ramai dan menjayakan program dengan lebih berkesan.

KEMBALI

RUJUKAN
http://www.moe.gov.my/?id=262&lang=my http://www.moe.gov.my/v/pss http://ppdkerian.edu.my/portal/modules.php ?name=News&file=article&sid=599 http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp? y=2007&dt=0419&pub=Utusan_Malaysia&sec =Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm
KEMBALI

PENGENALAN

LATAR BELAKANG

PROGRAM SUSU

PENGENALAN
Pembekalan susu ke sekolah-sekolah telah dimulakan semula. Dinamakan Program Susu 1Malaysia bagi menggantikan Program Susu Sekolah (PSS) yang diberhentikan serta merta kerana masalah-masalah yang timbul.

NEXT

Program Susu 1Malaysia ini telah dimulakan pada bulan Mei 2011. Ia melibatkan semua murid di semua sekolah seluruh Malaysia. Susu 1Malaysia diberikan kepada semua murid dari Tahun 1 hingga Tahun 6. Setiap orang murid akan menerima dua kotak susu 1Malaysia seminggu.

NEXT

Kilang yang membuat dan membekalkan susu 1Malaysia. Susu 1Malaysia ini diimpot dari kilang yang beroperasi di New Zealand dan Australia. Syarikat tempatan yang mengimpot dan mengedarkan susu 1Malaysia ke semua sekolah di seluruh Malaysia.

KEMBALI

LATAR BELAKANG
Program bantuan pemakanan dimulakan seawal selepas Perang Dunia Kedua (WWII) dengan tujuan membantu kanak-kanak sekolah rendah di kawasan luar bandar.

1970an: Jabatan Perkhidmatan Veterinar mengawalselia program sediada sebagai salah satu komponen bagi meningkatkan industri tenusu negara pada masa itu.
Awal 1980an = negeri Sabah memulakan program negeri (memanfaatkan 4 kotak susu UHT 200ml setiap minggu untuk semua kanak-kanak pra sekolah dan sekolah rendah negeri). 1983: Kementerian Pelajaran Malaysia dengan kerjasama beberapa syarikat pengeluar produk tenusu dibawah program Malaysia-Incorporated Concept, telah memulakan Program Susu Sekolah, dengan penambah baharuan pada tahun 1997 dengan sistem tender sehinggalah penangguhan pada 2007. KEMBALI

PROGRAM SUSU 1MALAYSIA


16 September, 2010: PM Malaysia YAB Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan Program Susu 1Malaysia untuk pelajar darjah 1-6 sebagai usaha kerajaan untuk membina rakyat Malaysia yang lebih sihat dan kuat. Timbalan Perdana Menteri Malaysia YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran berkata, seramai hampir 1.5 juta murid di seluruh negara telah dikenalpasti untuk program itu dengan setiap murid akan dibekalkan dengan dua kotak susu seminggu.

NEXT

PROGRAM SUSU 1MALAYSIA


Di Malaysia Hari ini
Program Susu 1Malaysia telah dimulakan pada awal 2011

Persediaan Bekalan Bekalan produk yang selamat dan berkualiti Bertanggungjawab dalam rantaian (kawalan & rekod) Memastikan pengstoran bekalan dalam keadaan bersih dan selamat Memastikan bekalan diagihkan secukupnya Bertanggungjawab dan memastikan pihak sekolah menerima dan mengikuti garis panduan bagi murid-murid untuk menikmati Susu 1Malaysia. Contoh rangkaian bekalan

NEXT

CONTOH RANGKAIAN BEKALAN


CARTA ALIRAN PENGEDARAN KONSUMA SDN BHD
Rekod

GUDANG NEGERI
Amalan F.I.F.O

1. 2. 3. 4.

Verifikasi KKM Penerimaan Susu fizikal inspection Rekod Penyimpanan Checklist Stock

visual

&

KENDERAAN
Bot Panchung (pedalaman) Bot Laju (Pulau) Lori Khas (Daratan)

1. 2. 3. 4.

Verifikasi KKM Checklist kenderaan Senarai Penghantaran Buku Log

SEKOLAH

1. 2. 3.

Lokasi Penyimpanan Senarai Penerimaan Senarai Semak Penyimpanan

LATIHAN

- Guru - Pegawai - Pengendali

PENYIMPANAN
Amalan F.I.F.O -

PROFIL MURID
lactose Intolerance Rancangan Khas

AGIHAN KEPADA MURID

1. 2.

Penerangan Tentang Susu Pemeriksaan fizikal

NEXT

BAGAIMANA SUSU DIJADIKAN SELAMAT UNTUK DIMINUM ?


Susu diproses melalui kaedah UHT (Ultra High Temperature) di mana susu dipanaskan pada suhu 137 140C selama 2 10 saat. Tujuannya adalah untuk membunuh kuman-kuman yang boleh merosakkan susu dan/atau menyebabkan sakit perut.

UHT

NEXT

Membunuh kuman di dalam susu menjadikannya selamat untuk diminum

MAKLUMAT KESELAMATAN PEMPROSESAN


UHT Ultra High Temperature Pemprosesan makanan menyahkuman melebihi 137 - 140C selama 2 - 10 saat. Pembungkusan juga mesti sebelum pengisian di buat. menjalani melalui suhu tinggi

proses

penyahkuman

Sekiranya kaedah penyahkuman semasa proses dan pengisian gagal, tanda-tanda kerosakan kelihatan selepas 7 hari(kembung). Tarikh luput 9 bulan dan boleh simpan pada suhu bilik. Produk ini tiada bahan awet.

NEXT

PROGRAM SUSU SEKOLAH DI SERATA DUNIA


Negara
Thailand: Dimulakan pada 1988; 6.2 juta murid Guatemala: Dimulakan pada 2005 Iran: Dimulakan pada 2002 bermula dengan 10,000 murid dan meningkat kepada 13.7 juta

Kesan Program
Masalah kekurangan zat makanan seimbang menurun dari 20% kepada 9% dalam tempoh 5 tahun Purata kanak-kanak menunjukkan taraf tumbesaran yang lebih cepat, peningkatan ketinggian kepada 5cm setahun dari purata 2 cm setahun sebelum ini Peningkatan pengeluaran susu segar tempatan 1984 - 120,000 liter/sehari; 1999 - 1,300,000 liter/sehari Peningkatan kadar pengambilan susu per kapita 1988 - 2 liter/kapita/setahun vs 1999 - 20 liter/kapita/setahun Masalah kekurangan zat makanan seimbang menurun Peningkatan rekod kedatangan murid ke sekolah meningkat di antara 15% - 20% Peningkatan pencapaian akademik Kesihatan kulit yang lebih baik (sebelum program terdapat masalah kulit tidak sekata/bertompok) Penurunan kadar kemiskinan dan masalah kekurangan zat makanan Peningkatan taraf kesihatan fizikal dan mental kanak-kanak Penurunan kadar kemiskinan dan masalah kekurangan zat makanan Pengurangan kos rawatan/kesihatan bantuan kerajaan Meningkatkan pengeluaran dan pasaran produk tenusu

KEMBALI