Sei sulla pagina 1di 33

Policromia in Arhitectura Greciei Antice

Prezentat de Gombos PaulaGiorgiana

Culoarea in arhitectura
Functia decorativ, scop pur estetic. Leon V Solon : Culoarea este cea mai puternica forma de expresivitate, capabila sa produca o anumita energie ; energie ce creeaza un fenomen al carui rezultat este de o produce efecte optice. Proprietatile culorii in arhitectura : energia cromatica ce accentueaza calitatea decoratiilor dintr-un monument arhitectural ; contributia intr-un mod decorativ diferit de cel pur arhitectural si influenta pe care o are asupra elementelor constructiei, culoarea confera o anumita eleganta si finete acestor elemente.

Cercetatorii considera ca policromia a fost practicata in secolele VI, V , IV, perioada in care arhitectura a cunoscut cea mai mare dezvoltare. Leon V Solon considera ca anumite metode de aplicare a culorilor in arhitectura au fost intuite de greci. Intuitiv, acestia au format o legatura armonioasa intre energia culorilor si elementele arhitecturale.

Intuitia artistica a arhitectului Culoarea ocupa un rol secundar in arhitectura, in pictura culoarea predomina. Intr-un monument : elementele care au propriatatea de a sustine greutatea cladirii( bazele coloanelor, peretii de sustinere, arhitrava) nu sunt colorate iar acele elemente strict decorative cum ar fi frontoanele pe care sunt realizate sculpturi, tiglele de pe acoperis, capitelurile, antefixe etc sunt pictate cu ajutorul unei palete diverse. Regula stabilita de greci prezenta culorii pe aceste elemente de sustinere tinde sa-i reduca din importanta, sa deprecieze functia de consolidare a structurii. Astfel daca este aplicata doar pe ornamentele decorative , culoarea contribuie si da aparent impresia ca masivitatea structurii ar fi redusa.

Metoda alternarea culorilor puternice Modele decorative care se repeta Dezvolta armonie intre culori care nu prezinta legatura (opuse)

Monumente arhitecturale (Leon V Solon)


1. Lemn ( ex : Templul lui Apollo) acoperisurile, antemionul, cornisele , metopele formate din teracota de diverse culori. Calcar anumite el exterioare care nu aveau aspect fin, uniform, fara asperitati au fost retusate si finisate prin adaugarea unor placaje de stuc si pictate in maniera frescelor. Teracota si stucul pictat au fost folosite si in alte elemente decorative, ornamente, etc. Frontonul si cornisele erau in intregime din teracota. Marmura metoda encaustica.( Plinius cel Batran, Homer)

2.

3.

Ornamente

Capiteluri
Doric rosu pe echina ( mulura convexa, specifica ordinului doric) situata sub abaca Ex : Aegina, Parthenon

Ionic
Erechteion : volute colorate

Corintic
Olympia

Acoperisul
Creasta acoperisului decorate adesea cu antefixe, acroterii si pe marginile verticale inferioare

Cornise
Gela Detaliile ghiosei care decoreaza friza este aproape in intregime pictata cu negru, rosul este introdus numai deasupra celor trei mici petale care apar intre intercalarea benzilor. In partea dreptunghiulara care se afla deasupra ghiosei rosul predomina, iar negrul este folosit pt a forma un contrast puternic. Rosul si negrul asezate in proportii egale.

Antefixe

Acroteriu
Eos Kephalos Cal

Policromia in sculptura
Nu s-a pastrat culoarea pe nicio sculptura descoperita Culoarea folosita pt a completa calitatea figurilor, ci nu pentru a creea o iluzie. Echilibrul decorativ si distribuirea culorilor intr-un grup statuar era de o deosebita semnificatie,mult mai important decat imitarea realitatii. Culorile aplicate pe fronton nu corespundeau cu cele aplicate pe metope. Procedeul era realizat de mestesugari care il practicau independent de sculptura. Aceeasi metoda ca si la celelalte elemente decorative care apartineau monumentului

Hecatompedon

Parthenon

Friza - Panateneele

Metope

Frontonul

Templul zeitei Aphaia din Aegina

Frontonul din partea de est

Frontonul din partea vestica

Surse
1. Dovada materiala sculpturile, ornamentele etc care pastreaza urme de policromie 2. Literatura 3. Istoria artei mozaicuri, vase pictate.

1. informatiile despre urmele de culoare sunt incomplete, chiar daca se gasesc anumite pete de culoare nu se poate stii intr-adevar daca aceea era culoarea originala. Pigmentii formati din cupru,arama care apar astazi a fi de cul verde, puteau ,de fapt, sa aiba o cul maronie.Rosul se pastreza cel mai bine. Pigmentii organici ( rosu, galben ocru, negru carbon), minerali (malachit, hematit, oxidul de fier) si sintetice ( albastru un compus artificial din cupru, calciu si siliciu )

Peplos Kore statui pe care s-a pastrat cel mai bine culoarea ( athenian acropolis)

2. Literatura Homer ( culoarea detinea un rol important in lumea elenilor ) Conform afirmatiilor lui Plinius cel Batran, atunci cand sculptorul Praxitele a fost intrebat care sunt statuile lui favorite,el a raspuns ,,cele pictate de Nikias. In literatura se face referire si la tehnicile folosite in antichitate, in special metoda encaustica.

Plinius cel Batran


Sustine ca egiptenii au inventat pictura si ,conform lui Aristotel, Eucheir a inventat-o si a introdus-o in Grecia. Euheir era un artizan, dar si pictor si aritect. Compara dezvoltarea picturii vaselor de lut din Grecia Antica.

Cercetare si Stiinta
True Colors: Rediscovering Pigments on Greco-Roman Marble Sculpture Exhibiton