Sei sulla pagina 1di 34

Faculty Of Education And Language SEPTEMBER 2011 (SMP ambilan MAC 2011) KOD KURSUS :

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL PUSAT PEMBELAJARAN

: : : : :

770522036280001 770522036280 0126692321 Norainishari@yahoo.com.my OUM Petaling Jaya

Laporan BSMM 2012

BULAN SABIT MERAH MALAYSIA

LAPORAN UNIT BERUNIFORM BULAN SABIT MERAH MALAYSIA (BSMM) TAHUN 2012

DISEDIAKAN OLEH:

Pn Noraini Awang@Shari

Laporan BSMM 2012 ISI KANDUNGAN 1.Merancang Aktiviti BSMM. i. ii. iii. iv. Pengenalan Pemilihan aktiviti Penulisan kertas cadangan Struktur dan organisasi kertas cadangan sumber sokongan

2. Pelaksanaan Aktiviti i. ii. iii. iv. v. Unsur kesukanan/permainan Unsur kejurulatihan Unsur pembangunan sahsiah Unsur nilai murni Unsur kerjasama

3.Pelaporan Aktiviti i. ii. iii. iv. v. vi. Latar belakang aktiviti Objektif aktiviti Perbincangan pelaksanaan aktiviti Hasilan aktiviti Refleksi Kesimpulan

4. skill/kemahiran i. ii. iii. iv. v. vi. Menyediakan bahan grafik Merakam gambar/video Mengorganisasikan grafik Aspek kepegawaian Aspek kejurulatihan Aspek soft skills-kemahiran insaniah

5.Bukti /dokumentasi i. ii. iii. iv. v. Gambar aktiviti Gambar/kumpulan Video Brosur Grafik/peta minda

6.Pemikiran refleksi

Laporan BSMM 2012 i. ii. iii. Penulisan secara kritis Emotional intellingence(EQ) Penyelesaian masalah.

1.Merancang Aktiviti BSMM. i. Pengenalan

Bulan Sabit Merah Malaysia (Malaysian Red Crescent ) Jenis :Pertubuhan bukan untung

Ditubuhkan :1948 Ibu pejabat :Kuala Lumpur, Malaysia Industri Produk :Kesihatan :Bantuan kemanusiaan

Laman Web :http://www.redcrescent.org.my

Bulan Sabit Merah Malaysia Malaysia ialah satu pertubuhan sukarela yang ditubuhkan pada tahun 1948. Persatuan ini diiktiraf kerajaan Malaysia pada tahun 1957 dan Persatuan Palang Merah Antarabangsa pada tahun 1963. Kelahiran Bulan Sabit Merah Malaysia Malaysia (BSMMM) mempunyai urutan sejarah sebelum merdeka. Palang Merah telah pun wujud di Persekutuan Tanah Melayu di bawah penjajahan British sebagai "a branch of the British Red Cross". Peperangan Dunia Kedua dan waktu pemerintahan Jepun telah memusnahkan beberapa kawasan di dalam negara kita dan ramai rakyatnya hidup dalam kemiskinan dan penderitaan.

Laporan BSMM 2012 Laporan tahunan Persatuan Palang Merah British bagi tahun 1945 dalam perenggan penutup dan mencatatkan: " Kerana akibat peperangan, Borneo Utara adalah kawasan yang teruk dilanda kemusnahan di Tenggara Asia dan penduduknya menanggung derita yang amat sangat semasa pemerintahan Jepun. Oleh yang demikian,peluang bagi aktiviti-aktiviti palang Merah adalah banyak dan sekarang oleh kerana asasnya telah diwujudkan,adalah diharapkan bahawa ianya akan berkembang dalam tahun-tahun akan datang ". Cawangan Sabah Bukti-bukti dokumen yang ada dalam arkib Persatuan Palang Merah British menunjukkan bahawa cawangan pertama Palang Merah adalah di Sabah iaitu ditubuhkan pada bulan April 1948. Cawangan Sarawak Palang Merah pertama ditubuhkan dalam bulan April / Mei tahun 1948,walaupun mengikut rekod satu permohonan rasmi mewujudkan cawangan Palang Merah di Sarawak ialah dibuat lebih awal iaitu pada bulan Februari 1948. Cawangan Semenanjung Malaysia Unit Palang Merah yang pertama ditubuhkan di Pulau Pinang dalam tahun 1950,yang kemudiannya menjadi satu cawangan.dalam bulan Februari 1951,Cawangan Persekutuan Tanah Melayu telah ditubuhkan dengan bantuan Miss Jordan dan Miss Johnson serta dua orang pegawai medan Palang Merah British. Manakala Palang Merah Pahang telah ditubuhkan pada tahun 1952.

Laporan BSMM 2012 AKTA PERTUBUHAN

Bulan Sabit Merah Malaysia ditubuhkan di bawah Akta Parlimen adalah seperti berikut :

1.

Apabila Malaya mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957, tidaklah sesuai lagi

Persatuan Palang Merah di Semenanjung bertaraf cawangan sahaja dan ibupejabatnya jauh di London. Satu Akta Parlimen telah digubal dan diluluskan pada tahun 1962 iaitu Federation of Malaya Red Cross Society (Incorporation) Act of Patliment (Act No 4 of 1962) dan dikuatkuasakan pada 16 April 1962.

2.

Apabila Malaya di tukarnama kepada Malaysia dan penggabungan Sabah dan Sarawak

dibawahnya telah diubah dan diluluskan pada tahun 1965 iaitu Malaysian Red Cross Society (Incorporation) atau Persatuan Palang Merah Malaysia (Perbadanan) (Law of Malaysia Act 540) di seluruh Malaysia pada 1 Julai 1965. LAGU Bulan Sabit Merah Di Malaysia Giat Berjasa Untuk Negara Tidak Kira Kaum Dan Agama Waktu Aman Atau Bahaya Di Mana Jua Adanya Sengsara Di Sana Ada Kita Di Darat Dan Laut Kita Bersedia Walaupun Diancam Bahaya Bulan Sabit Merah Gerakan Sedunia Membantu Semua Yang Menderita Badan Sukarela Berkhidmat Dengan Tabah Dan Bersemangat *Lyrics: Dato Dol Ramli @ Song: Dato Johari SallehLagu Bulan Sabit Merah was first played in a ceremony 1975 to commemorate the change of name of the Society from the Malaysian Red Cross Society to the Malaysian Red Crescent Society.
6

Laporan BSMM 2012

PRINSIP-PRINSIP ASAS PALANG MERAH KEMANUSIAAN memberi pertolongan tanpa membeza-bezakan mereka yang tercedera di medan perang. KESAKSAMAAN tidak mengamalkan diskriminasi berasaskan bangsa, kaum, kepercayaan agama, darjat atau fahaman politik. memberi keutamaan kepada kes-kes kecemasan yang serius. BERKECUALI pergerakan tidak boleh menyertai mana-mana pihak yang berperang atau melibatkan diri pada bila-bila masa dalam perbalahan-perbalahan yang berunsur politik, perkauman, agama atau ideologi. KEBEBASAN pergerakan adalah bebas dan mengekalkan otonominya supaya sentiasa dapat mengikut prinsip-prinsip pergerakan. KHIDMAT SUKARELA pergerakan bantuan sukarela yang bukan didorong dalam apa hal jua sekalipun oleh hasrat untuk mendapatkan keuntungan. KETUNGGALAN hanya SATU sahaja Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah yang harus wujud dalam sesebuah negara. KESEJAGATAN Dalam Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah, semua Persatuan mempunyai taraf yang sama serta memikul tanggungjawab yang sama rata. merupakan satu pergerakan sedunia.

Laporan BSMM 2012 OBJEKTIF

a. b. c.

Menerapkan 7 prinsip asas ke dalam diri setiap ahli-ahli BSMM. Memberi penekanan kepada kepentingan pertolongan cemas. Memberi pendedahan kepada ahli persatuan tentang ciri-ciri BSMM yang sebenar selaras dengan prinsip-prinsip BSMM.

d.

Menggalakkan murid bekerjasama dan sedia berkhidmat dikalangan muridmurid dan juga masyarakat.

AHLI JAWATANKUASA BSMM a. b. c. Penasihat Pengerusi Guru Penasihat : : : Pn NurAini bt Abdul Aziz En Alias B Mohamad Pn Noraini Bt Awang @ Shari Pn Surizan Bt Hassan Cik Nurulhusna Bt Yem Pn Nurkhalimaton Bt Ardani Pn Masaah Bt Abd Latif

BILANGAN KEAHLIAN :

42 orang.

a. b. c. d. e.

Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AJK Tahun 4 Tahun 5 Tahun 6

: : : : : : :

Nur Eren Bt Abdul Rani Sates A/L Kumar Reni Nurmaria Bt Nazarudin Aiswariya A/P Kalaichelvan Altaf Syaqiq Bin Sherulanuar Mohd Daniel Sidney B. M. Amirul Sidney Linkesh A/P Sathasivam

Laporan BSMM 2012 ii. Pemilihan aktiviti. a) Program/Aktiviti

Aktiviti bagi Bulan Sabit Merah Malaysia sesi 2012 adalah berpandukan Buku Panduan Bulan Sabit Merah Malaysia Malaysia bagi Sekolah Rendah.Aktiviti aktivitinya adalah seperti: i. Pendaftaran ahli-ahli baru sesi 2012 Pendaftaran ahli diadakan pada bulan Januari .Para guru penasihat memperkanalkan diri kepada ahli-ahli BSMM.Pembahagian kumpulan mengikut tahun iaitu tahun 4,5 dan 6. Ahli BSMM tahun 4 menggunakan kelas 4A,Tahun5 menggunakan kelas 4B dan tahun 6 menggunakan kelas 1D.Setiap kumpulan akan dikendalikan oleh beberapa orang guru.Pemilihan Ahli Jawatankuasa Baru sesi 2012 dan penerangan tentang peraturan-peraturan ketika berpersatuan kepada para ahli. Sejarah BSMM diperkenalkan kepada ahli-ahli.

ii.

Nyanyian Lagu BSMM dan Ikrar BSMM Ahli-ahli diberi salinan senikata Lagu BSMM dan ikrar BSMM.Pertandingan nyanyian antara kumpulan diadakan bagi menarik minat ahli-ahli untuk mengingati lagu BSMM.

iii.

Kebersihan diri Aktiviti tentang kebersihan diri diadakan. Ahli-ahli diberi penerangan,kemudia menyalin nota tentang kebersihan diri seperti membasuh tangan dengan sabun,memberus gigi,kebersihan kuku ,mandi,cara pembuangan air kecil dan besar dengan betul,pembuangan sampah dengan cara yang betul dan pemakanan yang bersih.Ahli-ahli mesti menunjukkan contoh yang baik kepada murid-murid yang lain.

iv.

Pertolongan Cemas Ahli-ahli diberi pendedahan tentang pertolongan cemas.Jenis pertolongan cemas yang diterangkan ialah tentang tindakan yang harus diambil ketika
9

Laporan BSMM 2012 berhadapan luka ringan, cirit-birit, muntah, demam, mata,otot,tulang dan sendi. kecederaan pada

v.

Kawad Kaki Aktiviti ini diperkenalkan kepada ahli-ahli mempelajari tentang teori dan praktikal kawad kaki.Kawad Kaki diajar oleh guru-guru BSMM sendiri.

vi.

Penggunaan Kain Anduh Ahli-ahli diberi tunjuk ajar tentang teori dan praktikal penggunaan kain anduh. Ahli-ahli wajib mempunyai sehelai kain anduh.Setiap ahli BSMM membuat praktikal (penggunaan kain anduh ketika berhadapan dengan mangsa yang pengsan,patah tulang dan sebagainya.

vii.

Kuiz Kesihatan Kuiz ini hanya melibatkan ahli ahli BSMM.Aktiviti ini bertujuan agar semua ahli menyedari tentang kepentingan kesihatan dalam perkembangan murid-murid.

viii.

Permainan Permainan yang diadakan ialah Ayam dan Musang. Permainan ini boleh memupuk semangat sayang-menyayangi khasnya orang yang disayangi.

AKTIVITI BSMM SEPANJANG PENGGAL PERTAMA TAHUN 2012

Perjumpaan badan beruniform SK Meru Jalan TAP diadakan pada setiap hari Sabtu. BSMM SK Meru telah menjalankan beberapa aktiviti sepanjang penggal pertama sesi persekolahan pada tahun 2012 daripada 14 Januari 2012 sehingga 21 Julai 2012. Antaranya ialah:

BIL

AKTIVITI

CATATAN / TARIKH

Perjumpaan Pertama

10

Laporan BSMM 2012

mengadakan perjumpaan kali pertama untuk melantik AJK BSMM bagi tahun 2012.

menetapkan yuran kepada setiap ahli untuk membeli kain anduh dan buku nota. memberikan penerangan kepada murid mengenai tugas-tugas ahli jawatankuasa yang telah dilantik.

Sabtu 14 Jan 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

menerangkan

objektif

penubuhan

persatuan BSMM dan sasaran yang ingin dicapai pada tahun 2012.

Kedatangan murid : 39 / 42

Perjumpaan Ke-2 -

pembahagian ahli kumpulan menulis ikrar BSMM di dalam buku nota. Memanggil wakil murid untuk membaca ikrar dan ahli lain membaca beramairamai. Sabtu 21 Jan 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Membuat latihan merentas desa

Kedatangan murid : 38 / 42

Perjumpaan Ke-3 3 Menyanyikan lagu BSMM bersama-sama. Guru membaca Ikrar BSMM dan diikuti oleh murid.
11

Sabtu 28 Jan 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Laporan BSMM 2012 Murid membuat latihan sukan mengikut latihan sukan

Kedatangan murid : 23 / 42

Perjumpaan Ke-4 -

Membaca ikrar dan menyanyikan lagu BSMM Murid membuat latihan kawad kaki mengikut kumpulan masing-masing Sabtu 14 Febuari 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan murid : 35 / 42

Perjumpaan Ke-5 -

Membaca ikrar dan menyanyikan lagu BSMM Menyalin lagu BSMM Menyanyikan lagu BSMM beramai-ramai diketuai oleh Cik Nurulhusna. Murid menyanyikan sendiri lagu BSMM beramai-ramai. menulis biodata sendiri dan rakan kumpulan untuk aktiviti ice breaking Sabtu 16 Febuari 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan murid : 27 / 42

Perjumpaan Ke-6 Guru meminta murid menyalin Prinsip BSMM ke dalam buku nota. Murid hendaklah menghafal
12

dan

Laporan BSMM 2012 mengingati setiap prinsip BSMM. Murid membentuk kumpulan kecil dan berlatih membaca BSMM. Bermain permainan telefon rosak Ikrar dan Prinsip Rabu 25 Febuari 2012 11.00 12.00 tghr

Kedatangan murid : 24 / 42

Perjumpaan Ke-7 -

Bacaan Ikrar dan nyanyian lagu BSMM Penerangan mengenai hidung berdarah (rawatan untuk pendarahan hidung ) Murid menyalin nota demostrasi. Tayangan video mengenai sejarah BSMM Murid menyalin nota sejarah BSMM Guru menunjukkan contoh pakaian Sabtu 17 Mac 2012 10.00 pagi 11.00 pagi dan membuat

lengkap ahli BSMM. Murid diberi gambar pakaian lengkap ahli BSMM dan diminta menampal di dalam buku nota BSMM. Murid menyalin nota mengenai alat-alat perubatan yang terdapat di dalam peti kecemasan.

Kedatangan murid : 32 / 42

Perjumpaan Ke-8 -

Menyanyikan lagu BSMM dan ikrar BSMM


13

Laporan BSMM 2012 Guru menerangkan jenis-jenis luka yang biasa ditemui Aplikasi PC terkena bahan kimia Aplikasi PC batuk Aplikasi PC benda asing dalam telinga Guru juga menerangkan rawatan bagi setiap luka. Murid menyalin nota mengenai jenis-jenis luka dan rawatannya. Sabtu 24 Mac 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan murid : 37 / 42

Perjumpaan Ke-9 -

Membuat latihan kawad kaki Penerangan dan amali mengenai

pengiraan denyutan nadi Murid menyalin nota mengenai pengiraan denyutan nadi dan mengelak petir Menyanyikan lagu BSMM (Ala epo ei tai tai eya) Sabtu 14 April 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan murid : 35 / 42

10

Perjumpaan Ke-10 Nyanyian lagu BSMM dan ikrar BSMM Penerangan mengenai kebakaran oleh
14

Sabtu 21 April 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Laporan BSMM 2012 Cikgu Noraini Latihan kawad kaki Guru menerangkan command untuk aktiviti kawad.

Kedatangan murid : 22 / 42

11

Perjumpaan Ke-11 -

Menyanyikan lagu BSMM Lafaz ikrar BSMM Latihan perbarisan dan guru mengambil kedatangan Guru menerangkan tentang teori kawad Sabtu 28 April 2012 10.00 11.00 pg

Kedatangan murid : 23 / 42

12

Perjumpaan ke-12 Nyanyian lagu BSMM dan ikrar Lafaz ikrar BSMM Perbarisan dan mengambil kedatangan Penerangan dan amali mengenai CPR (bantuan pernafasan) Demostrasi mengenai CPR Nyanyian lagu-lagu sosial Sabtu 12 Mei 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan : 22 / 42 Sabtu 19 Mei 2012 10.00 pagi 11.00 pagi Menyanyikan lagu BSMM
15

13

Perjumpaan Ke-13 -

Laporan BSMM 2012 Lafaz ikrar BSMM Latihan perbarisan dan kawad kaki

Kedatangan : 23 / 42

14

Perjumpaan Ke-14 -

Nyanyian lagu BSMM dan ikrar DRABC guru member penerangan dan murid menyalin nota Demostrasi mengenai DRABC

Sabtu 16 Jun 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan : 27 / 42

15

Perjumpaan Ke-15 -

Nyanyian lagu BSMM Ikrar BSMM Penerangan mengenai kecederaan sendi dan otot (terkehel dan terseliuh) Murid menyalin nota Guru membuat demostrasi Latihan kawad kaki Sabtu 07 Julai 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan : 20 / 42

16

Perjumpaan Ke-16 -

Sabtu 14 Julai 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Nyanyian lagu dan ikrar BSMM


16

Laporan BSMM 2012 Amali ikatan dan patah tulang Murid membuat amali secara berpasangan

Kedatangan: 27 / 42 17 Perjumpaan Ke-17 -

Nyanyian lagu BSMM dan Ikrar BSMM Amali ikatan membalut luka dan ikatan buku sila Peperiksaan amali secara berpasangan Guru mengambil markah Sabtu 21 Julai 2012 10.00 pagi 11.00 pagi

Kedatangan : 39 / 42

KEKANGAN DAN HALANGAN a. b. c. d. e. f. Asas pengetahuan dan minat yang berbeza Material yang tidak mencukupi Kehadiran murid yang kurang memberangsangkan Tempat yang disediakan tidak sesuai untuk aktiviti BSMM Penyertaan murid yang tidak menyeluruh Terlalu kerap perjumpaan dengan waktu yang singkat menyukarkan aktiviti dijalankan.

TINDAKAN SUSULAN YANG DIAMBIL a. b. c. Memberi penerangan yang lebih terperinci kepada murid Membantu murid yang lemah Menyediakan nota yang lebih lengkap supaya murid tidak lagi perlu menyalin nota kerana ia mengambil masa yang agak lama bagi murid-murid yang lemah. d. Memohon bekalan material yang mencukupi daripada pihak sekolah seperti buku nota dan kain anduh.
17

Laporan BSMM 2012 e. f. Penyediaan tempat yang lebih selesa untuk tahun hadapan. Setiap perjumpaan mestilah dengan waktu yang sesuai dan mencukupi.

CADANGAN AKTIVITI 2013 a. b. c. Membekal guru yang benar-benar mempunyai asas yang cukup dalam BSMM. Memberi peluang kepada guru-guru lain untuk memegang unit BSMM. Memperbaiki kelemahan kemahiran murid melalui latihan dan bimbingan yang berterusan seperti latihan praktikal berkenaan dengan BSMM. d. Mengadakan latihan rawatan luka dan kecemasan dengan menjemput Jabatan Kesihatan / Unit BSMM untuk ke sekolah memberi penerangan dan tunjuk ajar. e. Peruntukan waktu sekurang-kurangnya 2 jam untuk setiap perjumpaan dan 2 kali sebulan.

KESIMPULAN

Bulan Sabit Merah Malaysia mempunyai prinsip tolong menolong dan bekerjasama yang kuat sesama ahli dan masyarakat. Melalui aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan, murid dapat memahami serba sedikit mengenai prinsip dan matlamat BSMM yang diadakan di peringkat sekolah rendah. Selain itu, murid juga mendapat pengetahuan baru serta pengalaman daripada aktivitiaktiviti dan mungkin dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang terlibat yang telah banyak membantu dan memberikan sokongn serta kerjasama kepada Bulan Sabit Merah di sekolah ini. Sekalung terima kasih juga untuk unit BSMM Chapter Klang kerana sudi hadir melibatkan diri untuk hari perkhemahan yang lepas. Semoga dapat bekerjasama lagi selepas ini.

Disediakan oleh:

Disemak oleh :

18

Laporan BSMM 2012 .............. ( PN NORAINI BT AWANG@SHARI) Guru Penasihat Bulan Sabit Merah Malaysia SK Meru Jalan TAP ... ( EN ALIAS MOHAMAD. ) GPK Kokurikulum SK Meru Jalan TAP

iii.

Penulisan Kertas Cadangan Penubuhan BSMM di SK Meru.

Satu kertas cadangan dibuat sebelum penubuhan BSMM bagi meminta kebenaran daripada pihak pentadbir iaitu Guru Besa Sk Meru.Kertas cadangan seperti berikut:

BULAN SABIT MERAH MALAYSIA SK MERU 2012

Ruj

SK Meru.06/06/3 ( )

Tarikh : 17 Januari 2012

Guru Besar SK Meru Persiaran Hamzah Alang, 42200 Kapar, Klang, Selangor.

19

Laporan BSMM 2012 Tuan,

PERMOHONAN PENUBUHAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA 2012.

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa saya, Noraini Bt Awang @ Shari berdasarkan Peraturan (4) dalam Warta Kerajaan bertarikh 21hb Mei 1998 P.U. (A) 196, yang berkait dengan Seksyen 130, Akta Pendidikan 1996 dengan ini memohon untuk menubuhkan BULAN SABIT MERAH MALAYSIA SK Meru mulai 1hb Februari 2012.

Bersama-sama ini disertakan :

i. ii. iii.

Draf Perlembagaan Draf Aktiviti Asas Senarai Nama Jawatankuasa Penaja

Kerjasama daripada pihak tuan meluluskan permohonan ini amat dihargai dan diucapkan terima kasih.

Sekian. BERKHIDMAT UNTUK NEGARA

Saya yang menurut perintah,

.. (Noraini Bt Awang @ Shari) Guru Pemimpin Bulan Sabit Merah Malaysia SK Meru. s.k 1. Fail Bulan Sabit Merah Malaysia 2. Fail Kokurikulum
20

Laporan BSMM 2012 PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2012

DRAF PERLEMBAGAAN PERSATUAN

1.

Nama dan Alamat a) b) Nama persatuan Alamat : : Bulan Sabit Merah Malaysia Km 26, Jalan Kasim 42220 Kapar, Selangor.

2.

Matlamat

Memberi peluang kepada setiap pelajar untuk mengembangkan potensi secara seimbang dan menyeluruh dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek.

3.

Objektif

a)

Mendedahkan ahli kepada kemahiran asas pertolongan cemas secara berperingkat.

b)

Ahli persatuan dapat mempelajarai beberapa aktiviti asas pasukan beruniform seperti perkhemahan, kawad kaki dan khidmat masyarakat.

c)

Menjalankan aktiviti yang memberikan pengalaman dan pengajaran.

d)

Memupuk semangat kerjasama di kalangan rakan sebaya dalam persatuan.

e)

Membiasakan dan menyediakan diri untuk memimpin persatuan.

4.

Keahlian

a)

Dibuka kepada semua murid sekolah ini.

21

Laporan BSMM 2012

b)

Ahli-ahli mestilah menerima serta bersetuju berpegang kepada Perlembagaan dan akan mengambil bahagian dengan cergas bagi menjayakan tujuan persatuan ini.

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2012

5.

Guru Penasihat

a) b)

Guru Penasihat adalah terdiri daripada guru sekolah ini. Guru Penasihat mempunyai kuasa mutlak, merancang atau membatalkan sesuatu apabila difikirkan perlu.

c)

Guru Penasihat hendaklah sentiasa bersama dengan ahli-ahli semasa aktiviti dijalankan.

6.

Ahli Jawatankuasa

a)

Dilantik semasa Mesyuarat Agung

22

Laporan BSMM 2012 b) Ahli yang hadir layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa manakala ahli yang tidak dapat hadir tetapi menulis surat tunjuk sebab layak dicalonkan sebagi Ahli Jawatankuasa. c) d) Pemilihan ahli jawatankuasa secara undian. Ahli Jawatankuasa Kecil boleh dilantik oleh Guru Penasihat tanpa mengadakan mesyuarat. e) Ahli Jawatankuasa yang hendak meletakkan jawatan, haruslah menghantar surat perletakan jawatan kepada Guru Penasihat. f) Ahli Jawatankuasa Persatuan hendaklah terdiri : -

-Pengerusi -Naib Pengerusi -Setiausaha -Penolong Setiausaha -Bendahari -Penolong Bendahari -Ahli Jawatankuasa -Pemeriksa Kira-Kira (2 orang)

7.

Tugasan dan Tanggungjawab Jawatankuasa

a)

Pengerusi

i)

Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat.

ii)

Meniliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya.

iii)

Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari semasa ke semasa.

23

Laporan BSMM 2012 b) Naib Pengerusi i) Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tangungjawab yang diberi. ii) iii) Mempengerusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari semasa ke semasa. c) Setiausaha i) ii) Menguruskan hal-hal surat menyurat. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat / laporan kegiatankegiatan. iii) iv) v) Mencatat kehadiran ahli. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari semasa ke semasa. d) Penolong Setiausaha i) Membantu setiausaha dalam menjalankan segla tugas dan

tanggungjawabnya. ii) iii) Menjalankan tugas setiausaha sewaktu ketiadaan Setiausaha. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari semasa ke semasa. e) Bendahari i) ii) Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan Persatuan. Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab atas kesahihannya. iii) Menyediakan penyata Kira-Kira bulanan dan tahunan serta

menandatanganinya. iv) Melaporkan kedudukan keangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. v) Menyediakan laporan kewangan untuk diaudit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung. vi) Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pensihat dari semasa kesemasa.

24

Laporan BSMM 2012 f) Penolong Bendahari i) ii) Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari. Menjalankan tugas-tuagas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari semasa ke semasa. g) Ahli Jawatankuasa i) Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan. ii) iii) Mempengerusikan biro sekiranya dilantik. Menjalankan tugas-tuags lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari semasa kesemasa

h) Pemeriksa Kira-Kira a. Memeriksa, menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan tahunan dan bertanggungjawab keatasnya. ii) 8. Kewangan a) Sumber utama kewangan persatuan adalah melalui derma yang diputuskan semasa Mesyuarat Agung. b) Persatuan juga boleh memperoleh kewangn melalui aktiviti. c) Ahli-ahli yang bersetuju menyertai aktiviti yang memerlukan perbelanjaan besar boleh dikenakan derma khas bagi membiayai aktiviti tersebut. d) Semua pungutan/penyimpanan hendaklah dimasukkan ke dalam Akuan Suwa sekolah, sekiranya mendapat kebenaran Guru Besar. 9. Kehadiran/Penyertaan a) Ahli persatuan dikehendaki menghadiri semua aktiviti yang dijalankan oleh persatuan sepanjang tahun. b) Kegagalan berbuat demikian sebanyak tiga kali berturut-turu dikehendaki menulis surat tunjuk sebab. Tindakan memotong markah kehadiran dalam penilaian Memastikan pengurusan kewangan diurus dengan betul.

kokurikulum boleh diambil sekiranya gagal berbuat demikian. 10. Aktiviti a) Dijalankan seperti yang dirancang dalam mesyuarat agung atau mesyuarat ahli jawatankuasa. b) Sebarang pindaan aktiviti akan dibuat oleh Guru Penasihat dan diumumkan kepada pengetahuan ahli.
25

Laporan BSMM 2012

11.

Peraturan-peraturan

a) b) c)

Peraturan sekolah adalah menjadi peraturan asas. Peraturan khas yang ditetapkan hendaklah dipatuhi oleh semua ahli. Ahli-ahli yang melangar peraturan akan dikenakan tindakan tatatertib.

12.

Tindakan Disiplin

a)

Diambil terhadap ahli yang melanggar perlembagaan persatuan dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan.

b)

Tindakan disiplin adalah mengikut cara berikut: -

Amaran lisan Amaran bertulis

c)

Ahli yang tidak berpuas hati dengan tindakan yang diambil boleh membuat rayuan kepada Guru Penasihat peraturan secara bertulis dan keputusan Guru Penasihat adalah muktamad.

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2012

13.

Pindaan Perlembagaan

a)

Mana-mana bahagian dalam perlembagaan ini sah sehingga ia dipinda.

26

Laporan BSMM 2012 b) Cadangan pindaan perlembagaan boleh dibuat oleh ahli, ahli jawatankuasa.

c)

Satu

mesyuarat khas yang dihadiri oleh Guru Penasihat dan Ahli

Jawatankuasa akan membincangkan cadangan tersebut dan meluluskannya jika perlu.

d)

Setiap pindaan yang telah diluluskan hendaklah dipamerkan dan disahkan oleh Guru Besar.

14.

Perbubaran Persatuan

a) Pengetua diberi kuasa untuk membubarkan persatuan jika didapati melanggar perlembagaan dan Falsafah Pendidikan Negara.

b) Segala hutang wajib dijelaskan. Baki kewangan diputuskan dalam Mesyuarat Agung Tergempar.

15.

Hal-hal lain

a) Setiap ahli perlu mengetahui tanggungjawab sendiri terhadap aktiviti yang dijalankan.

b) Ahli-ahli hendaklah sentiasa peka dan mengikuti aktiviti dengan penuh minat.

27

Laporan BSMM 2012

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2012

.. ( )

Setiausaha

... ( )

Pengerusi

... ( )

Guru Penasihat

28

Laporan BSMM 2012

Tarikh : 25 januari 2012

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2012

Draf aktiviti asas :

Aktiviti :

Semua aktiviti persatuan adalah bersesuaian dengan objektif persatuan.

Antara aktiviti yang dicadangkan ialah :

1.0. 2.0 3.0. 4.0. 5.0. 6.0

Perlantikan Jawatankuasa Penaja Perlantikan Jawatankuasa Ucapan pengerusi dan peraturan persatuan Mesyuarat persatuan dan perancangan aktiviti Lagu PBSM dan prinsip-prinsip PBSM Kawad kaki asas

29

Laporan BSMM 2012 7.0 8.0 9.0 10.0 11.0 Kawad kaki dalam barisan Rawatan Pertolongan Cemas Gotong-royong Kawad kaki kombinasi Latihan perkhemahan

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2012

Senarai nama Jawatankuasa Penaja

Bil 1.

Nama Muhammad Hanif bin Hamdan

Tahun 6

2.

Ahmad Mursyid Munawwar bin Muhd Muchtar

30

Laporan BSMM 2012

3.

Mohd Sabiq Siddiqui bin Md Razmi

4.

Nur Lina Khalida binti Aminuddin

5.

Nurul Aisyah binti Abd Aziz

6.

Siti Halijah binti Jalil

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH SK MERU 2008

8.

CARTA GANTT PERLAKSANAAN PERANCANGAN PERSATUAN


31

Laporan BSMM 2012

BIL / BULAN

10

JAN FEB MAC APRIL MEI JUN JUL OGOS SEPT OKT NOV

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 9.0 10.0

Taklimat Ko-kurikulum Pengurusan Badan Beruniform Perlantikan Jawatankuasa Penaja, Jawatankuasa dan ucapan pengerusi persatuan Mesyuarat persatuan kali pertama dan perancangan aktiviti tahunan Sejarah Ringkas Palang Merah dan Prinsip PBSM Kawad kaki asas dan dalam barisan Rawatan Pertolongan Cemas Gotong-royong Kawad Kaki Kombinasi Latihan Perkhemahan dan Jamuan Tahunan PBSM

32

Laporan BSMM 2012

SEKOLAH RENDAH ARAB MERLIMAU PASIR KM 26, JALAN BATU GAJAH, 77300 MERLIMAU,MELAKA.

Ruj. Tuan : SK MERU / 06 / 06 / 3 ( ) Ruj. Kami :

Pn Jamelah binti Md Yasin Guru Pemimpin Bulan Sabit Merah Malaysia Sekolaha Rendah Arab Merlimau Pasir,MELAKA. 27 Januari 2012

Puan,

KELULUSAN PENUBUHAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA

Merujuk surat tuan SK MERU / 06 / 06 / 3 ( ) bertarikh 25 Januari 2012 dinyatakan bahawa dengan kuasa yang diberikan kepada saya oleh Seksyen 130 Akta Pendidikan 1996 seperti yang termaktub dalam Peraturan (4) Warta kerajaan bertarikh 21hb Mei 1998 P.U. (A) 196, sukacita dimaklumkan permohonan puan untuk menubuhkan BULAN SABIT MERAH

33

Laporan BSMM 2012 MALAYSIA SRA MERLIMAU PASIR,MELAKA adalah DILULUSKAN berkuatkuasa mulai 2 Februari 2012.

2. Semoga puan dapat melaksanakan tugas dengan penuh dedikasi.

Sekian,terima kasih.

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA

Saya yang menurut perintah,

Merangkap PENOLONG PENDAFTAR PERSATUAN SEKOLAH s.k. 1. 2. 3. Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah GPK Kokurikulum Fail Bulan Sabit Merah Malaysia.

34