Scopri milioni di ebook, audiolibri, riviste e altro ancora

Solo $11.99/mese al termine del periodo di prova. Cancella quando vuoi.

Success book - Knjiga o uspjehu

Success book - Knjiga o uspjehu

Leggi anteprima

Success book - Knjiga o uspjehu

valutazioni:
3.5/5 (3 valutazioni)
Lunghezza:
161 pagine
2 ore
Pubblicato:
6 gen 2017
ISBN:
9788899344702
Formato:
Libro

Descrizione

Koji su trikovi za ostvarenje ciljeva? Šta zaista radi uspješna osoba? Uspjeh iz svih uglova. Naučimo da kažemo „ne”, povjerimo i drugima radne zadatke, predvidimo situacije, uštedimo na vremenu, ali prije svega živimo kvalitetno, izgradimo sebe, naučimo kako da komuniciramo i zaslužimo poštovanje drugih. Naučimo kako da pojednostavimo život da bismo imali uspjeha na poslu, u vezi i u dubini naše duše. Pred vama je priručnik koji dotiče razne aspekte ljudskog bića, nudeći praktične primjere smještene u kontekste, graciozno i jednostavno, sve do dubljeg zalaženja u svijet psihologije, nauke i duhovnosti. Završava poglavljem posvećenim ličnostima našeg vremena koje su svojа svjedočanstva ostavili prije prijateljici, nego novinarki. Među njima su Masimo Vertmiler, Marko Testoni, Đuzepe D'Antonio, Pino Kvartulo, Pino Skača, Filipo Silvi, Deto Marijano, Pjerluiđi Tankredi, Enriko Vancina, a među ženama bliskim srcu Lulu Lafijandre, svjedočanstva su ostavile Gabrijela Rinaldi i Lorenca Šomođi Bjanki.
Pubblicato:
6 gen 2017
ISBN:
9788899344702
Formato:
Libro

Informazioni sull'autore


Correlato a Success book - Knjiga o uspjehu

Libri correlati

Anteprima del libro

Success book - Knjiga o uspjehu - Maria Luisa Lafiandra

Knjiga o uspjehu

Priručnik za uspješan život

Naslov: Knjiga o uspjehu

Autor: Marija Luiza Lafijandra

Naslov originala: Success Book

Prevod: Marijana Vajkanović

© 2017 Amarganta

www.amarganta.eu  info@amarganta.eu

ISBN  978-88-99344-70-2

ZAŠTIĆENA KNJIŽEVNA SVOJINA

Copyright 2017 Amarganta

Štampa: Kulturno udruženja Amarganta, u januaru 2017

Marija Luiza Lafijandra

 Knjiga o uspjehu

Priručnik za uspješan život

Onima koji žele bolju verziju sebe,

uprkos svima i svemu

Amarganta

SADRŽAJ

1. Uspjeh

1.1. Uspjeh kvalitetnog života

1.2. Važnost blagostanja, odnosno naučimo da u potpunosti uživamo u životu!

1.3. Ključne riječi naših predispozicija

2. Upoznajmo sebe i sopstvenu intuiciju

2.1. Izgradimo sebe

2.2. Naša duhovnost

2.3. Naša lična priča

3. Upoznajmo ono čemu težimo: naše ciljeve

3.1. Proučimo izvodljivost

3.2. Budimo spremni da djelujemo

4. Minimalistički pristup: vještina pojednostavljivanja života

5. Motivacija i koncentracija

5.1. Pokažimo poštovanje, tražimo poštovanje

6. Naša komunikacija sa drugima

6.1. Laži, beskorisni neprijatelji koje je potrebno razotkriti

7. Usavršimo naša sredstva

7.1. Percipirana samoefikasnost

7.2.Budimo lijepi, izvana i iznutra!

7.3. Riješimo probleme na kreativan način

7.4. Obrnuta psihologija

8. Vještina učenja

8.1. Čitajmo efikasno

8.2. Naše pamćenje

9. Upravljajmo našim vremenom

9.1. Spriječimo psihičko zasićenje

9.2. Vrijeme za opuštanje i vizualizaciju

10. Naš uspjeh na poslu

11. Naš uspjeh u vezi

12. Poslednje napomene za ostvarenje uspjeha

13. Svjedočanstva o uspjehu

Bilješke

Zahvalnice

1. Uspjeh

Uspjeh nije cilj, već posljedica.

 Gistav Flober

Probuditi se i osmijehnuti se znači voditi uspješan život. Osjećati se dobro na jednostavan način, biti svoj na svome na ovome svijetu, biti u harmoniji sa samim sobom, sa drugima, u okruženju u kojem živimo. Ostvariti svoje želje i cijeniti svoje talente. To je primjer uspješnog života.

U ljudskoj je prirodi da budemo slobodni, radoznali i da se ne osvrćemo na etikete. To shvatamo dok svakodnevno posmatramo djecu u njihovom nagonu za igrom, za otkrićima, u njihovoj potrazi za neiskvarenim životom i stabilnim emocijama, u energiji koju troše na igru.

Uspjeh podrazumijeva održavanje konstantnog zadovoljstva u otkrivanju svijeta i upoznavanju osoba koje bude našu radoznalost, jer ih krase ideje i osmijesi koji nam često otvaraju nove horizonte.

Djeca vode uspješan život. Intrigiraju ih male stvari, iskazuju svoja osjećanja i pokazuju radoznalost bez obzira na mišljenje drugih. Jedini put da se afirmišemo kao ličnosti jeste da budemo ono što zapravo jesmo. Živimo na način da dijete koje smo bili bude ponosno na odraslu osobu koja smo postali.

1.1. Uspjeh kvalitetnog života

Postoji samo jedan vid uspjeha: da živimo

sopstveni život onako kako želimo.

Henri Dejvid Toro

Šta je uspjeh? Uspjeh znači ostvariti se. Novac je plod materijalnih ostvarenja, ali ukoliko ona nisu praćena onim ljudskim, ličnim i duhovnim ostvarenjima, uspjeh ostaje samo na formalnom planu i nikad ne biva dosegnut u potpunosti. Za mnoge napredovati znači ostvariti neki cilj, kojeg nije uvijek lako odrediti. Mogli bismo da potvrdimo da je cilj našeg uspjeha da kvalitetno živimo, uvijek, bez obzira na svakodnevicu i njene nepredviđene okolnosti. Upravo onda kada imamo kao temelj miran život, u kojem osmijeh i povjerenje u nas predstavljaju konstante, možemo krenuti ka novim ciljevima, sa dozom lakoće koja nam dopušta da s vremena na vrijeme budemo i pomalo blesavi. Uspješnim ljudima smatramo one koji su ostvarili velike ciljeve i koji su zaradili bogatstvo. Ipak, često se iza te prividne sreće kriju nezadovoljstvo i manjak vedrine, upravo zato što steći slavu i bogatstvo ne znači ostvariti se. 

Godine 1972. država Butan (mala brdovita zemlja u Aziji kroz koju se pruža dio vijenca Himalaja) uvela je koncept „stope nacionalne sreće" (eng. Gross National Happiness). Ova nacija je imala najniže prihode po glavi stanovnika na svijetu, ali im se životni vijek u periodu od 1984. do 1988. povećao za devetnaest godina, penjući se tako na šezdeset i šest. Princip koji je osnova pomenutog koncepta podrazumijeva da materijalno blagostanje jeste važno, ali da ne garantuje doprinos našem unutrašnjem blagostanju i harmoničnom odnosu sa našim bližnjima. Temelj jednog sličnog razmišljanja posjeduje snažnu religijsku komponentu povezanu sa budizmom, a ipak su je brojni ekonomisti uzeli u obzir. I zaista, dok u prvim fazama borbe protiv siromaštva prihodi i sreća rastu podjednako, neke studije su pokazale da, jednom kada se dosegne određen nivo prihoda, nivo sreće ne raste više istim tempom.

Međunarodne ankete o sreći (eng. World Value Surveys) su posmatrale pomjeranje sistema vrijednosti građana ka postmaterijalnim vrijednostima kao što su zaštita slobode govora, politička aktivnost, očuvanje životne sredine i kulture, čak i onda kada bi one mogle negativno uticati na ekonomski rast. Godine 2006. Velika Britanija uvodi studiju o indeksu blagostanja koja nije uključivala samo imovinsko stanje već i intelektualne izbore, građanski napredak, pristup zelenim površinama, stopu kriminala. Rezultati su pokazali da veći stepen zadovoljstva i prosperiteta građana nije povezan sa poboljšanjem materijalnih uslova. Posjedovati više ne znači osjećati se bolje, naprotiv. To naročito dolazi do izražaja kod zemalja sa dugom istorijom ekonomskog prosperiteta kod kojih imamo visok stepen samoubistava, razvoda i depresivnih stanja. Ovaj „paradoks sreće" je, dakle, usmjerio pažnju na pronalaženje indikatora kvaliteta života, naročito onih psihološke prirode.

U Snovima, sjećanjima, razmišljanjima Karl Gustav Jung iznosi tvrdnju da unutrašnji mir i zadovoljstvo zavise u velikoj mjeri od dozvole ili zabrane koju arhetipska porodica, oličena u individui, daje ili negira prolaznim uslovima svakodnevice. Jung ističe i potrebu da se krećemo u vedrom okruženju u kojem povjerenje podstiče razvoj kreativnosti. U životu je bitno održavati visoke standarde kvaliteta koji ne podrazumijevaju samo materijalni svijet i skupe igračke ili skupo plaćena iskustva kao sredstva podsticaja naše djece. Osnova svega je zadovoljstvo u izgradnji i ulaganju u porodicu koja je emotivno zrela da dijeli smisao svakodnevice i da priprema djecu da koriste sve njihove potencijale i talente kako bi našla svoj put ka ostvarenju ciljeva.

Džoni Vajsmiler je pripadao porodici emigranata koji su se rano razveli. Otac mu je radio u rudniku, a majka je bila šef kuhinje. Kad je imao devet godina, Džoniju je dijagnostikovana dječija paraliza i savjetovano mu je da se bavi plivanjem kako bi se izborio sa bolešću. Dječak je od početka ulagao veliki trud i ubrzo ostvario pobjede i sportska priznanja, a njegov trud je bio toliki da ga je odveo do usavršavanja revolucionarnog stila plivanja kojeg je strpljivo stvarao sanjajući o učešću na Olimpijadi.

Sa dvadeset godina je ostvario san i postao olimpijski šampion u plivanju u Parizu. Nešto kasnije, počeo je da se bavi manekenstvom i glumom, a njegovo ime se pojavljuje na Holivudskoj stazi slavnih 6541, kao i na Bulevaru slavnih, budući da se među njegovim ulogama našla i ona jednog od najpoznatijih filmskih Tarzana.

Primjer dječaka Džonija Vajsmilera jedan je od brojnih. Da bismo živjeli srećnim i uspješnim životom nije potrebno da odrastemo u luksuzu i ekonomskom blagostanju. Potrebno je da se kao dijete razvijamo u mirnom ambijentu koji nas podstiče i koji nam pruža podršku i radost. Neophodno je da naučimo da uživamo u prisustvu dragih ljudi i u malim svakodnevnim uspjesima koji nas polako usmjeravaju ka onim većim.

1.2. Važnost blagostanja, odnosno naučimo da u potpunosti uživamo u životu!

Sreća nije koliko imamo, već koliko uživamo.

Šarl Spardžen

Šta konkretno podrazumijevamo pod blagostanjem i pod potpunim uživanjem u životu? Blagostanje ne znači „živjeli su srećno do kraja života", iz bajki, koje ukazuje na statičnost koja, srećom, ne postoji u stvarnom životu. Naši dani su satkani iz veselih, malih, slatkih i jednostavnih zadovoljstava koje moramo da posmatramo kao velike i da ih cijenimo da bismo se zaista osjećali dobro. Naučiti kako da ih prepoznamo i pronađemo, da bismo mogli da uvidimo njihovu važnost i da bismo mogli da pomognemo i onima koje volimo da budu u harmoniji sa nama, veliki je korak ka poboljšanju kvaliteta našeg života.

Osjećaj blagostanja podrazumijeva da se osjećamo dobro u svojoj koži. Radi se o prihvatanju posla čišćenja i pojednostavljenja života, iz dana u dan, uz skupljanje lijepih uspomena koje su rezultat našeg kretanja kroz život obogaćenog poučnim iskustvima.

VJEŽBA 1 – Tri zadovoljstva dana

Praktična vježba broj 1 nas uči kako da prepoznamo pozitivne stvari koje smo proživjeli u toku dana. Prije nego što zaspimo, pronađimo u trenucima koji su iza nas bar tri lijepa iskustva koja su nam se desila. Kad ih prepoznamo, proživimo ih opet u mislima, obraćajući posebnu pažnju na osjećanje blagostanja koja im dodjeljujemo. Usredsredimo se naročito na boje, mirise, dodire, zvukove i okuse koje smo iskusili. Čula će nam pomoći da osjetimo ono što smo proživjeli na živopisniji način, obogaćujući tako iskustva kojih se sada prisjećamo.

Kada izdvojimo tri trenutka koja su bila vrijedna življenja tog dana, možemo ih podijeliti sa nekim, tako da postanu pozitivan primjer i za one koji su uz nas. Postoji više tipova prijatnih iskustava koja mogu biti različitog intenziteta, od najvećih kao što je dobitak na lutriji, do onih najobičnijih kao što je osmijeh kasirke u prodavnici ili od crvendaća koji se pojavi niotkud i dođe da se odmori na dasci našeg balkona, do mačeta koje radoznalo viri iza staklenog izloga. Malim zadovoljstvima treba da se posvetimo svakodnevno, jer je poezija života ta koja nas podstiče da živimo bolje. To može biti čaša Šardonea, degustirana uz pogled na zalazak sunca u jesen ili kad, ugodno obučeni, koračamo po livadi na koju je tek pao snijeg. Naučimo da zamislimo scenarije apsolutne poezije i pokušajmo da ih konkretizujemo kako bismo osjetili na našoj koži ukus snažnih osjećanja i nosioca pozitivne energije. Proživljenih iskustava koja možemo ponovo da osjetimo ima bezbroj, kao što bezbroj ima i nijansi blagostanja koje nam ta iskustva mogu podariti.

Pored potpunog uživanja u blagodetima koje nam te slike poklanjaju, idealno je, kao što je već rečeno, da ih podijelimo i sa ljudima koje smatramo posebnim. Naime, trud koji je potrebno uložiti da bi se definisali njihovi detalji može biti veoma koristan i onima koje volimo. I ne samo to. Na taj način i mi možemo imati dvostruku korist, zahvaljujući trudu pomoću kojeg smo dočarali ono što smo proživjeli, kao i emocije koje su nas stimulisale. Pripovijedanje drugima nam dopušta da pripovijedamo i sebi, jer i mi slušamo i otkrivamo blagodeti lijepih emocija izraženih našim glasom. Isto se dešava i kada mi učestvujemo u otkrivanju onog što su nama dragi ljudi proživjeli. Uživanje u iskrenim emocijama treba da bude konstanta u našim životima. Uspostavljanjem kontakta sa

Hai raggiunto la fine di questa anteprima. Registrati per continuare a leggere!
Pagina 1 di 1

Recensioni

Cosa pensano gli utenti di Success book - Knjiga o uspjehu

3.3
3 valutazioni / 0 Recensioni
Cosa ne pensi?
Valutazione: 0 su 5 stelle

Recensioni dei lettori